Valkoinen talo: Putinilla ja Pohjois-Korean Kimillä salaisia aseneuvotteluja – MTV seurasi sotaa

Venäjän tärkeään lentotukikohtaan tehtiin isku, Kiovassa puolestaan kaksi kuoli Venäjän iskussa 2:06
Katso myös: Venäjän tärkeään lentotukikohtaan tehtiin isku, Kiovassa puolestaan kaksi kuoli Venäjän iskussa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 30. elokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


22.49: Kuusi kuoli helikopteriturmassa Ukrainassa

Kuusi sotilasta on kuollut kahta ukrainalaishelikopteria koskevassa onnettomuudessa, paikallinen media kertoo.

Paikallismedia kertoo turman sattuneen tiistaina lähellä Kramatorskin kaupunkia Donetskissa, lähellä rintamalinjaa. Turmassa osallisina olivat laajalti käytetyt Mi-8-sotilashelikopterit. (Reuters)

21.06: Venäläisturistien määrä Krimillä vähentynyt

Venäläisten lomailijoiden määrä Krimillä on matkailuyrittäjien mukaan pudonnut kolmanneksella Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen. 

Lomailijoiden mukaan turismia haittaavat enemmän matkustamisen vaikeus kuin turvallisuusuhat. Venäläiset pääsevät Krimille näet vain maitse, sillä lentoliikennettä ei ole.

Venäläiset lomailevat yhä Krimillä 1:55
Katso videolta, millaisissa oloissa venäläiset Krimillä lomailevat.

20.56: Borrel: EU kaukana tavoitteistaan Kiovalle annettavassa aseavussa

EU:n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell kehoitti keskiviikkona EU:n jäsenmaita tilamaan Ukrainalle lisää ampumatarvikkeita, kertoo Reuters.

Borrellin mukaan EU on kaukana tavoitteistaan, joiden mukaan Kiovalle tulisi antaa yhteensä miljoona tykistön kranaattia maaliskuuhun mennessä. 

EU-maat sopivat viime maaliskuussa suunnitelmasta, jonka mukaan Ukrainalle toimitetaan 12 kuukauden kuluessa 2 miljardin arvosta aseapua.

20.07: Venäjän ulkoministeriö Ukrainan lennokki-iskuista: "Eivät jää rankaisematta"

Venäjän ulkoministeriö väittää, etteivät Ukrainan lennokit olisivat päässeet niin syvälle Venäjän alueelle ilman länsimaiden apua. Ulkoministeriöstä sanotaan, että iskut ”eivät jää rankaisematta”, uutisoi Reuters.

Reutersin mukaan Ukrainan lennokit iskivät keskiviikkona kohteisiin ainakin kuudella alueella Venäjällä. Venäläisviranomaiset kertoivat hyökkäyksien kohdistuneen Pihkovan, Brjanskin, Kalugan, Orlovin, Rjazanin ja Moskovan alueille. 

Iskut tehtiin samaan aikaan, kun Venäjä teki ilmaiskuja Ukrainan pääkaupunki Kiovaan. Kaupungin viranomaiset kertovat, että ainakin kaksi ihmistä on saanut surmansa, kun torjuttujen ohjusten jäänteitä putosi maahan.

18.11: Valkoinen Talo: Putin ja Pohjois-Korean Kim neuvottelevat asetoimituksista

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat jatkaneet  kahdenvälisiä neuvottelujaan. Valkoisen talon mukaan Pohjois-Korea voisi toimittaa Venäjälle materiaalia aseisiin, joita Venäjä voisi käyttää Ukrainan sodassa.

Putinin ja Kimin neuvottelut on pidetty Valkoisen talon mukaan salassa julkisuudelta. Valkoinen talo korostaa, että kaikki aseneuvottelut Venäjän ja Pohjois-Korean välillä rikkoisivat YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä.

Yhdysvallat kehottaa Pohjois-Koreaa keskeyttämään neuvottelut Venäjän kanssa. Valkoisen talon mukaan neuvotteluissa ei ole keskusteltu siitä, toimittaisiko Venäjä Pohjois-Koreaan ruokaa vastineeksi saamistaan materiaaleista.

17.35: Ukrainan ulkoministeri keskustellut Ranskan presidentin kanssa sotilaallisen tuen lisäämisestä

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba julkaisi viestipalvelu X:ssä kuvan hänestä ja Ranskan prseidentti Emmanuel Macronista

– Keskustelimme sotilaallisen tuen lisäämisestä, Peace Formula -koalition laajentamisesta ja viljan viennistä Afrikan maihin ja muualle, Kuleba kirjoittaa.

 

14.59: Turkin ulkoministeri saapuu Venäjälle, myös Erdogan käynee pian

Turkin ulkoministeri Hakan Fidan saapuu kahden päivän vierailulle Venäjälle huomenna torstaina. Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vierailee Venäjällä pian, Kreml kertoi tänään keskiviikkona.

Venäjän ulkoministeriön edustajan Marija Zaharovan mukaan Fidan ja hänen venäläiskollegansa Sergei Lavrov keskustelevat "alueen tilanteesta, erityisesti Ukrainasta, Syyriasta, Libyasta ja Transkaukasiasta".

Erdoganin taas on määrä puhua presidentti Vladimir Putinin kanssa Mustanmeren viljasopimuksen uudistamisesta.

Turkki ja YK toimivat välittäjinä sopimukselle, jonka turvin ukrainalaisia maataloustuotteita saatiin vietyä maailmanmarkkinoille. Sopimus kuitenkin umpeutui taannoin, eikä Venäjä ole toistaiseksi suostunut sen uudistamiseen.

13.29: Kreml: Prigozhinin lentoturman tutkintaan ”sisältyy mahdollisuus, että onnettomuus on aiheutettu tahallisesti”

Kreml sanoo, että Wagner-palkkasotilasryhmän johtajan Jevgeni Prigozhinin ja yhdeksän muuta ihmistä surmanneen lento-onnettomuuden tutkintaan ”sisältyy mahdollisuus, että onnettomuus on aiheutettu tahallisesti”. Asista uutisoi Reuters.

– On selvää, että erilaisia versioita harkitaan, mukaan lukien versio – tiedätte, mistä puhumme – sanotaanko, että kyseessä on tahallinen hirmuteko, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Peskov sanoi myös, että lento-onnettomuuden tutkinta on venäläinen tutkinta, eikä kansainvälistä tutkintaa tule.

12.26: Venäjä kostaa Ukrainan lennokki-iskun, ulkoministeriö vannoo

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharovan mukaan Venäjä ei jätä rankaisematta Ukrainan lennokki-iskua Pihkovan lentokentälle lähelle Viron kaakkoisrajaa.

Ukrainan lennokit iskivät kentälle vaurioittaen kuljetuskoneita. Zaharovan mukaan lennokit eivät olisi kyenneet iskemään 600 kilometrin päähän Ukrainan rajasta ilman länsimaiden tiedustelutietoa.

10.58: Ukraina kertoo pudottaneensa yhteensä yli 40 venäläisohjusta tai lennokkia

Ukrainassa maan ilmavoimat kertoo pudottaneensa 28 risteilyohjusta ja 15 lennokkia viime yönä Venäjän hyökätessä maahan. Yhteensä Venäjä hyökkäsi maahan 44 ohjuksella tai lennokilla, joista Ukraina kertoi siis pudottaneensa lähes kaikki.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ainakin kahden ihmisen kerrotaan kuolleen, kun he jäivät taivaalta putoavan romun alle. Kuolleet löydettiin Kiovan länsipuolelta Shevtshenkivskyin alueelta.

9.55: Venäjä joutuu lisäämään resurssejaan puolustautumiseen, arvioi Pekka Toveri

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri arvioi Ukrainan tekemien iskujen pakottavan Venäjän lisäämään resurssejaan merkittävästi esimerkiksi lentokenttien, puolustusteollisuuden ja muiden kohteiden suojaamiseksi.

Viime yönä Ukraina iski muun muassa Länsi-Venäjällä Viron rajan läheisyydessä sijaitsevalle Pihkovan kaupungin lentokentälle.

Pihkovaan tuo sodan Suomenkin kannalta huomattavan lähelle. Toverin mukaan isku Pihkovaan ei silti vaikuta Suomeen suoraan.

– Ukraina iski aiemmin jo aika lähelle strategisten pommituskoneiden tukikohtaan ja nyt tosiaan Pihkovaan. Se osoittaa vain nykyaikaista sodankäyntiä, jota käydään pitkän kantaman asejärjestelmillä, olivat ne sitten ohjuksia tai lennokkeja. Ne ulottuvat tosi pitkälle ja tosiaan meidän lähialueillemmekin.

– En sano, että uhka meitä kohtaan on mitenkään kasvanut, mutta kyllähän se tekee elämän vähän mielenkiintoisemmaksi, kun Venäjän kohteisiin isketään ihan meidänkin rajamme tuntumassa.

Jopa Pietari voi Toverin mukaan olla tulevaisuudessa Ukrainan iskujen kohteena.

– Ei se välttämättä poissuljettua ole, kun Ukrainan kyky kehittyy ja paranee. Pietarissa on merkittävästi sotateollisuutta ja se on siksi merkittävä sotilaallinen ja poliittinen kohde Venäjällä, eli maaleja olisi tarjolla.

8.32: Venäjällä Brjanskin alueella tuhottu väitetysti taas ukrainalaisdroneja

Venäjä on estänyt jälleen uuden ukrainalaishyökkäyksen Brjanskin alueella tuhoten kaksi dronea, jotka olivat yrittäneet iskua TV-torniin, väittää paikallinen kuvernööri Reutersin mukaan. 

Loukkaantumisia tai vahinkoja ei ole raportoitu.

(Reuters)

8.12: Venäjä sulkee Pihkovan lentokentän siviililennoilta 

Venäjän Pihkovan lentokenttä suljetaan siviililennoilta tänään. Asiasta kertoo venäläisen uutistoimiston TASSin mukaan maan lentoliikennevirasto. 

Noin 200 000 asukkaan kaupunki sijaitsee 70 kilometriä itään Viron rajalta. 

Kaupunki on nykyisin Pihkovan alueen hallinnollinen keskus. 

Aiemmin tänään kerrottiin, että Pihkovan lentokenttä on ollut lennokki-iskun kohteena.

7.30: Kiovaan isoin ilmahyökkäys sitten viime kevään, ainakin kaksi kuollut

Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan on kohdistunut viime yönä isoin ilmahyökkäys sitten viime kevään, kertovat kaupungin viranomaiset.

Ilmapuolustuksen kerrotaan pudottaneen yli 20 Venäjän lennokkia tai ohjusta.

Ainakin kahden ihmisen kerrotaan kuolleen jäätyään ilmaiskusta syntyneiden jäänteiden alle. Kuolleet löydettiin Kiovan länsipuolelta Shevtshenkivskyin alueelta.

6.34: Klitschko: Kiovassa kuollut iskun seurauksena kaksi ihmistä

Kiovan pormestarin Vitali Klitschkon mukaan pääkaupunkiin kohdistuneessa iskussa on kuollut kaksi ihmistä ja haavoittunut yksi, kun ilmapuolustuksen tuhoamien kohteiden jäänteitä putosi rakennusten päälle. 

Telegramissa asiasta viestittänyt Klitschko kertoi myös useiden rakennusten vaurioituneen. Ilmeisesti yksi kauppa ja yksi hallintorakennus on tulessa. 

Klitschko ei sanonut, olivatko jäänteet peräisin ohjuksista vai droneista.

(Reuters) 

6.23: Venäjä väittää tuhonneensa yöllä ukrainalaisdroneja

Venäjän armeija väittää Telegramissa pudottaneensa varhain keskiviikkona kolme ukrainalaisdronea Venäjällä eteläisellä Brjanskin alueella, yhden Orlovin alueella ja yhden Kalugan alueella Moskovasta etelään.

(Reuters)

6.18: Venäjällä lennokki-isku lentokentälle lähellä Viron rajaa – kuljetuskoneita vaurioitui

Länsi-Venäjän Pihkovan kaupungin lentokenttä on ollut lennokki-iskun kohteena, sanoo alueen kuvernööri Mihail Vedernikov Telegram-tilillään.

Pelastusviranomaisten mukaan neljä Iljushin II-76 -kuljetuslentokonetta vaurioitui iskussa, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass. Tass kertoi myös, että ilmatila olisi suljettu Moskovan Vnukovon lentoaseman alueella.

Pihkovan kaupunki sijaitsee alle 50 kilometrin päässä Viron ja Venäjän rajasta.

Viime viikkojen aikana Venäjän alueelle on tehty lennokki-iskuja lähes päivittäin. Venäjä on syyttänyt useista iskuista Ukrainaa, joka ei ole kuitenkaan myöntänyt olleensa niiden takana.

(STT)

6.15: Kiovassa kuultu räjähdyksiä, asukkaita kehotetaan suojautumaan 

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu räjähdyksiä varhain keskiviikkona, kertoo kaupungin pormestari Vitali Klitschko Telegramissa. Asukkaita on kehotettu pysymään väestönsuojissa.

(Reuters)

23.44: Yhdysvalloilta uusi tukipaketti Ukrainalle

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina uudesta Ukrainalle annettavasta tukipaketista, kertoo Reuters. Se sisältää ilmatorjunta- ja tykistöammuksia, miinanraivauskalustoa ja lääkintäajoneuvoja.

–  Yhdysvallat ja liittolaisemme ja kumppanimme seisovat yhtenäisinä Ukrainan rinnalla niin kauan kuin pitää, Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken totesi lausunnossaan.

21.00: Ukraina kertoi jatkaneensa etenemistä Robotynen lähellä

Ukrainan joukot ovat jatkaneet etenemistään strategisesti tärkeänä pidetyn Robotynen kylän lähellä maan eteläosassa, kertoi maan armeija tiistaina.

Armeijan edustajan Andri Kovaljovin mukaan joukot ovat edenneet menestyksekkäästi Zaporizhzhjan alueella. Joukot ovat onnistuneet pitämään valtaamansa asemat ja hyökkäävät nyt Venäjän tykistön kimppuun.

Ukrainan joukot kertoivat maanantaina saaneensa Robotynen kokonaan haltuunsa raskaiden taistelujen jälkeen. Ukrainan vastahyökkäyksen etenemistä vaikeuttavat merkittävästi Venäjän rakentamat vahvat linnoitteet ja kilometrien syvyiset miinakentät.

Venäjä puolestaan kertoi tiistaina pudottaneensa kaksi Ukrainan lennokkia Moskovan eteläpuolella Tulassa.

Lue myös:

    Uusimmat