Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79 tapahtui outoja: Miehen aivot lasittuivat – nyt tutkijat erottivat niistä hermosoluja

Pompeijista on löytynyt eroottinen muraali"Leda ja joutsen" 2:45
Vesuviuksen purkauksen hautaamasta Pompeijista on löytynyt mm. eroottinen muraali "Leda ja joutsen"

Lähes 2000 vuotta sitten tapahtunut Vesuviuksen tulivuorenpurkaus yllätti lähialueiden pahaa aavistamattomat asukkaat. Tulikuuma tuhka hautasi alleen useita Rooman aikaisia asutuskeskuksia. Tuhoutuneista asutuskeskuksista tunnetuimpia ovat Pompeji ja Herculaneum.

Tuhansien muiden uhrien lisäksi kuuma tuhka hautasi myös alleen myös erään Herculaneumissa asuneen nuoren miehen, joka oli maannut puisella sängyllä. Sitten tapahtui jotakin sangen erikoista. Kuuma tuhka jäähtyi nopeasti ja tämän seurauksena osa uhrin aivoista olikin muuttunut kallon sisässä lasittuneeseen muotoon.

Epäonnisen miehen lasittunutta aivokudosta on säilynyt näihin päiviin asti. Tuoreessa tutkimuksessa kudoksesta on kyetty jopa havaitsemaan jälkiä hermosoluista. Kyseessä onkin erittäin harvinainen näyte muinaisen ihmisen aivoista. Aiheesta uutisoiva ScienceNews kertoo, että näihin päiviin saakka säilyneet kudokset ovat yleensä joko muuttuneet saippuamaiseksi aineeksi tai ne ovat muumioituneet.

Löytö tehtiin, kun Napolin yliopiston tutkija havaitsi Herculaneumin uhrin pääkalloa tarkastellessaan, että kallossa oli jotakin tummaa ja kiiltelevää. Tutkija ymmärsi tuolloin, että kyseessä oli oltava aivojen jäänteet. Mikroskooppikuvissa lasittuneessa materiaalissa havaittiin putkimaisia muotoja ja solujen jäänteitä, jotka vastaavat aivojen hermosolujen kokoa ja muotoa.

Lue myös:

    Uusimmat