Mainos

Venemiljonäärin outo kuolema: Poliisi jäljittää DNA:n haltijaa

Helsingin Katajanokalla kaksi ja puoli vuotta sitten tapahtunut venemiljonääri Mikko Alasen outo henkirikos on edelleen selvittämättä. Tapaus nousi otsikoihin, sillä Mikko Alanen oli naimisissa television Miljonääriäidit-ohjelmasta tutun Maria Alasen kanssa.

16. elokuuta vuonna 2010 Mikko Alasen veneliikkeessä käytiin kamppailu, jonka yhteydessä Alanen sai kuolemaan johtaneet vammansa.

Poliisi tutki aluksi tapausta tapaturmana. Pian kuitenkin selvisi, että Alanen oli joutunut väkivaltarikoksen uhriksi. Juttua tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä ja törkeänä kuolemantuottamuksena.

Rikospaikalle jäi ulkopuolisen mieshenkilön DNA, jonka haltijaa poliisi jäljittää.

– Tämä toinen henkilö, joka siellä on ollut, on saanut verta vuotavia haavoja ja hänen DNA:nsa on meillä, kertoo rikosylikomisario Juha Rautaheimo 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Löytynyttä DNA-tunnistetta on automaattisesti verrattu Suomen DNA-rekisterissä oleviin yli 132 000 ihmisen DNA-tietoihin. Lisäksi poliisi on tehnyt kansainvälisiä vertailuja ja ottanut vapaaehtoisuuteen perustuvia näytteitä 150 ihmiseltä, jotka ovat olleet Mikko Alasen kanssa tekemisissä tavalla tai toisella.

Kansainvälinen DNA-vertailu arpapeliä

Kansainvälisessä DNA-tietojen vertailussa on yhä ongelmia. Kaikissa maissa ei ole yhtenäistä rekisteriä. Esimerkiksi Venäjältä yksittäistenkin vertailujen saaminen on lähes mahdotonta, sillä maa ei ole DNA-vaihtoa koskevan sopimuksen piirissä. Viimeksi sopimukseen liittyivät mukaan Latvia ja Liettua. Myös Ruotsi ja Viro ovat tulossa sopimuksen piiriin.

– Pääsemme tässä jutussa välittömästi eteenpäin, kun löydämme oikean henkilön, jonka DNA-tunniste meillä on käytössä.

Poliisi on pystynyt rekonstruoimaan, mitä liikkeessä tapahtui. Veneliikkeestä ei kuitenkaan ollut varastettu mitään. Mikko Alasella oli päivällä tapaaminen noin klo 13. Hänet löydettiin liikkeestä kuolleena puolitoista tuntia myöhemmin. Poliisi uskoo, että rikos liittyy tähän tapaamiseen.

"Satunnainen kulkija voidaan sulkea pois"

45 minuuttia –ohjelman tietojen mukaan Alanen oli puhunut hetkeä ennen kuolemaansa venäläisestä henkilöstä, johon hän oli tutustunut venekauppojen kautta. Venäläiskontaktin oli määrä toimittaa Suomeen bitumia, joka liittyi Mikko Alasen ja tämän liikekumppanin suunnitelmiin. Alanen oli hankkinut miljoonaomaisuutensa asfaltti- ja maarakennusalan liiketoimilla sekä auto- ja venekaupoilla.

– Meillä ei ole varmaa tietoa siitä, onko epäilty tekijä suomalainen vai ulkomaalainen, Rautaheimo sanoo.

Rautaheimon mukaan motiivi on löydettävissä Mikko Alasen laajoista liikesuhteista eri alueilla tai perinteisistä henkirikoksen motiiveista.

– Satunnaisesta kulkijasta ei ole kyse. Se voidaan sulkea pois. Tässä täytyy olla kyseessä Alasen henkilöön tai elämään liittyvä asia, Rautaheimo sanoo.

– Voisiko jutun motiivi liittyä rahaan? Toki se mahdollista on, vastaa Rautaheimo.

Mikko Alasen kuolemasta alkaneen rikostutkinnan yhteydessä on tullut ilmi myös talousrikosepäily, jossa epäiltynä on Mikko Alasen leski Maria Alanen. Myös tämä juttu on väkivaltarikosyksikön tutkittavana. Alanen kiistää häneen kohdistuvan rikosepäilyn.

Katso 45 minuuttia -ohjelma klo 20.05.

Katso Pekka Lehtisen ja Johanna Tuurin juttu (45 minuuttia 13.2.2013)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.