Video: Näe ohittamasi auto taustapeilistä – näin ohitat moottoritiellä

Ohittaminen on oma taiteenlajinsa.

Moni autoilija tuntee olonsa epävarmaksi ohitustilanteissa ja moni taas tuntuu unohtaneen, kuinka oikeaoppinen ja ennen kaikkea turvallinen ohitus tapahtuu.

Ohitustilanteessa on monta asiaa, jotka tulee ottaa huomioon. Vaikka moni toisin tuntuu olettavan, ylinopeuden ajaminen ohitustilanteessa ei ole sallittua.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertaa oikeaoppisen ja turvallisen ohittamisen säännöt.

Aina ennen ohitusta on varmistettava ohitustarve: Onko edellä ajan ohi pääseminen todella niin välttämätöntä?

– Monesti ruuhkaisessa moottoritieliikenteessä turha ohittelu ja kaistalta toiselle poukkoilu vain puurouttaa liikennettä entisestään. Viisaampi vaihtoehto saattaa olla jättäytyä ajelemaan riittävällä turvavälillä edellä ajavan perään muun jonon nopeutta, muistuttaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vinkki:

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen suosittelee esimerkiksi opetuslupaopetuksessa teettämään ensimmäiset ohitusharjoitukset moottoritiellä tai vastaavalla nelikaistaisella valtatiellä, koska siellä ei ole vastaantulevaa liikennettä. 

Vasemmalta vai oikealta?

Pääsääntöisesti moottoritiellä edellä ajava on ohitettava vasemmalta.

– Mikäli ajoneuvot ajavat moottoritiellä jonossa ruuhkassa ja oikea kaista vetää paremmin, on oikealta ohittaminen sallittu nopeusrajoitusten puitteissa, mikäli ohittaja on jo valmiiksi oikean puoleisella kaistalla. Kaistaa ei saa kuitenkaan lähteä vaihtamaan ohitusta varten.

Oikealta ohittaminen on moottoritiellä sallittu myös silloin, jos kaistojen yläpuolella on opastusmerkit, jotka kertovat kaistojen vievän eri liikennesuuntiin (esim. toinen Lahteen ja toinen Kotkaan) ja ohittaminen on mahdollista ajokaistaa vaihtamatta.

– Mikäli moottoritien oikeassa reunassa on linja-autokaista, saavat sitä käyttävät ajoneuvot ohittaa oikealta edellyttäen, että linja-autokaistan käyttäminen on heille sallittua. Tällöinkin ohittamisen on tapahduttava ajokaistaa vaihtamatta, koulutuspäällikkö Vesalainen selventää.

Ohitustilanteessa

Varmista, että vasemmalle kaistalle siirtyminen on turvallista ennen ohittamista.

–  Takaa lähestyvien autojen nopeus saattaa helposti yllättää ja nopeuksien arvioiminen peilin kautta on haasteellista, Vesalainen sanoo.

Moottoritiellä vasemmalle kaistalle on syytä siirtyä hyvissä ajoin, jotta siirtymisen pystyy tekemään loivalla ohjausliikkeellä.

–  Hätäiset ohjausliikkeet tuntuvat ikäviltä matkustamossa ja saattavat pahimmallaan johtaa auton hallinnan menettämiseen.

Hyvä nyrkkisääntö on, että ohituskaistaa tulisi ajaa niin pitkälle, että auton taustapeilistä (tuulilasissa kiinni oleva peili) näkee ohittamansa auton.

Vasta tämän jälkeen kannattaa hakeutua takaisin omalle kaistalle. Näin toimien ohittaja ei roiski kuraa tai kiviä ohittamansa auton päälle, Vesalainen muistuttaa.

–  Erityisen varovainen on oltava, jos kaistojen välissä on jäinen tai luminen polanne. Muutenkin ohituskaistan pinta saattaa olla jäinen, vaikka enemmän liikennöity, oikeanpuoleinen kaista olisi sula.

Ohituskaistaa on syytä ajaa riittävän pitkälle. Koska vastaantulijoita ei ole, ei paluulla omalle kaistalle ole mikään erityinen kiire.

Ajoita ohitus ja ennen kaikkea paluu omalle kaistalle niin, ettei sitä tarvitse tehdä liittymän kohdalla. Ohittajan palatessa oikealle kaistalle saattaa samanaikaisesti kiihdytyskaistalta olla joku liittymässä moottoritielle.

– Tällöin kumpikaan kuljettaja ei välttämättä näe toisiaan peileistä ja seurauksena saattaa olla kylkikontakti. Vaaratilanne on siis vältettävissä, kun ohittaja ajoittaa paluun oikealle kaistalle muualla kuin liittymien kohdalla.

– Muutenkin moottoritiellä on kaikissa kaistanvaihtotilanteissa muistettava havainnoida sivupeilin lisäksi myös auton rinnalle katveeseen.


Lue myös:

    Uusimmat