Venäjän Veronika Stepanova ärähti Norjan hiihtolegendalle: "Meillä on täällä kansansuosiolla valittu presidentti"

2:57
Katso videolta Jari Isometsän yhteenveto Tour de Skistä.

Maastohiihdon olympiavoittaja Veronika Stepanova on totutusti ärhäkkä mielipiteissään. Näin on tilanne myös nyt, kun hän kuittasi Dagbladetin haastattelussa Norjan hiihtolegendan Vegard Ulvangin kommentit.

Kolminkertainen olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Ulvang toimi aiemmin kansainvälisen hiihtoliiton Fisin maastohiihtokomitean pomona. Ulvang on myös seurannut tarkkaan venäläisen Stepanovan ulostuloja.

– Seuraan hänen kommentointiaan. Ne ovat vahvoja. Sitä ei ehkä ole aiemmin koettu, että venäläinen urheilija ottaa niin aktiivisesti kantaa ja on poliittisesti tietoinen. Se on uutta ja ennen sotaa se oli mielestäni kuin raikas tuulahdus. Nyt hän on vain oman hallintonsa asianajaja, Ulvang totesi.

Ulvangin mielestä on tärkeää, että norjalaiset ja länsimaalaiset hiihtäjät näkevät asioiden molemmat puolet. Hän nostaa esille, että urheilijoilla ei ole välttämättä niin helppoa.

– Olen yhteyksissä osaan heistä. Heidän työnsä ja tulevaisuutensa on olla osa hallintoa, ja kun luvassa on 15 vuotta vankeutta, jos sanot jotain kriittistä, niin ei olisi montaakaan norjalaista, jotka olisivat olleet vastaan. He ovat hiukan anteeksipyytäväisiä. Sen vuoksi toivon, että pystymme erottelemaan hallinnon ja yksilöt, Ulvang kertoi.

– Tunnen monia venäläisiä ja he ovat loistavia ihmisiä. Jossain kohtaa, milloin se nyt tulee olemaankaan, yritämme täyttää tämän kuopan, luoda hyviä suhteita ja käyttää urheilua apuna. Emme voi kaivaa kuoppaa syvemmäksi urheilijoiden välillä. Toivon suvaitsevaisuutta tällaisissa asioissa, Ulvang jatkoi.

Dagbladet välitti Ulvangin kommentit Stepanovalle, joka ei ole vakuuttunut norjalaisen sanoista.

– En voi kuin pyörittää silmiäni, kun kuulen, mitä hän sanoo. Jos teillä on oikeasti hallinto Norjassa, niin toivon, että hyväksyt osanottoni. Meillä on täällä kansansuosiolla valittu presidentti, jonka suurin osa väestöstä haluaa. Anteeksi, jos faktat eivät sovi median ja herra Ulvangin kertomuksiin, Stepanova kirjoitti norjalaislehdelle.

21-vuotias Stepanova haluaa muistuttaa, että häntä ei ole palkattu tiedottajaksi tai hänelle ei ole annettu neuvoja, mutta hän haluaa puhua aiheista, jotka vaikuttavat häneen tai johon hänellä on näkemystä.

– Esimerkkinä herra Ulvangin ehdotus, joka tuhoaa lajimme. Oletteko nähneet kuinka moni aloitti maailmancupin kisan Davosissa? Se oli puolet normaalista. Se on minusta seurausta sille, että miehet ja naiset kisaavat yhtä pitkillä matkoilla. Ulvang oli loistava urheilija ja menestyksekäs bisneksessä, mutta hän on surkea hallinnoija. Sukupolveni urheilijat joutuvat elämään tämän epäonnistuneen päätöksen kanssa jonkun aikaa, Stepanova latasi.

Ulvang oli vastikään todennut, että Venäjän paluussa maailmancupiin voi mennä paljon aikaa. Stepanova vitsaili miltä tuleva paluu tulisi näyttämään.

– Huomioon ottaen sen, mitä muiden maiden urheilijat ovat sanoneet kuluneen vuoden aikana, niin paluustamme tulee show. Vaikuttaa siltä, että olemme saaneet kaikki inspiraatiota vapaaottelusta, kun kyse on trashtalkista, Stepanova sanoi.

Stepanovan mielestä Venäjällä olisi täysi oikeus osallistua kansainvälisiin kilpailuihin. Venäjä on sen jälkeen ollut suurimmilta osin suljettu ulos kansainvälisestä urheilusta, kun se oli hyökännyt Ukrainaan.

– Toisenlainen ajattelu on syrjintää. Jos haluaisin kilpailla keskellä kännisiä ihmisiä, jotka loukkaavat minua, niin se on jotain aivan muuta, Stepanova viittasi Holmenkollenin maailmancup-viikonloppuun.

Venäläisen syyttävä sormi osoittaa myös Skandinaviaan ja mediaan.

– Samalla minusta tuntuu, että Venäjään kohdistuva katkera kritiikki on kasvanut Skandinaviassa ja ehkä muissakin maissa median takia. Te sekoitatte pakkaa, koska se on tapa, jolla työskentelette. Suurin osa Euroopasta ei taas ole menettänyt kiinnostusta venäläisurheilijoihin. Tiedän, että tulen paremmaksi hiihdossa ja olen valmis laittamaan faneille show'n pystyyn, Stepanova päätti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja