YK ja Eurooppa vaativat Venäjän joukkoja lopettamaan seksuaalisen väkivallan – MTV Uutiset seurasi sotaa 6.6.

Tämä on sotatilanne Ukrainassa tällä hetkellä 2:59
Tämä on sotatilanne Ukrainassa tällä hetkellä.

MTV Uutiset seursi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 6. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • YK ja Eurooppa vaativat Venäjän joukkoja lopettamaan seksuaalisen väkivallan 
  • Britannia lähettää keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä Ukrainaan
  • Zelenskyi: Syksyyn mennessä jopa 75 miljoonaa tonnia viljaa jumissa
  • Ukrainan puolustusministeriö: Venäjän ohjus- ja ilmaiskut ovat lisääntyneet
  • Ukrainan terveydenhuolto on lähellä romahdusta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

05.35: Seuranta on vaihtanut paikkaa!

Tiistain tapahtumista pääset lukemaan täältä.

23.27: YK ja Eurooppa vaativat Venäjän joukkoja lopettamaan seksuaalisen väkivallan 

Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja Eurooppa vaativat Venäjää lopettamaan sen joukkojen harjoittaman epäillyn seksuaalisen väkivallan Ukrainassa. Venäjä kutsui syytöksiä valheiksi.

– Venäjän on lopetettava raiskaukset, väkivalta ja julmuudet omissa riveissään. Venäjän on lopetettava tämä häpeällinen, provosoimaton sota Ukrainan kansaa vastaan, ja kehotamme Venäjää tekemään juuri niin, Yhdysvaltain suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Albaniassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel syytti Venäjää myös sen hyökkäyksen aiheuttamasta ruokakriisistä.

21.14: Britannia lähettää keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä Ukrainaan

Britannia vahvisti maanantaina, että se tekee samoin kuin Yhdysvallat ja lähettää keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä Ukrainaan.

Näin myös Britannia uhmaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin varoituksia siitä, että Ukrainalle ei tule toimittaa kehittyneitä aseita.

Britannian puolustusministeriön mukaan maa koordinoi tiiviisti Yhdysvaltain kanssa rakettijärjestelmien luovuttamista.

Ministeriö lisäsi, että M270-heittimet, jotka voivat iskeä kohteisiin jopa 80 kilometrin ​​päässä tarkkuusohjatuilla raketeilla, "tarjoavat merkittävän lisäyksen Ukrainan joukkojen kykyihin".

20.59: Putin määrää 5 miljoonaa ruplaa Ukrainassa kuolleiden kansalliskaartin omaisille

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti maanantaina asetuksen, jossa määrätään maksamaan 5 miljoonaa ruplaa (75 971 euroa) Ukrainassa ja Syyriassa kuolleiden Venäjän kansalliskaartin jäsenten omaisille, uutisoi Reuters.

Asetus merkitsee virallista tunnustamista, että Rosgvardia-joukkona tunnettu Venäjän kansalliskaarti on mukana Ukrainan sodassa.

Suoraan Putinille vastaava Venäjän kansalliskaarti perustettiin vuonna 2016 torjumaan terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta, ja sitä on käytetty hallitusta vastustavien mielenosoitusten tukahduttamiseen.

Länsimaisten analyytikkojen mukaan Venäjän oli tarkoitus asettaa kansalliskaarti ylläpitämään Kiovan järjestystä, mikäli Venäjä olisi sen saanut vallattua.

19.10: Ukraina: Venäjän laivaston alukset vetäytyneet Mustanmeren rannikkovesiltä

Ukrainan merivoimien mukaan Venäjän laivaston alukset vetäytyivät yli 100 kilometrin päähän Mustanmeren rannikolta sen jälkeen, kun Ukraina hyökkäsi niitä kohtaan ohjuksin ja dronein. Asiasta uutisoi CNN.

Ukrainan merivoimat kertoo, että venäläiset olivat sijoittaneet rannikko-ohjusjärjestelmiä Krimin ja Khersonin alueelle pyrkimyksenä saada hallintaan Mustanmeren luoteisosia.

– Me riistimme Venäjän laivaston täydellisen hallinnan Mustanmeren luoteisosassa. Vihollinen on omaksunut taktiikkamme ja yrittää saada takaisin hallintaansa Mustanmeren luoteisosia rannikko- ja risteilyohjusten avulla, laivaston lausunnossa sanotaan.

18.44: Ukrainan puolustusministeriö: Venäjän ohjus- ja ilmaiskut ovat lisääntyneet

Venäjän ohjus- ja ilmahyökkäykset ovat lisääntyneet useilla rintamilla, kertoo Ukrainan puolustusministeriö. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Ministeriön edustajan mukaan Venäjä toteutti "intensiivisiä tuli- ja hyökkäysoperaatioita" koko taistelulinjalla Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Maan itäosassa Sjevjerodonetskin kaupungissa Ukrainan joukot pidättelevät Venäjän joukkoja. Ukrainalaiset ovat kuitenkin määrällisesti alakynnessä Venäjään verrattuna, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Sjevjerodonetsk ja läheinen Lysytshanskin kaupunki ovat nyt "kuolleita kaupunkeja", sanoi presidentti toimittajille Kiovassa.

17.22: Macronin kommentit Venäjän nöyryyttämisestä ovat herättäneet kritiikkiä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi lauantaina ranskalaislehtien haastattelussa, että Venäjää ei saisi nöyryyttää, jotta Ukrainan konfliktiin voitaisiin löytää diplomaattinen ratkaisu.

Tuoreeltaan lauantaina Macronin sanomisia kommentoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba. Hänen mukaansa valtiot, jotka kehottavat välttämään Venäjän nöyryyttämistä, nöyryyttävät kehotuksillaan vain itseään.

Suomessa Macronin möläytys ammuttiin alas täysilaidallisella muun muassa iltapäivälehtien pääkirjoituksissa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, maailmanpolitiikan dosentti Marco Siddi Helsingin yliopistosta sanoo, että Macron yrittää ennen kaikkea löytää kriisiin ratkaisun.

– Minusta hän pyrkii luomaan tilaa neuvotteluille ja kriisin diplomaattiselle ratkaisulle Venäjän kanssa, Siddi sanoo.

Siddin mukaan kansalaisten mielenkiinto ei pysy toisen maan sodassa määräänsä kauempaa. Hän uskoo, että ennen pitkää huomio kiinnittyy kotimaan ongelmiin, kuten nyt rajusti nouseviin hintoihin.

Ranskassa pidetään tässä kuussa parlamenttivaalit, joissa Macronin oma puolue on tiukoilla sekä vasemmistoa että äärioikeistoa vastaan.

– Macronin kommenteissa on myös kotimainen ulottuvuus. En silti usko, että hänen retoriikkansa muuttuu merkittävästi vaalien jälkeen, Siddi sanoo.

– Puheissa on ensisijaisesti kyse kansainvälisistä suhteista ja rauhan saavuttamisesta sekä Euroopan roolin säilyttämisestä.

16.54: Zelenskyi: Syksyyn mennessä jopa 75 miljoonaa tonnia viljaa jumissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina, että syksyyn mennessä Ukrainassa voi olla jumissa jopa 75 miljoonaa tonnia viljaa, kertoo Reuters.

Reutersin arvion mukaan Ukrainassa on tällä hetkellä jumissa noin 22–25 miljoonaa tonnia viljaa.

Zelenskyin mukaan Ukraina on käynyt keskusteluja Britannian ja Turkin kanssa siitä, kuinka vilja saataisiin turvallisesti kuljetettua Venäjän hallitseman Mustanmeren kautta eteenpäin.   

Zelenskyi sanoi Reutersin toimittajille, että vahvin tae viljan turvalliselle kuljettamiselle olisi ukrainalaisaseistus.

Zelenskyi sanoi myös, että Ukraina tarvitsee länsimailta lisää aseapua ja, että se tulisi toimittaa Ukrainaan nopeammin.

– Tilanne muuttuu erittäin vaikeaksi, jos Venäjä tekee läpimurron Donbassin itäisessä läänissä.

15.20: Taistelut Severodonetskin kaduilla käyvät kiivaina

Severodonetskin pormestarin Oleksandr Stryukin mukaan taisteluja käydään kaupungin kaduilla kiivana. Pormestari sanoi aiemmin tänään, etteivät venäläiset säästele joukkojaan hyökkäyksessään kaupunkiin. 

Ukrainan asemien Severodonetskissa kerrottiin hieman huonontuneen maanataina, mutta pormestarin mukaan Ukraina on onnistunut keskittämään tarpeeksi joukkoja kaupunkia puolustaakseen. 

Katso myös: Ukrainan puolella taistelevat ulkomaalaiset valmistautuivat taisteluun Severodonetskissa – aseistuksena Suomenkin käyttämiä kertasinkoja

Ukrainan puolella taistelevat ulkomaalaiset valmistautuvat taisteluun Severodonetskissa – aseistuksena Suomenkin käyttämiä kertasinkoja 4:09

15.12: Venäjä sanoo työntävänsä Ukrainan joukkoja kauemmas puolustautuakseen pitkän kantaman aseilta 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Venäjän työntävän Ukrainan joukkoja kauemmas, jotta se voi suojautua länsimaiden toimittamilta pitkän kantaman ohjusjärjestelmiltä.

14.46: Myös Britannia vahvisti antavansa Ukrainalle keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi keskustelleensa Iso-Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa keinoista avata Ukrainan satamat kauppalaivoille. Merkittävä määrä viljaa on ollut jumissa Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen vuoksi. 

Zelenskyin mukaan Johnson antoi hänelle lupauksen uudesta puolustuspaketista. Aiemmin tänään Britannia kertoi toimittavansa Ukrainaan raketinheitinjärjestelmän.

Britannian puolustusministeriön mukaan maa koordinoi tiiviisti Yhdysvaltain kanssa rakettijärjestelmien luovuttamista. Ministeriö lisäsi, että M270-heittimet, jotka voivat iskeä kohteisiin jopa 80 kilometrin ​​päässä tarkkuusohjatuilla raketeilla, "tarjoavat merkittävän lisäyksen Ukrainan joukkojen kykyihin".

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla, että se antaa Ukrainalle tehokkaasti liikkuvan tykistörakettijärjestelmän. Presidentti Joe Biden kuitenkin samalla painotti, että Yhdysvallat rajaa pois aseavusta sellaiset ohjusten järjestelmät, joilla Ukraina kykenisi iskemään Venäjän alueelle asti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti länttä pitkän kantaman ohjusten lähettämisestä Ukrainaan ja uhkasi kovemmilla iskuilla.

13.25: Lavrov: Serbian ulkoministeri kutsuttu Moskovaan

Kreml on vahvistanut serbialaismedian tiedot Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Serbian-vierailun perumisesta. 

Vierailu peruttiin, sillä Serbian naapurimaat ilmoittivat sulkeneensa ilmatilansa venäläisministerin lentokoneelta. Lavrov kuvaili päätöstä "ennenkuulumattomaksi" ja vihamieliseksi.

Lavrov kertoo kutsuneensa Serbian ulkoministerin vierailulle Moskovaan. Hän sanoo toivovansa, ettei vierailua yritetä estää. Lavrovin mukaan kukaan ei voi "tuhota" Venäjän suhteita Serbiaan.

10.45: Serbian naapurimaat estivät Venäjän ulkoministeri Lavrovin vierailun

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin oli määrä vierailla maanantaina Serbian pääkaupungissa Belgradissa, mutta joutui perumaan matkansa naapurivaltioiden suljettua ilmatilansa venäläisministerin lentokoneelta.

Asiasta kertoio muun muassa Venäjän ulkoministeriön lähde serbialais- ja venäläismedioille.

Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Montenegro kieltäytyivät päästämästä Lavrovin lentokonetta ilmatilaansa.

Serbialla on läheiset siteet Venäjään, ja se on väistellyt liittymistä Venäjän vastaiseen pakoterintamaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sopi viime kuussa Serbian presidentti Aleksandar Vucicin kanssa, että Venäjä jatkaa maakaasun toimittamista Serbiaan. Serbia on myös riippuvainen Venäjän öljystä.

Lähde: Reuters

Katso myös: Näin Venäjän ulkoministeri Lavrov puhui huhtikuussa kolmannen maailmansodan uhasta

Venäjä varoittaa kolmannen maailmansodan uhkasta – Ulkoministeri Lavrovilta kuultiin uutistoimisto Interfaxin haastattelussa useita uhkauksia 1:40

9.05: Iso-Britannia: Venäjä iskuissa Kiovaan tuhoutui rautateitä, Venäjä vahvistaa joukkojaan Mustallamerellä

Venäjä tuhosi ilmaohjuksilla rautatieverkostoa Kiovassa varhain sunnuntaiaamuna tapahtuneissa iskuissa, Iso-Britannian puolustusministeriö kertoo Twitterissä.

Ministeriön mukaan Venäjä todennäköisesti pyrkii iskuilla vaikeuttamaan länsimaiden lähettämän aseavun kuljettamista rintamalle.

Ministeriön katsauksessa todetaan myös, että Venäjä on todennäköisesti siirtänyt useita ilmatorjuntayksiköistä Käärmesaarelle tukemaan laivaston toimintakykyä Mustallamerellä.

Venäjä menetti huhtikuussa Moskva -aluksen, joka oli sen laivaston ylpeydenaihe.

Käärmesaaren avulla Venäjä pystyy estämään ukrainalaisten kauppa-alusten liikkumisen Mustallamerellä, mukaan lukien viljakuljetukset. Voit lukea lisää Käärmesaaren merkityksestä sodassa tästä artikkelista toukokuulta

7.23: Britannia lupaa Ukrainalle raketinheittimiä

Britannia kertoo toimittavansa Ukrainaan raketinheitinjärjestelmän, joka voi iskeä jopa 80 kilometrin päässä oleviin kohteisiin. 

7.11: Ukrainan ydinvoimalatoimijan mukaan risteilyohjus ylitti voimalan matalalla

Ukrainan valtiollisen ydinvoimalatoimija Energoatomin mukaan venäläinen risteilyohjus lensi "kriittisen matalalla" maan keskeisen ydinvoimalan yli sunnuntai-aamuna. Tietoja ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

5.36: CNN: Etelä-Ukrainan Mariupolissa pula juomavedestä jo kriittisellä tasolla

Etelä-Ukrainassa Mariupolin satamakaupungin pula juomavedestä on jo kriittisellä tasolla, kertoo kaupungin pormestarin avustaja uutiskanava CNN:n mukaan. Pormestarin avustajan Petro Andrushenkon mukaan ihmiset joutuvat rekisteröitymään juomavettä saadakseen, minkä lisäksi vettä saa vain joka toinen päivä.

Taistelujen aiheuttamat vahingot kaupungin infrastruktuurille ovat olleet niin vakavat, ettei esimerkiksi sähköä, vesijohtovettä ja kaasua ole saatu palautettua.

Mariupol on tätä nykyä venäläisjoukkojen hallinnassa. Pormestarin avustajan mukaan miehittäjien tarjoama vesi ei sovellu käytettäväksi ilman keittämistä, mutta koska keittäminen ei onnistu kuin ulkona tulella, käyttävät paikalliset vettä sellaisenaan.

Avustaja varoitti mahdollisista epidemioista tulevaisuudessa. Niistä ei kuitenkaan ainakaan vielä ole CNN:n mukaan vahvistettuja tietoja.

 – Luvassa saattaa olla koleraa tai mitä tahansa maha-suolitulehduksiin liittyvää virusepidemiaa. Epähygieenisten olosuhteiden seurauksena näin voi tapahtua, Andrushenko sanoo.

Hänen mukaansa mahdollista tilannetta vaikeuttaisivat lääkinnälliset ja hoidolliset puutteet.

Andrushenko arvioi, että vesitilanne tulee muuttumaan vieläkin kriittisemmäksi kesän aikana, kun lämpötilat nousevat ja vettä tulee olemaan vähemmän.

Andrushenko ei ole tällä hetkellä itse Mariupolissa.

5.25: Ukrainan Zelenskyi vieraili sodan eturintaman tuntumassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili sunnuntaina ukrainalaisjoukkojen luona sodan eturintaman tuntumassa maan itäosissa, kerrotaan muun muassa presidentin kanslian sivuilla.

Presidentti vieraili Donetskin alueella Bahmutissa ja Luhanskin Lysytshanskissa. Zelenskyi matkusti myös Zaporizhzhjaan.

Presidentti kertoi myös tavanneensa Mariupolista paenneita.

– Kaikilla perheillä on oma tarinansa. Suurin osa oli ilman miehiä. Yhden mies oli lähtenyt sotaan, toisen on vangittu ja kolmannen on valitettavasti kuollut. Tragedia. Ei kotia, ei läheisiä. Mutta meidän täytyy elää lasten takia, Zelenskyi kertasi tuoreimmassa puheessaan.

Venäjä on viime aikoina keskittynyt sotatoimiin Itä-Ukrainassa, mutta pääkaupungissa Kiovassa raportoitiin sunnuntaiaamuna Venäjän ohjusiskuja ensimmäistä kertaa yli kuukauteen.

Venäjän joukkojen on kerrottu viime päivinä menettäneen asemiaan Sjevjerodonetskissa. Kaupungissa on kuitenkin paikallisen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan odotettavissa lähipäivinä suuri Venäjän vastahyökkäys.

23.56: MTV tapasi Ukrainassa sotivia suomalaisia taistelutauolla – yksi haavoittunut toipuu tällä hetkellä sairaalassa

Ukrainaan on lähtenyt taistelemaan tuhansia ihmisiä ulkomailta, myös Suomesta joitakin kymmeniä. Suomalaisilla on Ukrainassa toiminut nyt kuukauden verran oma joukkueensa. Toimittajamme Niko Nurminen tapasi Ukrainassa suomalaistaistelijoiden ryhmän.

MTV:n tapaamilla suomalaisilla on ollut "onnea" matkassa, sanoo joukkueenjohtaja Topi Huhtala.

– Tästä meidän Suomi-porukastamme ei ole kuin yksi haavoittunut niin, että hän on jonkin aikaa pois pelistä. Ukrainassa on hoidettu hyvin, lääketiede on todella kehittynyttä. Haavoittunut toipuu tällä hetkellä ukrainalaisessa sotilassairaalassa, Huhtala kertoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

23.03: Ukraina: Sjevjerodonetskissa odotettavissa Venäjän suuri vastahyökkäys

Luhanskissa Sjevjerodonetskin kaupungista puolet on tällä hetkellä Ukrainan joukkojen hallussa, sanoo alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Venäjän joukkojen on kerrottu viime päivinä menettäneen asemiaan Sjevjerodonetskissa. Kaupungissa on kuitenkin odotettavissa lähipäivinä suuri Venäjän vastahyökkäys, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa julkaistussa haastattelussaan.

Hänen mukaansa Venäjän joukoille on annettu tehtäväksi kaupungin haltuun saaminen perjantaihin mennessä, ja raskaan tykistön tulituksessa on odotettavissa huomattavaa kasvua seuraavien viiden päivän aikana.

Britannian puolustusministeriö sanoi sunnuntaiaamuna julkaistussa tiedusteluraportissaan, että Ukrainan joukot olisivat edellisen vuorokauden aikana tehneet vastahyökkäyksiä Sjevjerodonetskin kaupungissa.

Venäjä on viime viikkojen aikana keskittänyt yksiköitään ja tulitusta alueelle ja saanut paikallisia voittoja. Puolustusministeriö arvioi tiedusteluraportissaan, että ukrainalaiset ovat nyt tehdyillä vastahyökkäyksillä todennäköisesti saaneet vietyä Venäjältä operatiivista voimaa.

22.40: Sota voisi päättyä vuoden loppuun mennessä, sanoo optimistinen arvio

Ukrainan puolustusministerin mukaan sota voisi olla ohi vielä tämän vuoden puolella, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan on vaikea ennustaa, milloin sota päättyy. Hänen oman optimistisen arvionsa perusteella sota voisi kuitenkin päättyä vuoden loppuun mennessä.

Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa puhunut puolustusministeri sanoi lisäksi Ukrainan kaipaavan edelleen muilta mailta raskaita aseita.

Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 55 urheilijaa, Kiovassa kuultu useita räjähdyksia – katso tuoreimmat tiedot sodasta 2:11
Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 55 urheilijaa, Kiovassa kuultu useita räjähdyksia sunnuntaina.

Voit lukea lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat