Verta kannattaa luovuttaa – tiesitkö näistä terveyshyödyistä?

Vaikka verenluovutuksen tarkoituksena on auttaa muita, on luovuttamisesta hyötyä myös luovuttajille. Tiesitkö, että verenluovutus voi vaikuttaa positiivisesti myös luovuttajan terveyteen?

Verenkierto voi parantua

Verenluovutus ei suinkaan ole haitallista elimistölle, vaan säännölliset verenluovutukset voivat jopa parantaa verenkiertoa ja siten vähentää esimerkiksi veritulpan mahdollisuutta. American Journal of Epidemiology -julkaisussa on julkaistu tutkimus, jonka mukaan verenluovuttajilla on myös muita alhaisempi riski saada sydänkohtaus.

Terveydentilasi tarkastetaan

Ennen verenluovutusta suoritetaan pikainen terveydentilan tarkastus. Sen lisäksi, että verenluovutus on palvelus yhteiskunnalle, on se siis myös oiva tapa tarkastuttaa esimerkiksi verenpaine ja hemoglobiini. Verenluovutuksen yhteydessä tehty pikainen tarkastus ei korvaa käyntiä lääkärin vastaanotolla, mutta antaa osviittaa siitä, ovatko tärkeät veriarvot kohdillaan.

Veren rautataso pysyy kohdallaan

Terveillä aikuisilla on kehossaan noin viisi grammaa rautaa. Suurin osa raudasta on varastoitunut vereen, mutta rautaa on myös luuytimessä. Kun verta luovutetaan, raudan määrä kehossa alenee noin puolella grammalla – ja rauta-arvot palautuvat vähitellen ennalleen muutaman viikon kuluessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että rauta-arvojen hetkittäinen laskeminen tekee hyvää verisuonille ja laskee riskiä sairastua verekiertoon vaikuttaviin sairauksiin.

Voit elää pidempään

Health Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan muiden auttaminen voi olla parhaimmillaan pitkän iän salaisuus. Tutkimuksessa selvisi, että ihmisillä, joilla on tapana epäitsekkäistä syistä vapaaehtoisesti auttaa muita, kuolleisuusriski on muita alhaisempi. Verenluovutuksen perimmäinen tarkoitus on auttaa muita, sillä jo yksi luovutus voi pelastaa jopa kolmen ihmisen hengen.

Lue myös:

    Uusimmat