VIDEO: Näin Huomenta Suomi kertoi ensitiedot Estonian onnettomuudesta

Autolautta Estonian uppoamisesta tulee 28. syyskuuta kuluneeksi tasan 20 vuotta. Pahin merionnettomuus Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen vei hautaan 852 henkilöä.

MTV3-kanavan Huomenta Suomi oli vuonna 1994 Suomen ainut aamu-tv-ohjelma. Myös lahden takana Virossa seurattiin turman uutisointia Suomen television kautta.

– Se oli ehdottomasti toimittajanurani mieleenpainuvin päivä, Huomenta Suomen silloinen juontaja Lauri Karhuvaara kertoo.

Kun Huomenta Suomen työntekijät tulivat onnettomuusyönä töihin kello 3.30, toimitukseen oli tullut vasta lyhyt sähke, jossa kerrottiin aluksen olleen merihädässä. Sähkeessä ei kuitenkaan kerrottu, että kyseessä oli matkustajalaiva. Pian tuli kuitenkin toinen sähke ja koko karmea tilanne alkoi hahmottua. Toimittajat alkoivat soitella ympäriinsä lisätietojen saamiseksi. 

– Tällaistahan ei ollut aiemmin sattunut. Tämä kosketti kovasti, koska kaikki meistä on joskus ollut Ruotsin- tai Tallinnan-laivalla. Sitä näki helposti itsensä siellä laivalla, Karhuvaara muistelee.

Karhuvaara sai onnettomuusaamuna suorassa lähetyksessä langan päähän myös Viron silloisen presidentin Lennart Merin, joka pahoitteli onnettomuutta sekä kiitteli suomalaisten pelastustyöntekijöiden toimintaa.

Laivassa oli onnettomuushetkellä 989 ihmistä, joista vain 137 pelastui. Turmassa kuoli eniten ruotsalaisia ja virolaisia. Suomalaisia onnettomuudessa kuoli yhteensä 10. Onnettomuuden syyksi paljastui myöhemmin aluksen keulavisiirin pettäminen myrskyssä.

54:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja