Venäläisväite: Ukraina hyökkää pääreservillään Zaporizhzhjassa

Näin ukrainalaissotilaat juhlivat Urozhainen valloitusta Etelä-Ukrainassa 0:50
Näin ukrainalaissotilaat juhlivat Urozhainen valloitusta Etelä-Ukrainassa.

Venäläiset sotakommentaattorit väittävät, että Ukraina on ottanut käyttöönsä niin sanotun pääreservinsä. Venäläisväitteistä kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäläisväitteiden mukaan "pääreservi" on otettu käyttöön Länsi-Zaporizhzhjassa, jossa Ukraina on hyökännyt yli kahden kuukauden ajan.

Ukraina on yrittänyt puskea Länsi- Zaporizhzhjassa Robotynen seudulla eteenpäin aina kesäkuussa alkaneen vastahyökkäyksen alkupäivistä lähtien, jolloin alueella kuvattiin ensimmäiset taistelukentälle jääneet Leopard 2 -taistelupanssarivaunutkin.

Ajatushautomon mukaan venäläisväitteet "pääreservin" käyttöönotosta kompuroivat paristakin syystä. Ensinnäkin venäläislähteet myös väittävät Ukrainan tekee alueella pieniä jalkaväkirynnäköitä.

– Se ei täsmää sen kanssa, että Ukraina olisi ottanut käyttöön suuria osia mekanisoidusta reservistään, ISW kirjoittaa.

Kamera tallensi: Ukrainan joukot tuhoavat kaksi venäläistä tankkia ja vaurioittavat kahta muuta – "Vihollinen tuhotaan systemaattisesti" 1:35
Ukrainan armeijan elokuussa julkaisema video väitetysti näyttää, miten maan joukot tuhoavat kaksi T-80-taistelupanssarivaunua ja vaurioittavat T-90- ja T-72 -panssareita. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Toisekseen venäläislähteet ISW:n mukaan väärin antavat ymmärtää, että Ukrainan armeijan reservi olisi yksi kokonaisuus, joka heitettäisiin taisteluihin yhtenä yksikkönä.

Ajatushautomo uskoo, että venäläisväitteiden perusteena on se, että rintamalla on tehty hajanaisia havaintoja ukrainalaisjoukoista, jotka on varustettu länsimaisella kalustolla.

Vastahyökkäyksen alkupäivien jälkeen julkisuudessa ei ole tiettävästi juuri nähty kuvia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuista, mutta sen sijaan Bradley-rynnäkköpanssarivaunuista on olemassa toistuvia julkisiakin havaintoja.

Täyttä huuhaata venäläisväitteet ukrainalaisreserveistä eivät ISW:n mukaan kuitenkaan ole, sillä sekä ukrainalais- että venäläislähteiden jakamien tietojen perusteella on instituutin mukaan pääteltävissä, että Ukraina on heittänyt uusia, vastahyökkäystä varten varattuja prikaateja taisteluihin juuri Länsi-Zaporizhzhjassa.

Kaikkia reservejä Ukraina tuskin on vielä taisteluihin kiinnittänyt. Myöskään esimerkiksi Britannian lahjoittamia Challenger-taistelupanssarivaunuja ei ole taisteluissa vielä tiettävästi nähty.

Keskiviikkona Ukraina eteni Länsi- Zaporizhzhjassa ja Donetskin ja Zaporizhzhjan välisellä alueella, ISW kirjoittaa. Ukrainan kesäkuun alussa alkanut vastahyökkäys ei ole kyennyt merkittäviin läpimurtoihin.

Ukrainan armeija on myös julkaissut videon, joka ISW:n mukaan vahvisti jo aiemmin esitetyt ukrainalais- ja venäläisväitteet, joiden mukaan Ukraina on vallannut takaisin Urozhainen kylän Zaporizhzhjan ja Donetskin välisellä alueella. Video löytyy jutun alusta.

Juttua korjattu 18.8.2023 kello 7.47: Jutussa luki aiemmin, että Urozhaine sijaitsee Länsi-Zaporizhzhjassa. Urozhaine sijaitsee Donetskissa, lähellä Zaporizhzhjan rajaa.

Zaporizhzhja ja Donetskin alueiden välinen rintamatilanne 17 elokuuta. Ukraina valloitti äskettäin Urozhainen kylän. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys.  Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group
Zaporizhzhja ja Donetskin alueiden välinen rintamatilanne 17 elokuuta. Ukraina valloitti äskettäin Urozhainen kylän. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys.  Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat