Mainos

Veteraanin perinnöstä muhkea riita: Piirongin takaa löytyi outo testamentti juuri, kun 900 000 euron jäämistö oli jaettu

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa riidellään edesmenneen sotaveteraanin muhkeasta perinnöstä. Kiistan keskiössä on yllättäen piirongin takaa tupsahtanut asiakirja, jota osa perillisistä väittää testamentiksi. Testamentin aitoutta ovat epäilleet niin poliisi, syyttäjä kuin käräjäoikeuskin.

Kaikki alkoi vuonna 2014, kun mukavan varallisuuden kerryttänyt sotaveteraani kuoli ja jätti jälkeensä noin 892 000 euron arvosta maallista omaisuutta.

Koska miehellä ei ollut lapsia ja hänen sisaruksensakin olivat kuolleet, perintöä ryhdyttiin jakamaan testamentin puuttuessa perintökaaren mukaisesti.

Perintö oli jakautumassa yhteensä 13 henkilölle, jotka olivat kaikki edesmenneen veteraanin sisarusten lapsia.

Vielä tuolloin perilliset näyttivät väistäneen sukuriitojen aiheista todennäköisesti tyypillisimmän. Toisin kävi.

Yllätys piirongin takaa

Kuolleen miehen tyhjää asuntoa lämmittämässä ollut siskonpoika löysi sattumalta kirjekuoren vanhan piirongin takaa alkuvuodesta 2015.

Kuoressa oli testamentiksi nimetty asiakirja, jossa sotaveteraanin perintöä esitettiin jaettavaksi radikaalisti aiemmasta poikkeavalla tavalla.

Uuden perimysjärjestyksen mukaan valtaosa, yli 550 000 euroa, koko perintöpotista olisi mennyt yhdelle sotaveteraanin sisaruksien lapsista, joka oli alun perin odotellut vain 52 000 euron osuutta.

Lisäksi osa kymmenien tuhansien perintöä odotelleista olisi jäänyt kokonaan ilman perintöä. Ilman perintöä olisi jäänyt myös sotaveteraanin erään sisaruksen ainoa lapsi, joka odotteli alun perin 260 000 euron perintöä.

Uusi perinnönjako herättikin osassa perillisistä hämmennystä ja epäilyjä. Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että testamentiksi väitetyn asiakirjan kieliasu oli huoleton ja tekstin rakenne poukkoileva, kun taas edesmennyt sotaveteraani muistettiin säntillisenä.

Testamentti toimitettiin poliisin tutkittavaksi.

​​​​​​​

Väärennyksestä epäilty tunnusti, perui myöhemmin puheitaan

Itä-Suomen poliisi selvitti asiaa ja päätyi epäilemään asiakirjaa väärennetyksi.

Väärentäjäksi epäiltiin testamentin piirongin takaa löytänyttä miestä. Hänen perintöosuutensa olisi uuden testamentin myötä pudonnut 52 000 eurosta nollaan. Yllättäen miehen puoliso, joka ei ollut perintökaaren mukaan sotaveteraanin perillinen, oli tosin ollut saamassa 80 000 osuuden perinnöstä.

Poliisikuulusteluissa mies oli jopa myöntänyt väärentäneensä testamentin ja vieneensä sen itse piirongin taakse. Myöhemmin hän kuitenkin perui puheitaan ja kiisti syytteen väärennyksestä.

Miehen mukaan hän oli ahdistunut tutkintavankeudessa ja tunnustanut rikoksen vain päästäkseen pois putkasta.

KRP:n asiantuntijat pitivät väärennöksenä

Asiaa käsiteltiin sittemmin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa, missä syyttäjä vaati miehelle rangaistusta muun muassa törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta.

Joulukuussa 2016 käräjäoikeus totesi, että väärennykseen viittaava näyttö on vahvempaa kuin näyttö sitä vastaan.

Väärennyksen puolesta puhui muun muassa se, että keskusrikospoliisin käsialatutkijat pitivät erittäin todennäköisenä, ettei kukaan testamentin allekirjoittajista olisi oikeasti allekirjoittanut paperia itse.

Asiaa ei kuitenkaan voitu tiedustella tarkemmin henkilöiltä, sillä molemmat testamenttiin merkityistä todistajista sekä tietysti sotaveteraani olivat kuolleet ennen paperin löytymistä.

Käräjäoikeus totesi myös, että väärennöksestä epäillyn miehen syyllisyydestä oli esitetty varteenotettavaa näyttöä.

Ei kuitenkaan tarpeeksi.

Käräjäoikeus piti miehen versiota sepitetystä tunnustuksesta mahdollisena, ja miehen syyllisyydestä jäi järkevä epäily. Koska asia on epäselvässä tilanteessa ratkaistava syytetyn eduksi, syytteet hylättiin.

Riitaa puidaan yhä

Käräjäoikeus piti siis mahdollisena, että testamentti on väärennetty. Väärentäjän henkilöllisyyttä ei kuitenkaan saatu uskottavalla varmuudella selvitettyä.

Vaikka rikosjuttu kuivui kasaan, suvun perintöriita ei ratkennut.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on edelleen vireillä joidenkin perillisten nostama kanne, jossa vaaditaan testamentin julistamista tehottomaksi.

Asiassa pidetään pääkäsittely kesäkuussa, minkä jälkeen käräjäoikeus päättää, jaetaanko sotaveteraanin jäämistö alkuperäisen järjestyksen mukaisesti vai testamentin ehdottamalla tavalla.

Samalla saataneen selkeä oikeuden linjaus siitä, onko piirongin takaa tupsahtanut testamentti väärennetty vai ei.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja