Valko-Venäjä: Puolalainen sotilashelikopteri lensi rajan yli – MTV seurasi sotaa

Prigozhinin haudasta muodostumassa isänmaallinen sankarihauta 1:12
Prigozhinin hautapaadesta muodostumassa isänmaallinen sankarihauta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 1. syyskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


20.37: Valko-Venäjä: Puolalainen sotilashelikopteri teki rajaloukkauksen

Valko-Venäjä syyttää puolalaisen sotilashelikopterin tehneen rajaloukkauksen. Valko-Venäjän rajakomitean mukaan puolalainen Mi-24 -sotilashelikoperi ylitti Valko-Venäjän rajan lentäen erittäin matalalla. Komitean mukaan helikopteri kävi 1200 metriä Valko-Venäjän puolella.

Valko-Venäjän ulkoministeriö kertoo kutsuneensa Puolan asiamiehen kuultavaksi ja vaati tutkintaa tapauksesta.
 

17.29: Putin: Venäjä aikoo sijoittaa 1,9 biljoonaa ruplaa Ukrainassa sijaitseville "uusille alueille"

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä aikoo sijoittaa valtion budjetista 1,9 biljoonaa ruplaa, eli noin 20 miljardia dollaria miehittämiensä "uusien alueiden" kehittämiseen Ukrainassa.

Raha annettaisiin 2,5 vuoden aikana neljälle Ukrainan alueelle, jotka Venäjä julisti viime vuonna kuuluvan itselleen.

Venäjä ei hallitse ainuttakaan valtaamistaan alueista täysin ja vai muutamat maat ovat antaneet hyväksyntänsä aluevaltauksille

14.02: Koulut alkoivat Ukrainassa pommiuhkien varjossa

Ukrainassa koulujen syyslukukausi alkoi tänään pääkaupunki Kiovan kouluihin tehtyjen pommiuhkausten varjostamana. Poliisin tiedottajan mukaan poliisi ja pelastustoimi tarkastavat kaikkia Kiovan oppilaitoksia räjähteiden varalta.

Viranomaisten mukaan tuhannet ukrainalaiskoulut ovat vahingoittuneet tai tuhoutuneet Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. Ukrainan presidentinkanslian päällikön Andri Jermakin mukaan Ukrainan runsaasta 3,6 miljoonasta koululaisesta lähes 900 000 on etäopetuksessa. (STT)

13.52: Venäjän avaruusjärjestö: "Saatana 2" -ohjukset käyttöön

Venäjän avaruusjärjestö Roscosmos kertoo, että maan mannertenväliset Sarmat-ohjukset on laitettu taistelukäyttöön. Ohjukset voivat kantaa yli kymmenen ydinkärkeä. Asiasta kertoi Venäjän valtio-omisteinen kansainvälinen tietotoimisto RIA Novosti.

Ohjukset tunnetaan länsimaissa nimellä Satan II eli Saatana 2, koska niillä on määrä korvata aiemmat R-36M-ohjukset, jotka tunnetaan Nato-koodilla SS-18 Satan.

Maan presidentti Vladimir Putin kertoi kesäkuussa, että ohjukset otetaan taistelukäyttöön "pian". (Reuters)

Venäjä testasi mannertenvälistä ballistista ohjusta 1:21
Venäjä julkaisi vuosia sitten videon ohjuskokeestaan – tässä lähtee matkaan "Satan 2".

13.41: Putin ja Erdogan tapaavat Sotshissa maanantaina

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vierailee Venäjällä ensi viikon maanantaina, kertoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov. Venäjän presidentti Vladimir Putin isännöi tapaamista Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Sotshin kaupungissa.

Kreml kertoi jo aiemmin tällä viikolla Erdoganin vierailevan Venäjällä pian. Vierailun tarkemmasta ajankohdasta ei kuitenkaan aiemmin ollut tietoa.

Turkki on yrittänyt elvyttää Mustanmeren viljanvientisopimusta ja toivoo siitä astinlautaa Ukrainan ja Venäjän välisille rauhanneuvotteluille. (STT)

12.53: Ukrainan mukaan isku Pihkovan lentokentälle tehtiin Venäjältä

Ukrainan mukaan Länsi-Venäjän Pihkovan kaupungin lentokentälle aiemmin tällä viikolla kohdistunut lennokki-isku tehtiin Venäjän sisältä. Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanov kertoo asiasta sosiaalisessa mediassa.

Lentokentälle tehdyssä iskussa vaurioitui neljä Iljushin Il-76 -kuljetuslentokonetta. 

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi keskiviikkona, että isku kostettaisiin. Hän myös syytti länttä tiedustelutietojen välittämisestä Ukrainalle. 

Zaharovan mukaan iskut niin syvälle Venäjälle eivät olisi mahdollisia ilman tiedustelutietoa.

Pihkovan kaupunki sijaitsee alle 50 kilometrin päässä Viron ja Venäjän rajasta.

10.27: Zelenskyi: "Kestävää rauhaa" ei ole, jollei Ukraina saa alueitaan takaisin

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainassa ei voi olla "kestävää rauhaa", jollei maa saa takaisin Krimin niemimaata, Itä-Ukrainan Donbassia ja muita Venäjän miehittämiä alueita.

Zelenskyi antoi lausuntonsa Italiassa perjantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän miehittää laittomasti noin 20 prosenttia Ukrainan kansainvälisesti tunnustetuista alueista.

8.54: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 470 sotilasta ja 23 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 470 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 23 taistelupanssarivaunua, yhdeksän panssariajoneuvoa ja 23 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.41: Venäjä: Dronehyökkäyksiä Moskovassa ja Kurskissa

Kaksi dronea on hyökännyt Venäjän Kurtshatovin kaupunkiin, väittää Kurskin alueen kuvernööri Roman Starovoit. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Dronet vaurioittivat hallinto- ja asuinrakennusta.

Venäjän ilmapuolustus on lisäksi väitetysti ampunut alas dronen, joka lähestyi Moskovaa, sanoo pääkaupungin pormestari Sergei Sobyanin Telegram-viestipalvelussa.

7.07: Ukrainalaiskenraali: Ukrainalla nyt yhtä paljon vastatykistöä kuin Venäjällä

Ukrainan kenraali Serhiy Baranov väittää, että maalla on nyt saman verran vastatykistövoimaa kuin Venäjällä. Asiasta kirjoittaa yhdysvaltainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Baranovin mukaan Ukraina on kyennyt tuhoamaan Venäjän tykkejä ja pakottamaan niitä kauemmas eturintamasta Nato-valtioiden toimittamien 30–40 kilometrin kantaman tykistöjärjestelmien avulla.

Ajatushautomo ISW:n mukaan venäläislähteet ovat heinäkuun puolivälistä lähtien toistuvasti ilmaisseet huolensa siitä, ettei Venäjällä ole eritoten Etelä-Ukrainassa käytössään riittävästi vastatykistöä.

Ukraina lisäksi väittää vastahyökkäyksensä edenneen torstaina Donetskin alueen Bahmutin rauniokaupungin ympäristössä ja Länsi-Zaporizhzhjassa.

6.55: Venäjä: Viron rajan lähellä ammuttu alas tunnistamaton kohde

Länsi-Venäjällä Pihkovassa lähellä Viron rajaa on ammuttu alas tunnistamaton kohde, väittää alueen kuvernööri.

Aiemmin tällä viikolla kuvernööri sanoi Ukrainan iskeneen lennokeilla kaupungin lentokentälle, ja vaurioittaneen armeijan neljää kuljetuskonetta.

Ukrainasta Pihkovaan on satojen kilometrien matka.

6.32: Politico: Ukraina saamassa ensimmäiset Abrams-taistelupanssarivaunut syyskuun puolivälissä

Ukraina saa ensimmäisen erän Yhdysvaltojen lupaamia Abrams-taistelupanssarivaunuja syyskuun puolivälissä, kertovat nimettömät viranomaislähteet yhdysvaltalaismedia Politicolle.

Kymmenen ensimmäistä Ukrainalle toimitettavaa Abramsia on tällä hetkellä Saksassa valmisteltavana luovutusta varten. Yhdysvallat on luvannut Ukrainalle yhteensä 31 Abrams-taistelupanssarivaunua.

Politicon mukaan noin 200:n Abramsin käyttöä harjoitelleen ukrainalaissotilaan koulutus on jo päättynyt Saksassa.

20.23: Äänestäminen Venäjän järjestämissä näennäisvaaleissa alkoi osassa Ukrainalta vallattuja alueita

Paikallisvaalit joillakin Venäjän valtaamilla alueilla Ukrainassa alkoivat torstaina, kertoi Venäjän media. Venäjän hallussa on tällä hetkellä noin viidennes Ukrainasta: Krimin niemimaa, jonka se liitti itseensä laittomasti vuonna 2014 sekä osia Luhanskista, Donetskista, Zaporizhzhjasta ja Hersonista.

Vaalit oli alun perin määrä pitää vasta 10. syyskuuta, samaan aikaan kun Venäjällä pidetään aluevaaleja, mutta Donetskissa ja Zaporizhzhjassa äänestäminen alkoi jo torstaina. Hersonissa sekä Luhanskissa vaalit on määrä pitää lauantaina.

Vaaleilla ei ole mitään käytännön merkitystä, sillä Venäjän asettamilla ehdokkailla ei ole vastaehdokkaita, koska kaikki opposition johtohahmot ovat joko maanpaossa, vankilassa tai kuolleita.

Venäjä ei edes hallitse kaikkia niitä alueita, joilla vaaleja pidetään. Ukraina aloitti kesäkuussa vastahyökkäyksen, joka on edennyt hitaasti. Ukrainan joukot saivat kuitenkin aikaisemmin tällä viikolla haltuunsa strategisesti tärkeän Robotynen kylän Zaporizhzhjassa, minkä toivotaan edesauttavan hyökkäystä. (STT)

15.56: Wagnerin "kakkosmies" Dmitri Utkin haudattiin Moskovan lähelle

Palkkasotilasryhmä Wagnerin "kakkosmies" Dmitri Utkin, 53, haudattiin Mytištšin kaupunkiin Moskovan lähelle torstaina, kertoo Reuters. 

Seremonia oli Reutersin mukaan hillitty. Venäjän sotilaspoliisin eristi tilaisuutta Shot-uutiskanavan mukaan.

Utkin menehtyi samassa lento-onnettomuudessa Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kanssa Moskovan ulkopuolella 23. elokuuta.

Lue lisää torstain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat