Video: Kuorma-auton kuolleet kulmat – näin monta ihmistä voi jäädä täysin pimentoon

Kuorma-auton kuljettajalla on peileistä huolimatta monta aluetta, jonne hän ei näe. 

Moni ihminen ei tule kenties ajatelleeksi, että vaikka kuorma-auton kuljettaja istuu korkealla, hän ei silti näe kaikkialle.

Juuri nämä katvealueet, kuolleet kulmat, ovat merkittävä osatekijä monissa onnettomuuksissa.

Kuorma-autojen katvealueita ovat:

1. Etupuskurin edessä. Mikäli kuorma-auto on pysähtynyt suojatien eteen ja jalankulkija ylittää suojatien aivan etupuskurin edestä, ei kuorma-autonkuljettaja näe häntä istuessaan korkealla ohjaamossa.

2. Kuorma-auton takana. Kuljettajalla on hyvä näkyvyys auton kylkilinjan suuntaisesti taaksepäin. Kylkilinjojen väliin, suoraan kuorma-auton taakse ei näy, ellei ole peruutuskameraa.

 

3. Auton sivut. Kuorma-auton sivuilla kuljettaja näkee vain sen, mitä peileissä näkyy. Siinä missä henkilöautoilija voi kääntää päätään ja varmistaa, ettei katveeseen jää ketään, kuorma-autokuski näkee vain ohjaamon takaseinän.

– Älä jää katveeseen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa niin henkilöautoilijoita kuin pyöräilijöitä.

– Jos kuorma-auton rinnalla olevan henkilöauton kuljettaja tai pyöräilijä näkee kuorma-auton sivupeilistä kuljettajan, on myös kuljettajalla mahdollisuus havaita hänet.

4. A-pilarit kuorma-auton tuulilasin molemmin puolin. Kuorma-auton tuulilasin ja sivuikkunoiden välissä olevat pilarit ja sivupeilit jättävät ison katvealueen kuljettajan näkymään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja