Mainos

Vesikiertoinen lattialämmitys TV-taloon

Lämmitysjärjestelmäksi katsoja valitsivat vesikiertoisen lattialämmityksen, kuten noin 60 % pientalorakentajista tekee tänä päivänä. Vaasan asentomessualueelle se sopii erityisen hyvin, koska siellä on helppo hyödyntää merenpohjan sedimentistä tuotavaa maalämpöä.

TV-talon ikkunat poikkeuksellisen suuret ikkunat aiheuttavat lattialämmityksen suunnittelulle ja toteutukselle omat haasteensa.

"Isoista ikkunoista hohkaa talvikuukausina kylmää. Niiden alla putkitusta tihennetään ja säädetään virtaama sellaiseksi, että kylmän tuntu katoaa ja lattia tuntuu koko alaltaan tasaisen miellyttävältä", kertoo Warmia Oy:n myyntipäällikkö Teemu Korpela. "Tämä ikkunoiden alle ja ulkoseinien viereen asennettava, tihennetty putkitus tehdään lisäksi spiraaliputkituksena, jossa menevä ja palaava putki ovat vierekkäin. Sen ansiosta koko lattia on tasalämpöinen."

Haaste onkin erityisen suuri lasisessa viherhuoneessa. Siellä putkitus tehdään kauttaaltaan hyvin tiheäksi. Se on myös oman sunttauspiirinsä takana: vaikka muualla talossa kiertää matalalämpöinen vesi, viherhuoneeseen voidaan ohjata samanaikaisesti jopa kymmenen astetta lämpimämpää vettä.

Lämmitysjärjestelmä on yksi talon suurimpia yksittäisiä investointeja, joten sen kestävyyteen on siis kiinnitettävä erityistä huomiota. Tämä korostuu erityisesti lattialämmityksen kohdalla, joka on käytännössä mahdoton vaihtaa.

"Olemme panostaneet kestävyyteen valmistamalla komponentit parhaalla mahdollisella tavalla", Korpela sanoo. "Ruostumattomasta teräksestä valmistettu jakotukki kestää hyvin korroosiota ja mekaanista rasitusta. Kunkin piirin säätöalueen on oltava laaja, jotta huoneen lämpö saadaan säädettyä suunnittelijan laskeman tehon mukaisesti halutulla tavalla."

Kun huoneisiin tehdään tarkka säätö, myös jakotukeilla on oltava tarkka säätö. "Käytämme aina linjasäätöventtiilejä tasapainottamaan jakotukkien välisiä suhteita ja pystymme todentamaan virtaamat tarvittaessa litran tarkkuudella. Kun olemme säätäneet järjestelmän, asukkaan ei tarvitsekaan käytännössä kajota siihen ollenkaan."

Lattian pintaan tuli ohut pumppuvalu. Korpelan mukaan tällä saavutetaan merkittävästi helpompi säädettävyys, kun pienempi massa reagoi muutoksiin huomattavasti paksua nopeammin. "Kuhunkin huoneeseen laskettu lämmitysteho saadaan nopeammin käyttöön. Myös lämmitysveden lämpötila seuraa nopeammin tilanteen vaihtumista." Kaikkiin huoneisiin tulee tietysti myös erilliset huonetermostaatit.

TV-talon seuraava äänestys koskee saunaa, sen materiaaleja ja kiuasta.

Lisätietoja TV-talon lattialämmityksestä:
Warmia Oy, Kaarina, www.warmia.fi

(JKA 23.11.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.