Vexi Salmi: Älyttömiin sanoituksiin törmää aika usein

Suomen tunnetuimpiin sanoittajiin lukeutuvan Vexi Salmen mielestä alalla pärjäävät yhtä lailla miehet kuin naisetkin. Miesten kokemukset ovat Vexi mukaan usein rajumpia, ja se heijastuu sanoitusten sisältöön.

Laulujen sanoittaminen näyttäytyy monen silmissä miehisenä kenttänä. Levytuottaja-sanoittaja, Biisikärpänen-ohjelman tuomari Vexi Salmi ei allekirjoita väitettä.

− Ei Suomessa ole sen enempää mies- kuin naissanoittajiakaan. Suurin osa lauluista tehdään nykyään bändien keskuudessa, ja valtaosa niiden jäsenistä on miehiä, Vexi valottaa.

Sen verran sukupuolet Vexin silmissä kuitenkin jakautuvat, että laulujen aiheet ovat usein miehillä ja naisilla erilaisia. Jokainen kirjoittaa ainakin osittain omista kokemuksistaan, ja se vaikuttaa tekstien sisältöön.

− Miesten kokemukset ovat usein rajumpia. Viinalla läträtään enemmän. Naisten mielikuvitus on taas romanttisempi kuin miesten, Vexi pohtii syitä eroihin.

Toki poikkeuksia löytyy sekä miehistä että naisista.

− 1950-luvulla vaikuttanut Helena Eeva oli erittäin hyvä sanoittaja. Hän teki varsin miesmäisiä sanoituksia.

Kaikesta ei sanoiteta

Vexin tekemiä sanoituksia on päätynyt levyille reilusti yli 2000. Pitkän linjan ammattilainen ei koe poteneensa vuosien varrella luomisen tuskaa.

− Mistä vaan saa tehtyä uutta, kun ottaa aiheeseen uuden lähestymistavan. Välillä minullakin tulee kiire kelloa vastaan, mutta se kuuluu työn luonteeseen, Vexi kertoo luomisprosessista.

Vexi on kolunnut lauluissaan monet teemat läpi. Aivan kaikesta hän ei halua kirjoittaa.

− En halua lähteä ruotimaan ihmisten pyhimpiä vakaumuksia. Myöskään uskonnon tai Jumalan pilkkaaminen ei tule kyseeseen.

Ala on muuttunut

Vexi tunnistaa nykyajassa monta hyvää, hienoja tekstejä tekevää naissanoittajaa.

Kikka Laitinen, PMMP:n Paula Vesala, Vexi mainitsee muutamia.

Toisten sanoituksiin ammattilainen kiinnittää vaihtelevasti huomiota. Toisinaan laulu herättää musiikillisen ja siten ammatillisen mielenkiinnon. Jos tekstissä ei ole mitään erikoista, se soljuu korvien välistä.

− Älyttömiin sanoituksiin törmää aika usein. Kun aloitin tällä alalla, meno oli erilaista. Levy-yhtiöitä oli vain muutama, ja laatua yritettiin valvoa. Nyt markkinoille voi tulla melkein mitä tahansa, Vexi sanoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue lisää Biisikärpäsestä ohjelman kotisivuilta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja