Venäläinen NHL-tähti kärysi kokaiinista kevään MM-kisoissa – kulta-Leijonia testattiin jatkuvalla syötöllä

Venäläisen NHL-tähden Jevgeni Kuznetsovin tuore dopingpanna on ollut yksi iso aihe jääkiekkopiireissä viime päivien aikana. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF määräsi Kuznetsoville neljän vuoden kilpailukiellon, joka koskee kansainvälisiä turnauksia.

Kuznetsov kärysi kokaiinista viime kevään MM-kisojen jälkimainingeissa, päivä sen jälkeen, kun Leijonat oli tiputtanut Venäjän jatkosta.

Leijonien joukkuejohtajan Mika Kortelaisen mukaan Suomen joukkue oli jatkuvan testauksen kohteena kultajuhliin päättyneen kevään aikana.

– Olimme melkein kaksi kuukautta reissussa. Joka viikko – oltiin sitten missä tahansa maassa – testattiin. Tuli yllätystestejä hotellille ja hallille. MM-kisoissa joka pelin jälkeen otettiin kolme jätkää arvalla testiin. Kisoissa oli sitten aikamoinen kasa pelejä ja kyllä melkein jokainen pääsi sen ajanjakson aikana testiin, Kortelainen sanoi dopingtestauksesta Huomenta Suomessa.

Kuznetsovin tapauksessa eri tahojen reagoinnissa on ollut huomattavia eroja.

– IIHF antoi aika jämäkän rangaistuksen, neljä vuotta. Samalla skaalan toisessa päässä on NHL, joka pohtii sanktioita tai sitä, että tuleeko sellaista ollenkaan. Tuo kertoo siitä, että skaala näiden kahden tahon välillä on aivan liian suuri, MTV Urheilun toimituspäällikkö Teemu Niikko totesi.

NHL:ssä Kuznetsov edustaa Washington Capitalsia. NHL ehti jo kommentoida tapausta varakomissaarin Bill Dalyn toimesta.

Dalyn mukaan NHL:n säännöissä kokaiini ei ole dopingsääntöjen varjossa kielletty aine, minkä myötä Kuznetsovia ei asetettu automaattisesti kilpailukieltoon.

Kortelaisen mukaan NHL:n antama viesti oli sangen erikoinen.

– Harkitsematonta, Kortelainen pyöritteli päätään.

– Se olisi pitänyt muotoilla ihan eri tavalla.

– Asia on äärimmäisen vakava ja juridinen asia on oma lukunsa. Urheilulla instituutiona on oma velvollisuutensa esimerkin antajana. Kyllä tässä varmasti pitää käydä keskustelua ja koko suhtautumisen pitää olla äärimmäisen vakavaa. Se on tietenkin harmi aina, kun joku joutuu esimerkiksi seipään nokkaan, mutta toisaalta kyllä hän on itse eniten vaikuttanut tuohon. Äärimmäisen valitettavaa, että tämmöisiä keskusteluja pitää käydä, liigaseura HIFK:n puheenjohtaja Timo Everi mietti.

NHL ei ole tiedottanut siitä, että annetaanko Kuznetsoville jonkinlaisia jälkiseuraamuksia kevään tapahtumista.

27-vuotias Kuznetsov juhli Stanley Cup -mestaruutta Capitalsin kanssa toissa kesänä. MM-kisatasolla hän on voittanut kahdesti kultaa ja pokannut kolmesti pronssia.

Lue myös:

    Uusimmat