Venäläislehti julkaisi laajan haastattelun Pekka Haavistosta – kysyi tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan: "Se voi haitata toista osapuolta"

Venäläislehti Fontanka on julkaissut laajan haastattelun ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.), jossa toimittaja kysyy Haavistolta muun muassa hänen seksuaalisen suuntautumisensa vaikutuksista diplomatiaan Venäjän kanssa.

Lehden toimittaja kysyy Haavistolta, haittaako hänen homoseksuaalisuutensa tapaamisissa venäläisjohdon kanssa vai edesauttaako se keskustelua ihmisoikeuksista.

– Minua se ei haittaa. Se voi kenties haitata toista osapuolta, mutta sitä pitää kysyä heiltä itseltään, Haavisto vastaa.

Haavisto lisää, että Suomi ottaa eri yhteyksissä kantaa seksuaalivähemmistöihin kohdistuviin ongelmiin.

– Yksilönvapauksien puolustaminen on Suomen ulkopolitiikkaa, joka ei ole riippuvainen ulkoministerin seksuaalisesta suuntautumisesta, Haavisto jatkaa.

Fontankan haastattelussa käsitellään laajasti Haaviston Venäjä-suhdetta ja käsityksiä Venäjästä. Ihmisoikeuksista kysyttäessä Haavisto nostaa esiin esimerkiksi Jehovan todistajien syrjinnän Venäjällä ja seksuaalivähemmistöjen vainot Tshetsheniassa.

Asiasta uutisoi Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat.

Homoseksuaalisuuden vaikutuksia pohdittu Suomessakin

Fontanka on myös aiemmin nostanut Haaviston homoseksuaalisuuden esille, esimerkiksi uutisoidessaan viime vuoden presidentinvaaleista. Tuolloin Fontankan juttu otsikoitiin "Suomen presidenttiehdokas Haavisto: Homous ei estä minua kommunikoimasta Putinin kanssa", kertoi Iltalehti.

Myös suomalaisessa mediassa pohdittiin Haaviston seksuaalisen suuntautumisen vaikutuksia presidentinvaalien lopputulokseen vuonna 2012, jolloin Haavisto ja Sauli Niinistö etenivät toiselle äänestyskierrokselle.

Haaviston seksuaalista suuntautumista udeltiin ensimmäisen kerran mediassa vuonna 1994. Tuolloin nykyinen työministeri Timo Harakka (sd.) kysyi Vihreän Langan toimittajana Haavistolta, että onko hän mahdollisesti homo.

Lue myös:

    Uusimmat