Vettä ilmastointilaitteesta

Mistä johtuu ajoittainen runsas vedentulo omakotitalon lämmön talteen ottavasta ilmanvaihtolaitteesta? Kone on lieden yläpuolella, liesituuletin on samassa järjestelmässä. Lämmöneristystä on lisätty putkistojen päälle.

Et kerro missä tilanteessa ongelmasi esiintyy (sään vaihtelu, kova pakkanen, vesisade, paljon keittolevyjen käyttöä, saunomista, yms.) Yleensä LTO-kone ja liesituuletin ovat eri asioita, eivätkä ne ole yhteydessä toisiinsa.

Jos vettä tulee LTO-koneen lauhdevesiputkesta, asia on ihan ok. Putki on vain ohjattava siten, että vesi menee viemäriin. Jos vesi tulee liesituulettimen putkesta ja tippuu hellalle, on se yleensä seurausta kondensioveden muodostumisesta, johon auttaa lisäeristäminen. Sama auttaa myös LTO-koneen poisto- ja raitisilman sisäänottoputken kondensoitumiseen.

Putken ympärillä pitäisi olla vähintään 100 mm eristemattoa ja sen päällä puhallusvillaa, mieluimmin vaikkapa 150 mm mattoa. Jos putken päällä on vain puhallusvilla, ei se riitä putken lämmöneristeeksi, olipa sitä kuinka paljon tahansa. Esim. linnut voivat kaivella puhalletusta eristeestä eristämättömän putken näkyviin tai riittävän lähelle kylmää pintaa ja eväät kondensio-ongelmaan ovat olemassa.

Jos et käytä liesituuletinta päivittäin (ei koko aikaa, vaan silloin tällöin) ja tällä tavoin poista putken sisältä kosteutta jatkuvasti, on ongelmaasi olemassa koko ajan edellytykset. Koneellinen tulo- / poistoilmanvaihto säädetään aina alipaineiseksi ja jos liesituulettimen putki on erillisen huippuimurin takana, kuten sen pitäisi olla, virtaa sieltä jatkuvasti kylmää ilmaa asuntoosi sisälle päin ja esimerkiksi nopean ilman lauhtumisen yhteydessä saattaa putkesta lorahdella vettä sisään. Jos ongelmasi liittyy sadepäiviin on poistoputken pää suojattava vesisateelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja