Vessojen puute sairastuttaa ihmisiä kehitysmaissa

2,5 miljardilla ihmisellä eli 40 prosentilla maailman väestöstä ei ole käytössä kunnon käymälää. Käymälöiden puute aiheuttaa erilaisten tautien kuten ripulin leviämistä. Tuhansia ihmisiä kuolee joka päivä näihin tauteihin. Tänään on vietetty maailman käymäläpäivää.


Kunnollinen vessa on täysin tuntematon asia 40 prosentille maailman väestöstä. Huonoin tilanne on kehitysmaissa.
- Maanosista Afrikassa on huonoin tilanne. Myös eteläisessä Aasiassa, Intiassa, Pakistanissa ja Bagladeshissa saniteettiolot ovat huolestuttavat, sanoo Aalto-yliopiston professori Olli Varis.
Käymälöiden puute aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Huonon hygienian seurauksena esimerkiksi sellaiset taudit kuin ripuli, kolera ja ebola leviävät.

Vessojen rakentaminen vähensi ripulia


On laskettu, että tuhansia ihmisiä menehtyy päivässä vessojen ja viemärien puutteesta johtuviin tauteihin. 
- YK:n laskelmien mukaan joka päivä kuolee 1 800 ihmistä huonolaatuisen veden ja sanitaation puutteiden takia. Se vastaa aika monta suurta onnettomuutta, lento-onnettomuutta, tsunamia tai vastaavaa. Tätä mittaluokkaa on varmasti pikkuisen vaikea hahmottaa, arvelee Olli Varis.


Käymäläseura Huussi yrittää omalta osaltaan ratkaista ongelmaa. Yhdistyksen tuella on rakennettu 300 käymälää kolmeen Afrikan maahan. Tulokset ovat rohkaisevia.
- Esimerkiksi meidän ensimmäisellä hankealueella Sambiassa on kahdeksan vuoden jälkeen saatu laskettua ripulitautien määrää yli 80 prosenttia, iloitsee Käymäläseura Huussin hankekoordinaattori Sari Huuhtanen.

Suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia


Kuivakäymälöiden vienti uuteen paikkaan on monen vuoden projekti ja vaatii paljon koulutusta ja valistusta.
- Tietysti monessa paikassa on kulttuurisia haasteita, ettei esimerkiksi haluta käyttää käymäläkompostia lannoitteena. Tiedon levittäminen auttaa ihmisiä ymmärtämään, miten hyvä lannoite komposti on, kertoo Sari Huuhtanen.


Käymälöiden puute tarjoaa suomalaisyrityksille myös liiketoimintamahdollisuuksia. Kehitysmaihin sopivilla vessaratkaisuilla on kysyntää.
- Kyllä siinä on paljon mahdollisuuksia ja potentiaali on aivan valtava. Ongelmat ovat valtavia kehitysmaissa ja kehittyvillä markkinoilla. Ja Suomessa kyllä löytyy tämmöistä osaamista. Meillä on pitkä kokemus kuiva- ja kompostikäymälöistä kesämökeillä, muistuttaa Ekolet Oy:n myyntijohtaja Kalle Ylösjoki.
Yhtiö on kehittänyt kehitysmaaolosuhteisiin soveltuvan kuivakäymälämallin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja