Lukashenka: Vaatimukset Wagnerin poistumisesta Valko-Venäjältä "perusteettomia ja typeriä" – MTV seuraa sotaa

Prigozhinin haudasta muodostumassa isänmaallinen sankarihauta 1:12
Prigozhinin hautapaadesta muodostumassa isänmaallinen sankarihauta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 31. elokuuta 2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Perjantain seuranta löytyy täältä

20.39: Ukraina hyökkäsi Venäjän hävittäjien kimppuun pahvisilla droneilla – lennokit "käytännössä näkymättömiä"

Kyiv Postin mukaan Ukraina iski viiteen Venäjän hävittäjään Kurskissa viikonloppuna.

Dronet iskivät neljään Su-30 ja yhteen MiG-29-hävittäjään. Iskussa vahingoittui kaksi Pantsir-ohjusten laukaisulaitetta ja S-300-ilmapuolustusjärjestelmän tutkia.

Insiderin mukaan Venäjän ilmavoimia seuraava venäläismielinen Fighter bomber -Telegram-kanava väittää, että hyökkäys tehtiin pahvisilla droneilla, jotka ovat australialaisyrityksen valmistamia.

Corvo-droneja valmistava yritys kuvailee droneja "pahvilentokoneiksi". Ne voivat lentää jopa 120 kilometrin verran. Dronet ovat valmistettu vahatusta pahvista. Lennokin materiaali mahdollistaa sen, että drone on "käytännössä näkymätön" Venäjän ilmavoimille.

Lue lisää täältä.

20.23: Äänestäminen Venäjän järjestämissä näennäisvaaleissa alkoi osassa Ukrainalta vallattuja alueita

Paikallisvaalit joillakin Venäjän valtaamilla alueilla Ukrainassa alkoivat torstaina, kertoi Venäjän media. Venäjän hallussa on tällä hetkellä noin viidennes Ukrainasta: Krimin niemimaa, jonka se liitti itseensä laittomasti vuonna 2014 sekä osia Luhanskista, Donetskista, Zaporizhzhjasta ja Hersonista.

Vaalit oli alun perin määrä pitää vasta 10. syyskuuta, samaan aikaan kun Venäjällä pidetään aluevaaleja, mutta Donetskissa ja Zaporizhzhjassa äänestäminen alkoi jo torstaina. Hersonissa sekä Luhanskissa vaalit on määrä pitää lauantaina.

Vaaleilla ei ole mitään käytännön merkitystä, sillä Venäjän asettamilla ehdokkailla ei ole vastaehdokkaita, koska kaikki opposition johtohahmot ovat joko maanpaossa, vankilassa tai kuolleita.

Venäjä ei edes hallitse kaikkia niitä alueita, joilla vaaleja pidetään. Ukraina aloitti kesäkuussa vastahyökkäyksen, joka on edennyt hitaasti. Ukrainan joukot saivat kuitenkin aikaisemmin tällä viikolla haltuunsa strategisesti tärkeän Robotynen kylän Zaporizhzhjassa, minkä toivotaan edesauttavan hyökkäystä. (STT)

15.56: Wagnerin "kakkosmies" Dmitri Utkin haudattiin Moskovan lähelle

Palkkasotilasryhmä Wagnerin "kakkosmies" Dmitri Utkin, 53, haudattiin Mytištšin kaupunkiin Moskovan lähelle torstaina, kertoo Reuters. 

Seremonia oli Reutersin mukaan hillitty. Venäjän sotilaspoliisin eristi tilaisuutta Shot-uutiskanavan mukaan.

Utkin menehtyi samassa lento-onnettomuudessa Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kanssa Moskovan ulkopuolella 23. elokuuta.

14.25: Wagnerin Telegram-kanava julkaisi Prigozhinin viimeiseksi väitetyn videotervehdyksen

Palkkasotilasryhmä Wagneria lähellä oleva Telegram-kanava Greyzone on julkaissut videon Jevgeni Prigozhinista.

Videolla autossa istuva Prigozhin väittää olevansa Afrikassa. Hänen mukaansa "hänellä on kaikki hyvin". Prigozhin itse sanoo videolla, että se on kuvattu "elokuun toisella puoliskolla" vuonna 2023.

Tutkivien toimittajien Bellingcat-ryhmän tutkijan Aric Tolerin mukaan video olisi todennäköisesti kuvattu 19. tai 20. elokuuta.

Wagnerin johtajana toiminut Prigozhin kuoli häntä kuljettaneen lentokoneen maahansyöksyssä viime keskiviikkona, 23. elokuuta.

12.50: Lukashenka: Vaatimukset Wagnerin poistumisesta Valko-Venäjältä "perusteettomia ja typeriä"

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka sanoi maan valtiollisen uutistoimiston Beltan mukaan torstaina, että vaatimukset venäläisen palkka-armeijan Wagnerin vetäytymisestä maasta olivat "perusteettomia ja typeriä".

Wagner sijoitti joukkojaan Valko-Venäjälle kesällä sen jälkeen, kun sen kapina Venäjällä keskeytyi. 

(Reuters)

11.37: Suomi on toimittanut Ukrainan avuksi kesällä ambulansseja, viimeksi lähti jäteveden puhdistuslaitteita

Suomi on lähettänyt kuun lopussa Ukrainaan jätevedenpuhdistamon laitteita, kertoo sisäministeriö. Ministeriön tiedotteen mukaan niillä on tarkoitus helpottaa maan vesihuollon tarpeita.

Ministeriön mukaan Suomi on kesän aikana lähettänyt Ukrainaan myös ambulansseja, sammutusauton ja erilaisia vesihuollon tarvikkeita.

Suurin osa Ukrainaan lähetetystä avusta on ministeriön mukaan peräisin yksityisen ja julkisen puolen lahjoittajilta.

Kaikkiaan Suomesta on lähtenyt siviilipuolen apua 261 rekkalastillista siitä lähtien, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan. Lähetykset ovat sisäministeriön mukaan sisältäneet 60 ajoneuvoa, joukossa ambulansseja, pelastustoimen kulkuneuvoja ja linja-autoja.

Valmisteilla on ministeriön mukaan myös energiasektorin, IT-tarvikkeiden ja uusien ajoneuvojen lähettämistä maahan. Ministeriö arvioi Ukrainan avun tarpeen pysyvän korkeana.

7.46: Moskovan pormestari: Kaupunkia lähestynyt drone ammuttu alas

Venäjän ilmapuolustus ampui alas Moskovaa lähestyneen dronen torstaiaamuna, kertoo Moskovan pormestari Sergei Sobyanin Telegramissa. 

Aikaisemmin venäläiset tiedotusvälineet kertoivat, että moskovalaisilla lentokentillä oli siirretty myöhempään ajankohtaan kymmeniä lentoja, mikä yleensä kielii drone-iskuista.

(Reuters)

7.15: Prigozhinin haudalle ollut tungosta

Pietarissa eilen tiistaina haudatun Wagner-palkkasotilasyhtiön päällikön Jevgeni Prigozhinin haudalle on virranut vierailijoita huolimatta Kremlin yrityksistä pitää hautajaiset salassa. Hautapaaden ympäristöstä onkin tulossa tietynlainen isänmaallinen sankarihauta.

Samaan aikaan Kreml sanoo, että Prigozhinin lentoturma saattoi olla aiheutettu. Venäjä aikoo hoitaa tutkinnan itse.

Venäjän turmatutkinnasta vastaava viranomainen puolestaan sanoi eilen uutistoimisto Reutersille, ettei se tutki juuri tätä tapausta. Kreml lupaa tietoja, kun tutkinta vahvistuu.

Prigozhinin haudasta muodostumassa isänmaallinen sankarihauta 1:12
Prigozhinin hautapaadesta muodostumassa isänmaallinen sankarihauta

6.54: Harkovan metroasemille rakennettu kymmeniä luokkahuoneita, jotta oppilaat voisivat palata lähiopetukseen

Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa on rakennettu kymmeniä luokkahuoneita metroasemille, jotta osa oppilaista pääsisi palaamaan lähiopetukseen. Normaalia koulunkäyntiä on jouduttu rajoittamaan Ukrainassa rajusti, koska sodan seurauksena monet koulut ovat tuhoutuneet tai niihin ei ole turvallista mennä.

Harkova sijaitsee lyhimmillään noin 30 kilometrin päässä Venäjän rajalta. Koulut ovat toimineet siellä etäopetuksella läpi sodan, koska osa Venäjän ohjuksista voi saavuttaa kaupungin alle minuutissa, mikä ei riitä turvaan hakeutumiseen luokkahuoneista.

Pormestari Ihor Terekhovin mukaan Harkovan metroasemille on luotu nyt uuden lukuvuoden alkaessa 60 luokkahuonetta, joissa on tilaa yli tuhannelle lähiopetukseen osallistuvalle oppilaalle.

(Reuters)

6.22: Venäläiskuvernööri: Risteilyohjus pudotettu Krimin niemimaalla

Venäjän Krimille asettama kuvernööri Sergei Aksjonov kertoi myöhään keskiviikkona Telegramissa Itä-Krimin ilmatorjuntajoukkojen pudottaneen niemimaalle ammutun risteilyohjuksen.

(Reuters)

22.49: Kuusi kuoli helikopteriturmassa Ukrainassa

Kuusi sotilasta on kuollut kahta ukrainalaishelikopteria koskevassa onnettomuudessa, paikallinen media kertoo.

Paikallismedia kertoo turman sattuneen tiistaina lähellä Kramatorskin kaupunkia Donetskissa, lähellä rintamalinjaa. Turmassa osallisina olivat laajalti käytetyt Mi-8-sotilashelikopterit. (Reuters)

21.06: Venäläisturistien määrä Krimillä vähentynyt

Venäläisten lomailijoiden määrä Krimillä on matkailuyrittäjien mukaan pudonnut kolmanneksella Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen. 

Lomailijoiden mukaan turismia haittaavat enemmän matkustamisen vaikeus kuin turvallisuusuhat. Venäläiset pääsevät Krimille näet vain maitse, sillä lentoliikennettä ei ole.

Venäläiset lomailevat yhä Krimillä 1:55
Katso videolta, millaisissa oloissa venäläiset Krimillä lomailevat.

Lue myös:

    Uusimmat