Venäjän viranomaiset myöntävät Siperian valtavan dieselöljyvuodon olleen ”ihmiskunnan historian” suurin arktisella alueella tapahtunut onnettomuus – kymmeniä tuhansia tonneja dieseliä ympäristöön

Venäjällä Siperiassa toukokuussa tapahtuneesta valtavasta dieselöljyvuodosta on saatu lisätietoa. Viranomaiset kertoivat tällä viikolla, että vuoto on suurin koskaan tapahtunut öljyvuoto arktisella alueella.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun toukokuun lopulla lämpövoimalan öljysäiliöstä Norilskin länsipuolella valui 15 000 tonnia dieselöljyä Ambarnaja-jokeen ja 6 000 tonnia maaperään.

Turman syynä oli se, että tankkia kannattelevat pilarit olivat alkaneet vajota. Koko Norilskin kaupunki on rakennettu ikiroudalle, jonka ilmastonmuutos uhkaa sulattaa.

Onnettomuuden jälkeen lukuisat lähistöllä olleet vesistöt saastuivat. Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti kesäkuun alussa alueelle hätätilan.

Venäjän viranomaiset kertoivat torstaina, että dieselöljyvuoto oli suurin vuoto koko maailman historiassa. Aiheesta kertoo muun muassa The Moscow Times -lehti.

– Sellaista määrää nestemäistä dieselpolttoainetta ei ole koskaan vuotanut ihmiskunnan historiassa (arktiselle alueelle), varahätäministeri Alexander Chupriyan kertoi toimittajille The Moscow Timesin mukaan. Varahätäministerin mukaan vuoto on nyt saatu rajattua.

"Puhdistavat itsensä"

Kaivosyhtiön rahoittamien tutkimusten mukaan viidessä saastuneessa joessa on havaittu itsepuhdistuskykyä. He näkevät tilanteessa hieman valonpilkahduksia.

– Tutkittujen vesien mikrofloora on sopeutunut öljytuotteisiin ja pystyy osallistumaan niiden hajoamiseen, tutkijat totesivat. 

Nornickel-kaivosyhtiö on torjunut kahden miljardin euron korvausvaatimukset.

Uutista korjattu 25.12.2020 kello 18.33: Täsmennetty, että onnettomuus on suurin arktisella alueella tapahtunut dieselöljyvuoto.

Lue myös:

    Uusimmat