Naton pääsihteerin kansliapäällikkö pahoittelee möläytystään Ukrainan mahdollisista alueluovutuksista – MTV:n sotaseuranta 16.8.2023

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Katso karttavideolta, miten Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kahdessa kuukaudessa. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 16. elokuuta 2023. 

  • Ukraina väittää vallanneensa Urozhainen kylän etelässä
  • ISW: Ukraina on ottanut uusia prikaateja käyttöön Länsi-Zaporizhzhjassa
  • Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.15: Naton pääsihteerin kansliapäällikkö pyytää anteeksi puheitaan Ukrainan mahdollisista alueluovutuksista vastineeksi Nato-jäsenyydestä

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kansliapäällikkö Stian Jenssen kertoo pahoittelevansa ja selventävänsä päivää aiempia paneelikeskustelussa esittämiä kommenttejaan, joissa hän kertoi, että Ukraina voisi luovuttaa alueitaan Venäjälle, ja saada vastineeksi Nato-jäsenyyden. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian

Hän kertoi keskiviikkona kommenttiensa olevan osa laajempaa keskustelua Ukrainan sodanjälkeisistä mahdollisuuksista, ja että hän ilmaisi asiansa väärin. 

17.19: Venäjä sanoo "eliminoineensa" neljä rajan yli pyrkinyttä ukrainalaistaistelijaa

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sanoo estäneensä neljän ukrainalaistaistelijan yrityksen ylittää raja Ukrainasta Venäjälle Brjanskin alueelle, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Lausunnossa sanotaan Venäjän eliminoineen neljä sabotööriä. FSB:n mukaan ryhmällä oli mukanaan ulkomaisia aseita ja räjähteitä ja se suunnitteli provokaatioita ja sabotaasia Venäjän alueella.

Venäjä sanoi myös eilen estäneensä ukrainalaisryhmän rajanylityksen Brjanskiin. Alueen kuvernöörin mukaan iskussa kyseistä ryhmää vastaan ei aiheutunut kuolonuhreja.

(STT)

14.06: Ensimmäinen konttialus matkaan Ukrainasta Venäjän uhkaillessa

Ensimmäinen konttialus Mustanmeren viljasopimuksen purkautumisen jälkeen on saatu matkaan Odessan eteläisestä satamasta, Ukraina kertoo.

Venäjä on sanonut voivansa hyökätä Ukrainan satamia käyttäviä aluksia vastaan. Venäjä kieltäytyi jatkamasta Mustanmeren viljasopimusta, joka takasi turvallisen reitin Ukrainan ruoka- ja lannoitekuljetuksille.

Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov kertoi, että alus liikkuu siviilialuksille tarkoitettua tilapäistä merikäytävää pitkin.

12.07: Ukraina: Venäjän dronet vahingoittivat viljavarastoja Odessan alueella

Venäjä on iskenyt droneilla Tonava-joella sijaitsevaan satamaan eteläisessä Ukrainassa Odessan alueella, sanoi Ukrainan hallinto keskiviikkona. Hyökkäys on viimeisin sen jälkeen, kun Venäjä kieltäytyi jatkamasta Mustanmeren viljasopimusta.

Odessan alueen kuvernööri Oleh Kiper sanoi sosiaalisessa mediassa, että iskussa vaurioitui varastorakennuksia ja viljavarastoja.

Ukrainan ja Venäjän hyökkäykset ovat moninkertaistuneet sen jälkeen kun viljakuljetukset Ukrainasta mahdollistanut sopimus purkautui.

12.04:Ennennäkemätön video Krimiltä: Näin Ukrainan kehittämä "merivauva" iskee hämärässä Kertshinsalmen sillalle

Uutiskanava CNN on julkaissut videomateriaalia heinäkuussa toteutetusta iskusta Venäjän ja Ukrainan Krimin yhdistävään Kertshinsalmen siltaan. Video on peräisin Ukrainan turvallisuuspalvelulta.

Ukrainan hyökkäys vaurioitti sillan autoliikenneosuutta. Sen sijaan armeijan huollon kannalta tärkeämpi rautatie ei kärsinyt juurikaan vaurioita. 

CNN:n mukaan Ukraina käytti iskussa kokeellista meridronea. Turvallisuuspalvelun johtaja Vasyl Maliuk käyttää dronesta nimeä "Sea Baby" (suomeksi merivauva).

Se, että laite toimii ja suorittaa iskuja on "kuukausien työn tulos".

– Merenpinnalla kulkevat dronet ovat Ukrainan turvallisuuspalvelun ainutlaatuinen keksintö.

– Näiden droonien avulla onnistuimme hiljattain tekemään iskun Krimin siltaan, maihinnousualus Olengorskiy Gornyakiin sekä SIG-tankkeriin, Maliuk kertoo.

Krimin silta on merkittävä huoltoreitti Etelä-Ukrainan venäläisjoukoille, jotka käyvät tällä hetkellä puolustustaistelua Ukrainan vastahyökkäystä vastaan.

Tältä näyttää droneisku Krimin siltaan 0:45
Uutta videomateriaalia Krimin siltaiskusta: Näin meridrone eteni kohteeseensa.

11.08: Brittitiedustelu: Venäjä on lähes varmasti aloittanut omien Shahed-lennokkien valmistamisen

Britannian puolustusministeriö kertoo Venäjän lähes varmasti aloittaneen omien Shahed-lennokkien valmistamisen. Asia ilmenee Britannian puolustusministeriön julkaisemasta tiedusteluraportista viestipalvelu X:ssä.

Venäjä on käyttänyt Iranissa valmistettuja järjestelmiä syyskuusta 2022 lähtien. 

Brittitiedustelun mukaan Venäjä voi todennäköisesti saada kotimaisen valmistuksen ansiosta luotettavasti lisää lennokkeja ja se pyrkii lähikuukausina omavaraisuuteen. 

Venäjä joutuu kuitenkin edelleen turvautumaan Kaspianmeren kautta toimitettaviin iranilaisiin osiin ja kokonaisiin aseisiin. 

9.44: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 650 sotilasta, 11 panssarivaunua ja 24 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 650 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 11 taistelupanssarivaunua, 10 panssariajoneuvoa ja 24 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.13: Ukraina väittää vallanneensa Urozhainen kylän etelässä

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan Ukraina on vallannut takaisin Urozhainen kylän, joka sijaitsee Donetskin alueella. Maliar esitti väitteensä Telegram-viestipalvelussa.

Venäläislähteet ovat jo aiemmin väittäneet, että Ukraina on vallannut kylän takaisin. 

Uutistoimisto Reuters ei ole kuitenkaan pystynyt vahvistamaan Ukrainan väitettä, eikä Venäjä ole virallisesti kommentoinut asiaa.

Apulaispuolustusministeri Maliarin mukaan ukrainalaisjoukot ovat kaivautuneet asemiin Urozhainen reunamille.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War puolestaan kirjoittaa, ettei se ole nähnyt kuvallista todistetta kylän uudelleenvaltauksesta. Ajatushautomo julkaisi näkemyksensä ennen Ukrainan apulaispuolustusministerin väitettä.

Rintamatilanne Etelä-Ukrainassa 16.8.2023
Etelä-Ukrainan Velyka Novosilkan rintamatilanne 15. elokuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Vaaleanpunaisella värillä on merkitty alue, jonka Ukrainan vastahyökkäys on kesän aikana vallannut takaisin. Hyökkäysalue on leveydeltään noin 30 kilometriä ja syvyydeltään korkeintaan 10 kilometriä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

7.14: Venäjä väittää tuhonneensa droneja Kalugassa

Venäjän puolustusministeriö väittää Reutersin mukaan maan joukkojen tuhonneen kolme ukrainalaista dronea Kalugan alueella, joka sijaitsee Moskovasta lounaaseen.

Tietoa ei ole vahvistettu.

7.03: ISW: Ukraina iskee nyt uusilla prikaateilla etelässä – ukrainalaiseversti selittää, miksi hyökkäys etenee niin hitaasti

Ukrainan vastahyökkäys eteni tiistaina kahdella eri alueella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomon mukaan ukrainalaisjoukot pääsivät eteenpäin sekä Luhanskin alueella että Länsi-Zaporizhzhjassa.

Sekä ukrainalais- että venäläislähteiden jakamien tietojen perusteella on instituutin mukaan pääteltävissä, että Ukraina on heittänyt uusia, vastahyökkäystä varten varattuja prikaateja taisteluihin Länsi-Zaporizhzhjassa, jossa Ukraina on hyökännyt eritoten Robotynen alueella.

Ukraina on yrittänyt puskea Robotynen seudulla eteenpäin aina kesäkuussa alkaneen vastahyökkäyksen alkupäivistä lähtien, jolloin alueella kuvattiin ensimmäiset taistelukentälle jääneet Leopard 2 -taistelupanssarivaunutkin

Reilun kahden kuukauden hyökkäämisen aikana Ukraina on päässyt Robotynen alueella eteenpäin syvimmillään kymmenkunta kilometriä noin kymmenen kilometrin levyisellä alueella.

Robotynen kylän lähistön rintamatilanne 15. elokuuta
Robotynen kylän lähistön rintamatilanne 15. elokuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

22.06: Kiovassa tänään ilmahälytyksiä

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo edellisen ilmahälytyksen loppuneen Kiovassa noin 25 minuuttia sitten. Nurminen raportoi suorana paikan päältä Kymmenen uutisissa. 

Nurminen kertoo Ukrainan taistelevan vastahyökkäyksessään tällä hetkellä jokaisesta sentistä. Toimintaa hidastavat erittäin tiukkaan miinoitetut maa-alueet.    

Se, että länsiapua tulee tänne, on todellakin elintärkeää. 

MTV Ukrainassa: Miten uskottava on Venäjän väite, että Ukraina on käyttänyt kohta sotilaalliset resurssinsa loppuun? 1:53
Voit katsoa videolta koko Nurmisen raportin. 

20.47: Venäjä ja Pohjois-Korea ilmaisevat halua lisätä puolustusyhteistyötä

Venäjän valtionmedia RIA kertoo Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin korostaneen tarvetta jatkuvalle yhteistyölle Venäjän kanssa, uutisoi The Guardian.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi tiistaina onnittelupuheessaan Pohjois-Korean kansallisena vapautuksen päivänä Venäjän halusta syventää välejä Pohjois-Korean kanssa. 

– Olen varma, että jatkamme kahdenvälistä yhteistyötä kaikilla saroilla, jotka hyödyttävät kansojamme, ja vahvistavat stabiiliutta ja turvallisuutta Korean niemimaalla ja Koillis-Aasiassa kokonaisuudessaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi, että Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun vierailu Pohjois-Koreaan uskotaan liittyneen asetarvikkeiden viemisen edistämiseen Pohjois-Koreasta Venäjälle.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel kertoi myös, että minkäänlainen puolustusyhteistyö tai asevientisopimus Pohjois-Korean ja Venäjän välillä rikkoisi varmasti useita YK:n turvallisuuskomitean päätöslauselmia. 

20.34: Britanniassa nostettu syytteet kolmea Venäjän vakoojaksi epäiltyä vastaan

Kolme epäiltyä Venäjän vakoojaa on pidätetty ja asetettu syytteeseen Britanniassa, kertoo maan yleisradioyhtiö BBC.

Kaikki epäillyt ovat Bulgarian kansalaisia. Kaksi epäillyistä on miehiä ja yksi nainen. 

Epäiltyjä syytetään väärennettyjen henkilöllisyystodistusten luvattomasta hallussapidosta. Epäilyillä oli useiden Euroopan maiden, kuten Ranskan ja Slovenian, passeja, henkilökortteja ja muita asiakirjoja. 

Kolmikko on asunut Britanniassa vuosia ja heidän kerrotaan työskennelleen erilaisissa työtehtävissä. 

(STT)

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat