Mainos

Vesa Vierikko sai näyttämötaiteen valtionpalkinnon

Näyttelijä Vesa Vierikko on saanut näyttämötaiteen tämän vuoden valtionpalkinnon.

Näyttelijä kuuluu suomalaisten suursuosikkeihin. Hänen vangitsevaa näyttelijäntyötään on seurattu niin näyttämöllä kuin kamerankin edessä. Vierikko tarjoaa huumoria, lämpöä ja älyä samassa paketissa. Hän on myös aina uskaltautunut kokeilemaan uutta ja rikkomaan rajojaan, ylistää palkinnon myöntävä valtion näyttämötaidetoimikunta.

Kulttuuriministeri Suvi Linden on tänään luovuttanut palkitulle näyttelijälle tunnustuksen, 75 000 markkaa Säätytalolla Helsingissä.

Vesa Vierikko kuuluu oman ikäluokkansa monipuolisimpiin ja karismaattisimpiin näyttelijöihin. Hänen ansiokas näyttelijänuransa on jatkunut tähän mennessä jo 26 vuotta. Varsinaisen jättityönsä Vierikko on tehnyt Ryhmäteatterin kantavana hahmona. Monet teatterin menestyneimmistä esityksistä profiloituvat Vierikon roolisuorituksiin. Perusteluissa palautetaan mieliin näyttelijän unohtumattomat roolityöt Molie'ren näytelmissä Don Juan, Scapinin vehkeet ja Lääkäri vasta väkisin.

Muista klassikkonäytelmistä mainitaan mm. Sofokleen Kuningas paksujalka, Shakespearen Kesäyön unelma, Dostojevskin Karamazovin veljekset sekä Tshehovin Vanja-eno. Vierikko oli henkeäsalpaavan huikea myös Salierina Peter Shafferin Amadeus-näytelmässä, joka veti Ryhmäteatterin katsomot viime keväänä täyteen ilta illan jälkeen.

Parhaillaan näyttelijä ilahduttaa yleisöään Ryhmäteatterin syksyn uutuudessa Kuun pimeä puoli. Amadeus jatkaa keväällä 2002 Savoy-teatterissä Helsingissä. Näytelmää esitetään siellä huhtikuun puolessa välin seitsemän kertaa.

Vierikon näyttelemiselle on ominaista ajattelu, luonnehtii näyttämötaidetoimikunta. Hän tuntuu ratkaisevan roolinsa älyllä ja yhdistää tulkintaan erinomaisen teknisen valmiutensa ja koko tunnearsenaalinsa. Vierikon muista viimeaikaisista töistä nostetaan esiin elokuvat Lapin kullan kimallus, Lakeuden kutsu ja Ponterosa sekä TV-sarjat Ou nou sekä Kaverille ei jätetä. Lakeuden kutsu pyörii parhaillaan kolmiosaisena sarjana TV 2:ssa.

Näyttelijäntyönsä ohella Vierikko on toiminut opettajana Teatterikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on myös ansioitunut käsikirjoitusten tekijänä. Näyttämötaiteen valtionpalkinto myönnetään joko kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta taiteellisesta työtä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta taiteellisesta työstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.