Verkkotiedustelu aikaisempaa aktiivisempaa – suurin uhka Suomessa yksinäiset sudet

Tiedustelu on ollut aktiivista ja jonkin verran aiempaa aggressiivisempaa, arvioi ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista STT:lle.   

Sisäministeri Petteri Orpo sanoi (kok.) aikaisemmin tänään, että tiedustelupalvelujen toiminta Suomessa vastaa kylmän sodan ajan tiedustelun tasoa. Hänen mukaansa Suomeen kohdistuu taas erittäin paljon kiinnostusta.  

– Kylmän sodan päättyessä maailmalla tapahtui yleinen tiedustelun notkahdus. Pikkuhiljaa se on taas kirinyt takaisin, Portaankorva sanoo.  

Verkkotiedustelulla ei Portaankorvan mukaan kyetä ainakaan toistaiseksi saavuttamaan perinteisen henkilötiedustelun kaltaisia tuloksia

Portaankorvan mukaan verkkotiedustelu tukee perinteistä henkilötiedustelua, mutta pääpaino on yhä henkilölähteiden värväämisessä.  

– Perinteisen tiedustelun merkitys säilyy. Henkilöt ovat niitä, joilla on pääsy salassa pidettävään tietoon. Sellainen lähde, joka pystyy itse hankkimaan ja arvioimaan sitä, on tärkeä.    

Uusia uhkia – ei lisävaroja

Orpo ja Euroopan komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi puhuivat maanantaina seminaarissa, joka pohjustaa historian ensimmäisen sisäisen turvallisuuden selonteon julkistusta myöhemmin tällä viikolla. Tilaisuus myös käynnistää sisäisen turvallisuuden strategian valmistelun.  

Orpon mukaan turvallisuustilanne on voimakkaassa murroksessa samaan aikaan, kun resurssien lisääminen on käytännössä mahdotonta taloustilanteen vuoksi.   

Orpo listaa tuoreiksi uhiksi muun muassa kybertoiminnan, hallitsemattoman maahanmuuton, Venäjän tilanteen kehittymisen sekä järjestäytyneen rikollisuuden ja kansainvälisen terrorismin.  

Keskusrikospoliisi kertoi viime viikolla, että se on torjunut kymmeniä vaarallisiksi luokiteltuja väkivallantekoja. KRP:n mukaan poliisi on torjunut alkuvuonna parisenkymmentä potentiaalista koulusurmaa ja kymmenkunta muuta joukkosurmaa Suomessa.  

– Suurin uhka Suomessa ovat tällaiset yksinäiset sudet, mikä näkyi tässä KRP:n selostuksessa, Orpo sanoi.  

Sekä Orpo että Salmi kehuivat vuoron perään sitä, kuinka hyvää ja tärkeää esimerkiksi seurakuntien, viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteispeli sisäisen turvallisuuden edistämiseksi on.  

– Suomalaisen kokonaisturvallisuuden ajattelu on sellaista, mitä olen harvoin nähnyt, Salmi sanoi puheenvuorossaan.

Vaikutusyrityksiin puututtu

Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus sekoittuvat keskenään yhä enemmän, arvioivat Orpo ja Salmi. Osin siksi yhdeksi aiheeksi nousivat tiedustelu ja ulkomaiset vaikutusyritykset.  

Supo kertoi vuosikertomuksessaan, että vieraalla vallalla on ollut vaikuttamispyrkimyksiä muun muassa Suomen energiapoliittisiin päätöksiin. Supo ei ole kuitenkaan suostunut avaamaan kirjaustaan lainkaan.  

Orpon vastauksesta kirjausta koskevaan kysymykseen voi päätellä, että pyrkimykset ovat liittyneet ainakin osin Fennovoiman ydinvoimalaan.  

–  Suomessa on ensinnäkin maailman huippua energiateknologista osaamista. Sen lisäksi on suuri energiahanke. Näistä kaikista syistä johtuen Suomeen suuntautuu selkeää kiinnostusta.   

Orpon mukaan poliittisesti ei ole ollut nähtävissä, että pyrkimyksillä olisi ollut mitään vaikutusta. Hän kertoo, että vaikuttamisyrityksiin on pystytty puuttumaan.   

Vaikutusyritysten tarkempaa sisältöä hänkään ei kuitenkaan suostunut avaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat