Suunnatonta tuhoa aiheuttavien nuoliammusten käyttö yllätti kokeneen tutkijankin: "Ongelmana on se, etteivät ne valitse uhriaan"

Professori Helena Ranta kommentoi Ukrainan sodan kauheuksia: Toiveeni on, että näemme vielä nämä sotarikokset tuomioistuimessa" 7:04
Professori Helena Ranta kommentoi Ukrainan sodan kauheuksia: Toiveeni on, että näemme vielä nämä sotarikokset tuomioistuimessa"

Jo ensimmäisen maailmansodan ajoilta peräisin olevat ”flechettet” ovat äärimmäisen julmia uhrilleen.

Katastrofialueilla lukuisia kertoja oikeushammaslääkärinä tutkimusta tehnyt professori Helena Ranta pitää nuoliammusten käyttöä nykypäivänä hyvin yllättävänä.

Brittilehti The Guardian kertoi tänään, että kymmenistä Butšassa kuolleista ukrainalaisista on löydetty nuoliammuksia, jotka aiheuttavat uhrille usein hitaan kuoleman.

Ammukset saavat aikaan ihmiskehossa merkittävää tuhoa. Lävistäessään ihon nuoli hajoaa pienemmiksi osiksi ja levittäytyy eri paikkoihin aiheuttaen laajaa tuhoa sisäelimille.

MTV Uutisten Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Helena Ranta on muun muassa tutkinut sotarikoksia ja muita katastrofeja useissa eri maissa. Hän toteaa, että jo ensimmäisen maailmansodan ajoilta peräisin olevat ”flechettet” ovat äärimmäisen julmia uhrilleen.

– Niitä on hyvin pieniä, ja sitten on vähän isompia. Niiden ongelmana on se, etteivät ne valitse uhriaan. Kun ne leviävät ympäristöön, ne aiheuttavat suunnatonta tuhoa.

Rannan mukaan nuoliammuksia ei juurikaan käytetä nykyisin.

– Yhdysvallat on käyttänyt niitä Vietnamissa ja Israel on käyttänyt niitä Gazan alueella. Ainakin minulle henkilökohtaisesti oli yllättävää, että törmäämme nyt Ukrainassa näihin samoihin nuoliammuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat