Venäläismedia Moskovan iskusta: Lähes 30 uhria löytyi vessasta, lapset vanhempiensa sylistä

Tällaisilla aseilla konserttisalin terrori-isku tehtiin – Venäjä julkaisi videon löydetyistä tekovälineistä ampumapaikalta 0:45
Venäjä on julkaissut videon terrori-iskun tekopaikalta löydetyistä välineistä.

Putinin mukaan Moskovassa tapahtuneen terrori-iskun tekijät on pidätetty.

Moskovan konserttisaliin perjantai-iltana tehdyssä terrori-iskussa on kuollut 133 ihmistä ja loukkaantunut yli 140 ihmistä, kertoo Venäjä. Uhriluku voi nousta vielä. 

Kolme kuolleista on lapsia, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria, joka kertoo saaneensa tiedot paikallisilta terveysviranomaisilta. 

Telegram-kanava Bazan mukaan 28 ruumista löydettiin yhdestä vessasta ja 14 portaikosta. Perheenjäsenten kerrotaan kuolleen toistensa syliin, mukaan lukien lapsia vanhempiensa piteleminä.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa. 

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskun takana. Isis on sanonut hyökkääjien palanneen ”turvallisesti tukikohtaansa”.

"Olen täydessä paniikissa"

Konserttisalissa paikalla ollut mies kuvailee BBC:lle hyökkäyksen alkamishetkeä. Hän kertoo istuneensa yläkerrassa parvekkeiden luona, kun hän kuuli laukausten ääniä ja näki terroristien tulevan sisään avaten tulen. 

BBC on haastattelut myös Semjon Hraptsovia, jonka vaimo osallistui konserttiin. Hän ei ole saanut vaimoonsa yhteyttä tapahtuneen jälkeen.

Hraptsov kertoo yrittäneensä soittaa viiteen sairaalaan, mutta puhelinlinjat ovat tukossa.

– Olen täydessä paniikissa. En tiedä mitä tehdä, olen toivoton.

Putinin mukaan iskun tekijät pidätetty

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan yksitoista epäiltyä on otettu kiinni. Heidän joukossaan sanotaan olevan neljä konsertti-iskuun suoraan osallistunutta. 

Hyökkääjien lukumäärä on vaihdellut eri medialähteiden perusteella neljästä viiteen henkilöön. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi lauantaina päivällä pitämässään puheessaan kaikkien iskuun osallistuneiden olevan pidätettynä. Hän ei täsmentänyt pidätettyjen määrää. 

Putin sanoi puheessaan hyökkääjien valmistautuneen pakenemaan kohti Ukrainaa, jossa heille olisi valmisteltu Ukrainan avulla ”ikkuna”, jonka kautta he olisivat voineet ylittää rajan.

Putin ei esittänyt mitään todisteita väitteille. Ukraina on jyrkästi kiistänyt kaiken osallisuuden iskuihin. 

Putin: Kaikki konserttitalon hyökkääjät on otettu kiinni 1:42

Vahvistamattomat videot leviävät

Telegram-sovelluksessa on levinnyt useita vahvistamattomia videoita, joissa väitetään näkyvän hyökkääjiä. 

Eräällä videoista haastatellaan väitetysti yhtä epäillyistä hyökkääjistä. Hän kertoo saaneensa 500 000 ruplaa hyökkäyksestä, joista puolet olisi maksettu hänelle etukäteen.

Sovelluksessa on myös jaettu kuvia väitettyjen hyökkääjien passeista. Lisäksi sovelluksessa kiertää terrori-iskussa kuolleiden ihmisten nimiä.

Telegramissa toimiva venäläismedia Baza on julkaissut neljän henkilön nimet ja kuvat, joiden se sanoo olevan epäiltynä Moskovan konserttitaloiskusta.

MTV Uutiset ei ole pystynyt vahvistamaan kyseisiä tietoja. 

Lue myös:

    Uusimmat