Ukraina: Teemme kaikkemme merisatamien avaamiseksi – MTV Uutiset seurasi sotaa 7.6.

Suomalaiset vapaaehtoiset kertovat kokemuksistaan Ukrainan sodassa 9:03
Suomalaiset vapaaehtoiset kertovat kokemuksistaan Ukrainan sodassa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 7. kesäkuuta.

  • Luhanskin kuvernööri: Venäjä ei hallitse Sjeverodonetskia
  • IAEA saa jälleen säteilyarvoja Tshernobylin ydinvoimalan alueelta
  • Sergei Shoigu: Venäjä hallitsee jo 97 prosenttia Luhanskista
  • Saksan liittokansleri: Venäjä ei pysty säilyttämään sotilaallista voimaansa
  • YK ja Eurooppa vaativat Venäjän joukkoja lopettamaan seksuaalisen väkivallan 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

23.52: CNN: Mariupolissa kuolleiden 210 sotilaan ruumiit on kotiutettu 

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston mukaan Mariupolissa kuolleiden 210 sotilaan ruumiit on kotiutettu.

– Mariupolin kaatuneiden puolustajien ruumiiden palauttamisprosessi jatkuu, puolustusministeriön lausunnossa sanotaan.

Puolustusministeriön mukaan suurin osa palautetuista ruumiista oli "Azovstalin sankarillisten puolustajien" ruumiita.

23.33: Ukrainan ulkoministeriö sanoo, että Ukraina tekee kaikkensa merisatamien avaamiseksi

Ukrainan ulkoministeriö tiedotti tänään, että Ukraina aikoo tehdä parhaansa merisatamien avaamiseksi ja maailmanlaajuisen ruokakriisin estämiseksi, uutisoi CNN.

– Yhdessä YK:n ja kumppaneidemme kanssa yritämme luoda humanitaarisen käytävän ukrainalaisten maataloustuotteiden vientiä varten. Teemme kaikkemme, mutta tämä ongelma voidaan ratkaista vain vapauttamalla satamat Venäjän hallinnasta, ministeriö tiedotti.

Ministeriö kertoi myös, että Ukraina on jo alkanut toimittaa viljaa maailmanmarkkinoille niin rekka-, juna- kuin jokikuljetuksin.

22.47: Merkel: Venäjän aloittamalle hyökkäykselle Ukrainassa ei ole minkäänlaista oikeutusta

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel antoi ensimmäisen haastattelunsa sen jälkeen, kun jättäytyi pois liittokanslerin paikalta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Merkel antoi haastattelun loppuunmyydyssä yleisötilaisuudessa toimittaja Alexander Osangille Berliner Ensemble -teatterissa.

Merkel sanoi, ettei Venäjän aloittamalle hyökkäykselle ole minkäänlaista oikeutusta.  

Huhtikuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi moitti Merkeliä ja Ranskan entistä presidentti Nicolas Sarkozya siitä, että he estivät Ukrainan liittymisen Natoon vuonna 2008. Zelenskyin mukaan se oli selkeä virhearviointi, joka vain rohkaisi Venäjää. Aiheesta uutisoi huhtikuussa yhdysvaltalaislehti Politico

Reutersin mukaan Merkel totesi, että Putin ei olisi antanut Ukrainan liittyä Natoon, vaan olisi tehnyt Ukrainalle jotain pahaa.

22.36: CNN: Etelä-Ukrainassa Mykolaivin kaupungissa toistuvia pommituksia tiistain aikana

Etelä-Ukrainassa sijaitsevassa Mykolaivin kaupungissa pommitukset ovat jatkuneet, kertoo alueen sotilashallinnon päällikkö Vitalii Kim CNN:n mukaan.

Kimin mukaan kaksi ihmistä on kuollut viimeisen vuorokauden aikana.

Kaupungin alueella on yli 3 700 vahingoittunutta tai tuhoutunutta kiinteistöä. Kuitenkin sairaalat, apteekit, kahvilat ja jopa ravintolat ovat edelleen auki.

21.59: IAEA saa jälleen säteilyarvoja Tshernobylin ydinvoimalan alueelta

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoo, että Tshernobylin ydinvoimalan alueella olevat säteilyilmaisimet lähettävät jälleen dataa säteilyarvoista ensimmäistä kertaa sitten 24. helmikuun. IAEA kertoo, että tänään sen saamien säteilyarvojen mukaan tilanne Tshernobylin ydinvoimala-alueella ovat samalla tasolla kuin ennen Ukrainan sotaa.

Asiasta kertoi Reuters. 

21.20: Luhanskin kuvernööri: Venäjä ei hallitse Sjeverodonetskia

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoi Reutersille tänään, että Venäjä ei hallitse Sjeverodonetskin kaupunkia.

– Ukrainan joukkojen on vaikea torjua Venäjän hyökkäyksiä Sjeverodonestkin keskustassa, mutta Moskovan joukot eivät hallitse kaupunkia, Haidai sanoi.

Gaidai sanoi myös, että venäläiset joukot pommittivat jatkuvasti Sjeverodonetskin ystävyyskaupunkia Lysitsanskia, joka sijaitsee Severski Donets -joen toisella puolella.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti tänään aikaisemmin, että Venäjä olisi vallannut Sjeverodonetskin asuinalueet kokonaan.

Lue lisää aiheesta täältä.

21.09: CNN: Ainakin kahteen sairaalaan isketty ohjuksilla Sjeverodonetskissa ja Rubizhnessa

Uutiskanava CNN kertoo tuoreimpien Maxar-satelliittikuvien perusteella, että ainakin kahteen sairaalaan on isketty ohjusiskuilla Sjeverodonetskissa ja Rubizhnessa Ukrainan itäisissä osissa.

CNN:n mukaan Rubizhnen sairaalan ympäröivät rakennukset, mukaan lukien lääheyhtiö, on myös tuhottu.

Merkittävä osa Sjeverodonetskista on tuhoutunut Ukrainan ja Venäjän joukkojen välisissä taisteluissa, kertoo CNN. Ukrainalaiset ovat säilyttäneet puolustusasemansa, mikä on toistaiseksi estänyt venäläisiä valloittamasta kaupunkia.

18.54: Venäjä väittää saavuttaneensa yhden keskeisistä sotatavoitteistaan – Sergei Shoigu: Maayhteys Krimiin on auki

Venäjän sota Ukrainassa ei ole sujunut suunnitelmien mukaan, mutta nyt Kreml väittää saavuttaneensa yhden keskeisistä tavoitteistaan, sillä puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan maayhteys Krimin niemimaalle on auki.

Shoigu väittää, että armeija on yhdessä Venäjän rautatieyhtiön kanssa ottanut käyttöön 1 200 kilometriä rautatietä käyttöönsä, ja se pystyy nyt liikennöimään normaalisti Venäjän, Donbassin ja Krimin välillä.

Shoigu sanoi myös, että Mariupolin ja Berdianskin satamat ovat täydessä toiminnassa ja valmiina kuljettamaan viljaa.

Venäjän toimet Ukrainassa ovat jättäneet tonneittain viljaa kuihtumaan Ukrainaan. Useat valtiot ovat syyttäneet Venäjää ruokakriisin aiheuttamisesta.

17.15: Ukraina: Venäjä on pidättänyt satoja ihmisiä Hersonissa

Ukraina syyttää Venäjää noin 600 ihmisen pidättämisestä Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Venäjän alueella kiinni ottamat ihmiset ovat AFP:n mukaan suurelta osin toimittajia tai Ukrainan hallituksen kannattajia.

Ukrainan valtion pysyvä edustaja Krimillä sanoo, että heidän tietojensa mukaan pidätettyjä ihmisiä pidetään kellaritiloissa. Edustajan mukaan pidätetyt järjestivät "ukrainalaisia kannattavia kokoontumisia" Hersonissa ja sitä ympäröivällä alueella sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan helmikuun lopulla.

Edustajan mukaan ihmisiä pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa ja he ovat kidutuksen uhreja.

17.11: Sergei Shoigu: Venäjä hallitsee jo 97 prosenttia Luhanskista

Venäjän joukot hallitsevat jo 97:ää prosenttia Itä-Ukrainan Luhanskista, sanoo Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu. Asiasta kertoo muun muassa Guardian-lehti.

Venäjän joukot olivat jo aikaisemmin saaneet täysin haltuunsa Luhanskissa sijaitsevan Sjevjerodonetskin kaupungin asuinalueet. Nyt he taistelevat ottaakseen haltuunsa teollisuusalueen sen laitamilla ja lähikaupungeissa, Shoigu sanoi.

Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai sanoo, että viereisen Lysytshanskin kaupungin täystuho on käynnissä. Haidain mukaan Venäjän tulitus on voimistunut merkittävästi viimeisen vuorokauden aikana.

17.09: Brittianalyytikko: Venäjä haluaa vallata Severodonetskin ja itäisen Donbassin 

Turvallisuuskonsulttiyhtiö Sibyllinen toimitusjohtaja Justin Crumpin mukaan Venäjä haluaa vallata Severodonetskin alueen ja sitten loput itäisestä Donbassin alueesta.

Crump odottaa Kremlin suuntaavan seuraavia iskuja Zaporizhzhiaan, sitten uusia yrityksiä Harkovaan ja pyrkimyksiä valloittaa Odesan etelärannikon.

Crump arvioi myös, että taistelut Ukrainassa muistuttavat tällä hetkellä ensimmäisen maailman sodan juoksuhautataisteluita.

Huonon taktiikan ja muiden puutteiden seurauksena Venäjä on myös osoittanut, että se voi hyökätä kerrallaan vain yhtä akselia vastaan ​, Crump väittää.

16.44: Saksan liittokansleri: Venäjä ei pysty säilyttämään sotilaallista voimaa pakotteiden takia

Venäjä ei pysty säilyttämään sotilaallista vahvuuttaan länsimaiden asettamien pakotteiden takia, sanoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz vierailullaan Liettuassa. Asiasta uutisoi CNN

Liittokansleri sanoi, että länsimaiden "erittäin tehokkaat ja kauaskantoiset" pakotteet hidastavat Venäjän taloutta vuosikymmeniksi.

– Venäjä ei voi osallistua maailman kehitykseen, taloudelliseen ja tekniseen kehitykseen. Se käy päivä päivältä selvemmäksi, ja se on merkittävä haitta, liittokansleri totesi.

Liittokansleri lupasi myös Viron ja Latvian johtajien kanssa vahvistaa Naton itäisiä jäsenmaita. Liittokansleri lupasi Liettualle, että Saksa tulee antamaan maalle sotilaallista tukea.

– Hyökkäyksen sattuessa olemme Naton-liittolaisina sitoutuneita puolustamaan jokaikistä Nato-alueeseen kuuluvaa senttiä, Scholz sanoi.

Liittokansleri Scholz tapasi Liettuassa maan presidentin Gitanas Nausedan sekä pääministeri Krisjanis Karinsin ja Viron pääministeri Kaja Kallasen.

15:32 Venäjä väittää vallaneensa Ukrainan Sjeverodonetskin asuinalueet

Venäjän joukot ovat saaneet täysin haltuunsa Ukrainan Sjeverodonetskin asuinalueet, sanoo Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu. Itä-Ukrainan kaupungissa on käyty Ukrainan sodan viime päivien rajuimmat taistelut.

Shoigun mukaan valtaamatta on edelleen Sjevjerodonetskin teollisuusalue sekä lähiöitä kaupunkialueen ulkopuolella.

Lue lisää aiheesta täältä.

12.54 Mediat: Ukrainan miehitettyyn Mariupoliin kolerakaranteeni

Venäjän miehittämään Ukrainan Mariupoliin on julistettu kolerakaranteeni, kertovat useat mediat, muiden muassa Washington Post. Kaupunkia nyt johtavat venäläiset viranomaiset asettivat karanteenin, kertoi Mariupolin pormestarin kaupungista paennut avustaja Petro Andrushenko Ukrainan tv:ssä.

Hän ei tarkentanut, mitä karanteenitoimia miehittäjät ovat määränneet voimaan, eikä hänen lausuntoaan voitu vahvistaa riippumattomasti.

Andrushenkon mukaan Mariupolin asukkaat ovat jääneet alttiiksi koleran ohella esimerkiksi punataudille. Mariupolin kaupunginvaltuusto ilmoitti Telegram-päivityksessä, että ruumiita mätänee satojen kerrostalojen raunioiden alla, mikä kirjaimellisesti myrkyttää ilman.

11.50: Venäläissotilaat tekevät julmuuksia lasten silmien edessä 

Venäjän armeijan tekeät kauheudet alkoivat paljastua toden teolla maalis-huhtikuussa, kun venäläisjoukot vetäytyivät maan pohjoisosista ja siirtyivät itäiseen Ukrainaan. 

Tuoreimmat raportit ja kertomukset synkistävät tilastoja venäläisten tekemistä kauheuksista entisestään. 

– Nämä raportit sisältävät kauhistuttavia kertomuksia seksuaalisesta väkivallasta. Yhä useammat syytökset osoittavat, että Venäjän sotilaat ovat käyttäneet seksuaalista väkivaltaa naisia ja tyttöjä – mutta myös poikia ja miehiä – kohtaan, YK:n Yhdysvaltain-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield toteaa.

Voit lukea aiheesta lisää täältä.

11.10: Ukrainan Hersoniin kansanäänestys alueen liittämisestä osaksi Venäjää 

Ukrainan miehitetyllä Hersonin alueella järjestetään kansanäänestys sen liittämisestä osaksi Venäjää, kertoo Venäjän valtion omistama uutistoimisto Ria Novosti.

Äänestyksestä ilmoitti miehitysjoukkojen äskettäin muodostamien "viranomaisten" edustaja.

Venäjän valloittamillaan alueilla järjestämien kansanäänestysten tulosten luotettavuutta on epäilty laajasti.

Venäjä on jo ottanut ruplan valuutaksi Hersonissa, joka sijaitsee aiemmin Venäjään liitetyn Krimin pohjoispuolella. Hersonin asukkailla on nyt myös pääsy vain Venäjän ohjaamiin internetyhteyksiin sekä ainoastaan venäläisiin tv- ja radiokanaviin.

8.28: Venäjä on alkanut palauttaa Azovstalin taistelijoiden ruumiita Kiovaan, kertoo uutistoimisto AP

Uutistoimisto AP:n mukaan Venäjä on aloittanut Azovstalin terästehtaalla kuolleiden taistelijoiden ruumiiden palautuksen Ukrainalle. 

AP:n tietojen mukaan kymmeniä ruumiita on viety Kiovaan. Tarkoituksena on tehdä dna-testejä kuolleiden tunnistamiseksi.

05.25: Zelenskyi: Sjevjerodonetskissa venäläisjoukot ovat vahvempia, ukrainalaiset sinnittelevät 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Itä-Ukrainan Sjevjerodonetskissa on läsnä enemmän venäläisjoukkoja kuin ukrainalaisjoukkoja. Zelenskyi puhui toimittajille Kiovassa maanantaina. Hän oli edellisenä päivänä tavannut ukrainalaisjoukkoja maan itäosissa.

Zelenskyi sanoi, että joukot sinnittelevät Sjevjerodonetskissa. Presidentin mukaan venäläisjoukot ovat kuitenkin vahvempia.

Presidentti kertoo tuoreessa puheessaan, että rajut katutaistelut jatkuvat Sjevjerodonetskissa.

Maanantai

23.27: YK ja Eurooppa vaativat Venäjän joukkoja lopettamaan seksuaalisen väkivallan 

Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja Eurooppa vaativat Venäjää lopettamaan sen joukkojen harjoittaman epäillyn seksuaalisen väkivallan Ukrainassa. Venäjä kutsui syytöksiä valheiksi.

– Venäjän on lopetettava raiskaukset, väkivalta ja julmuudet omissa riveissään. Venäjän on lopetettava tämä häpeällinen, provosoimaton sota Ukrainan kansaa vastaan, ja kehotamme Venäjää tekemään juuri niin, Yhdysvaltain suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Albaniassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel syytti Venäjää myös sen hyökkäyksen aiheuttamasta ruokakriisistä.

21.14: Britannia lähettää keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä Ukrainaan

Britannia vahvisti maanantaina, että se tekee samoin kuin Yhdysvallat ja lähettää keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä Ukrainaan.

Näin myös Britannia uhmaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin varoituksia siitä, että Ukrainalle ei tule toimittaa kehittyneitä aseita.

Britannian puolustusministeriön mukaan maa koordinoi tiiviisti Yhdysvaltain kanssa rakettijärjestelmien luovuttamista.

Ministeriö lisäsi, että M270-heittimet, jotka voivat iskeä kohteisiin jopa 80 kilometrin ​​päässä tarkkuusohjatuilla raketeilla, "tarjoavat merkittävän lisäyksen Ukrainan joukkojen kykyihin".

20.59: Putin määrää 5 miljoonaa ruplaa Ukrainassa kuolleiden kansalliskaartin omaisille

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti maanantaina asetuksen, jossa määrätään maksamaan 5 miljoonaa ruplaa (75 971 euroa) Ukrainassa ja Syyriassa kuolleiden Venäjän kansalliskaartin jäsenten omaisille, uutisoi Reuters.

Asetus merkitsee virallista tunnustamista, että Rosgvardia-joukkona tunnettu Venäjän kansalliskaarti on mukana Ukrainan sodassa.

Suoraan Putinille vastaava Venäjän kansalliskaarti perustettiin vuonna 2016 torjumaan terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta, ja sitä on käytetty hallitusta vastustavien mielenosoitusten tukahduttamiseen.

Länsimaisten analyytikkojen mukaan Venäjän oli tarkoitus asettaa kansalliskaarti ylläpitämään Kiovan järjestystä, mikäli Venäjä olisi sen saanut vallattua.

Pääset lukemaan lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat