Mainos

Venezuelan hyperinflaation käsittämättömät seuraukset: Valuutasta poistettiin viisi nollaa, työntekijöille 3 000 prosentin palkankorotuksia – jopa Haluatko miljonääriksi -ohjelma lopetettiin

4:16

Venezuela otti tänään käyttöön uuden valuutan. Hallitus pyrkii näin taistelemaan maata pitkään vaivannutta hyperinflaatiota vastaan. Samassa yhteydessä ilmoitettiin myös palkkojen korotuksista. Oppositio kuitenkin tyrmää hallituksen tekemät uudistukset.

Uusi valuutta, nimeltään uusi bolivar, vaihdetaan vanhaan bolivariin yhden suhteessa sataan tuhanteen. Uusi bolivar sidotaan Venezuelan aiemmin lanseeraamaan kryptovaluuttaan petroon, jonka arvon takeena ovat maan öljyvarannot.

Video: Venezuelan kriisistä keskusteltiin Huomenta Suomessa kesäkuussa.

Maa ilmoitti samassa yhteydessä 3 000 prosentin palkankorotuksista. Myös hinnoista vedetään pois yhteensä viisi nollaa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on varoittanut maan inflaation mahdollisesti ylittävän 1 000 prosenttia tämän vuoden aikana.

Viiden lapsen äiti myi hiuksensa päästäkseen pakoon

Venezuelalaiset ovat kärsineet vakavasta talouskriisistä jo vuosia. Kriisi näkyy tavallisille kansalaisille kroonisena pulana muun muassa ruuasta ja lääkkeistä.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan peräti 90 prosenttia venezuelalaisista elää nykyään köyhyydessä ja 60 prosenttia myöntää kokevansa ainakin ajoittain nälkää, sillä heiltä puuttuu mahdollisuudet ostaa ruokaa.

Tragikoomisena yksityiskohtana voi mainita, että Venezuelan Haluatko miljonääriksi -visailuohjelma lopetettiin sen jälkeen, kun miljoona vanhaa bolivaria oli menettänyt arvonsa käytännössä kokonaan.

Yli puoli miljoonaa venezuelalaista on paennut maasta tämän vuoden aikana. Kaikkiaan talouskriisin aikana jo yli 2,6 miljoonaa venezuelalaista on lähtenyt maasta, monet naapurimaihin. Aiemmin tänä kesänä ainakin Ecuador ja Brasilia ovat ilmoittaneet estävänsä venezuelalaisten maahanpääsyn.

Venezuelan pääkaupunki Caracasista lähtenyt, Ecuadorin puolella rajaa Tulcánin rajakaupungissa kodittomana asuva viiden lapsen äiti Marisela Guédez kertoi myyneensä hiuksensa noin 20 euron hintaan saadakseen matkarahat. Hän jätti lapsensa Caracasiin.

– En ikipäivänä ajatellut, että lähtisin Venezuelasta. Se oli niin rikas maa.

Myös Tulcánissa paossa oleva 33-vuotias Reinaldo Rivera lähti pakoon vaimonsa ja puolitoistavuotiaan lapsensa kanssa. He lähtivät Venezuelan toiseksi suurimmasta kaupungista Marcaibosta maan länsiosasta.

– Kun teet Venezuelassa kuukauden töitä, se riittää kahden päivän elämiseen. Tämä on elämän tai kuoleman kysymys. Ei ollut muuta vaihtoaehtoa kuin kuolla nälkään tai lähteä.

Presidentti lupaa talousihmettä

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on syyttänyt maan talouskriisistä ulkomaita ja ”bolivaarisen vallankumouksen imperialistisia vihollisia”.

Maduro puhui lupaamistaan talousuudistuksista televisiopuheessa presidentinpalatsista. Hän pyysi kansaa luottamaan presidenttiinsä ja kutsui esittelemäänsä talousuudistusohjelmaa ”nousukauden, kasvun ja hyvinvoinnin” ohjelmaksi.

Ohjelmaan kuuluu uuden valuutan ja palkankorotuksien lisäksi myös verojen kiristyksiä ja polttoaineineen hinnan korotuksia joillekin venezuelalaisille.

– Venezuela tulee kokemaan talousihmeen, Maduro julisti.

"Johtaa vain lisääntyvään köyhyyteen"

Oppositio on suhtautunut uudistuksiin vähintään kriittisesti. Opposition johtohahmoihin kuuluva Henrique Capriles tuomitsi uudistuksen kovin sanoin. Hän kutsui tätä päivää yhdeksi Venezuelan historian synkimmistä. Hänen mukaansa Maduro on syössyt Venezuelan sen historian suurimpaan kriisiin.

– Hallitus päätti syöstä maan lopulliseen perikatoon.

Oppositojohtaja Andrés Velásquezin mukaan Maduron uudistuksen eivät ole todellisia uudistuksia.

– Nämä uudistuksen eivät ole mikään talouden elpymisohjelma. Tämä johtaa vain lisääntyvään nälkään, lisääntyvään köyhyyteen, lisääntyvään tuskaan, lisääntyvään inflaatioon ja lisääntyvään talouden heikkenemiseen, Velásquez sanoi.

Caracasilaisen analytiikkayhtiö Econometrican johtaja Henkel Garcían mielestä uudistus on epäjohdonmukainen, ristiriitainen ja luo vain lisääntyvää epävarmuutta. Hän kommentoi asiaa talousmedia Bloombergille.

Myös brasilialaisessa Fundação Getulio Vargasissa työskentelevä kansainvälisten suhteiden spesialisti Oliver Stuenkel arvioi, että etenkin palkankorotuksilla tulee olemaan dramaattisen huonot seuraukset. Stunkel arvioi, että muuttajien virta naapurimaihin tulee vain jatkumaan talousduusituksen myötä.

Oppositio on julistanut täksi päiväksi yleislakon.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja