Venäläissotilaat tekevät julmuuksia lasten silmien edessä – "Tämä on kuin kauhuelokuva"

Näin eversti Petteri Kajanmaa arvioi Ukrainan tilannetta ja aseapua MTV Uutisille 7:27
Näin eversti Petteri Kajanmaa arvioi Ukrainan tilannetta ja aseapua MTV Uutisille

Venäjän hyökkäys Ukrainan itäosissa jatkuu verisenä samalla, kun venäläisjoukkojen toteuttamat julmuudet paljastuvat jatkuvasti laajemmassa mittakaavassa. 

Venäjän hyökkäys on edennyt viime aikoina hitaasti mutta varmasti, kun Venäjän armeija on keskittänyt voimansa Donbassin alueelle Ukrainan itäosissa. 

Venäläisjoukoilla on tiukka ote Luhanskin ja Donetskin alueesta. Uutistoimisto Reutersin mukaan Sjevjerodonetskin kaupungista on tullut Venäjälle eräänlainen pääkohde, mikä näkyy verisinä taisteluina kaupungin kaduilla samalla, kun venäläisjoukkojen tykistötuli tuhoaa kaupungin infrastruktuuria.

– He (venäläiset) ampuvat loputtomasti. Tämä on kuin kauhuelokuvaa, varttunut asukas kertaa, 67-vuotias Oleksandr Lyakhovets kuvailee uutistoimisto AFP:lle.

Ei ihme, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Sjevjerodonetskista ja sen läheisyydessä sijaitsevasta Lysychanskista on tullut ”kuolleita kaupunkeja”. 

Zelenskyi kuitenkin muistuttaa, että sodan julmuudet voidaan lopettaa milloin tahansa – jos vain Venäjän presidentti Vladimir Putin niin haluaisi. 

– Venäjän armeija voi lopettaa kirkkojen polttamisen, kaupunkien tuhoamisen ja lasten tappamisen, jos vain se yksi henkilö Moskovassa yksinkertaisesti antaisi käskyn. 

Venäläissotilaat tekevät julmuuksia lasten silmien edessä

Venäjän armeijan tekemät kauheudet alkoivat paljastua toden teolla maalis-huhtikuussa, kun venäläisjoukot vetäytyivät maan pohjoisosista ja siirtyivät itäiseen Ukrainaan. 

Tuoreimmat raportit ja kertomukset synkistävät tilastoja venäläisten tekemistä kauheuksista entisestään. 

– Nämä raportit sisältävät kauhistuttavia kertomuksia seksuaalisesta väkivallasta. Yhä useammat syytökset osoittavat, että Venäjän sotilaat ovat käyttäneet seksuaalista väkivaltaa naisia ja tyttöjä – mutta myös poikia ja miehiä – kohtaan, YK:n Yhdysvaltain-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield toteaa.

Thomas-Greenfieldin mukaan eloon jääneet venäläiset ovat kertoneet tarinoita siitä, miten venäläissotilaat ovat ensin murtaneet ovia kellareihin, joissa naiset perheineen ovat olleet suojassa ja tämän jälkeen raiskanneet heidät. 

– Nämä kauhistuttavat teot on tehty heidän lastensa silmien edessä ja venäläissotilaat ovat kuvanneet tekonsa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Venäjän on lopetettava raiskaukset, väkivalta ja julmuudet"

Tilanteesta tekee Thomas-Greenfieldin mukaan entistäkin kurjemman se, että vastaavanlaisia tilanteita on tapahtunut enemmän kuin raportit osoittavat. 

Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja Eurooppa vaativatkin Venäjää lopettamaan sen joukkojen harjoittaman epäillyn seksuaalisen väkivallan Ukrainassa. 

Venäjä on kutsunut syytöksiä valheiksi.

– Venäjän on lopetettava raiskaukset, väkivalta ja julmuudet omissa riveissään. Venäjän on lopetettava tämä häpeällinen, provosoimaton sota Ukrainan kansaa vastaan, ja kehotamme Venäjää tekemään juuri niin, Thomas-Greenfield sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Albaniassa.

Länsimailta apua Ukrainalle

Länsimaat ovat sitoutuneet auttamaan Ukrainaa voittamaan sodan. Nyt länsimaat pyrkivät lähettämään Ukrainaan pitkän kantaman aseita. 

Iso-Britannia vahvisti maanantaina, että se tekee samoin kuin Yhdysvallat ja lähettää keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä Ukrainaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan länsimaiden pitkän kantamat aseet nähdään tarkoituksenmukaisina yrityksinä konfliktin pitkittämiselle. Venäjä on valmis vastaamaan länsimaiden antamaan apuun sotilaallisesti. 

Lähteet: BBC, CNN, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat