Ruotsin hiihtotähdeltä tylyä tekstiä Venäjän olympiavoittaja Veronika Stepanovasta – "Mitä itsevarmempi on.."

Venäjän maastohiihdon olympiavoittaja Veronika Stepanova tunnetaan kärkkäistä mielipiteistään ja kannanotoistaan. Stepanova on muun muassa kritisoinut kansainvälistä hiihtoliittoa Fisiä, norjalaishiihtäjiä ja Ruotsia, jonka huippuhiihtäjä Linn Svahn kertoi nyt Expressenille omat ajatuksensa Stepanovasta.

Stepanova on aktiivisesti antanut tukensa Venäjän Ukrainaan kohdistamalle hyökkäykselle ja kritisoinut kilpakumppaneitaan, jotka ovat tuominneet sodan. 21-vuotias Stepanova vastikään kutsui venäläisten pannan jatkamista tekopyhäksi toiminnaksi. Hän lähetti viime viikolla SVT:n haastattelussa Ruotsille omat terveisensä.

– Planeetta on liian pieni muurien rakentamiseen. Venäjä ei katoa Ruotsin naapurista mihinkään, teidän täytyy alkaa hyväksymään meidät kuten me hyväksymme teidät, Stepanova kirjoitti.

Ruotsin hiihtotähdet Linn Svahn ja Maja Dahlqvist ovat olleet tiukasti sillä kannalla, että venäläiset tulee olla suljettuna kaikesta kansainvälisestä urheilusta. Asia on myös huomioitu Venäjällä ja ruotsalaiset ovat saaneet tiukkaa kritiikkiä. 

– Olen sadalla prosentina sen takana, mitä olen asiasta sanonut. En halua, että venäläisten tulisi saada tulla takaisin urheiluareenalle. Sen takana aion seistä loppuun asti, Svahn totesi.

– Venäjähän käyttää urheilua propagandassaan. Silloin minä sanon, että ei kiitos. Sitä en halua kokea. Se tuntuu siltä, että kaikki urheilijat eivät ymmärrä asiaa kuten me ymmärrämme, Dahlqvist sanoi.

Stepanova on aiemmin todennut, että poliittisten erimielisyyksien ei pitäisi eikä saisi estää urheilijoita kilpailemasta toisiaan vastaan. Svahn on tästä eri mieltä.

– Sota on suurempi kuin meidän lajimme. Ja vaikka urheilu on ehkä minun koko maailmani, niin se ei ole kaikkien muiden maailma, Svahn sanoi.

– Kaikillahan on oikeus mielipiteeseen. Mutta se on mielestäni todella huolestuttavaa, kun tukee aktiivisesti brutaalia hallintoa, joka vie sotaa toiseen maahan. Tänä päivänä meillä on mahdollisuus sanoa mitä vain haluamme sosiaalisessa mediassa, sananvapaus on yksi hienoimmista asioista ja meidän tulee suojella sitä. Mutta meidän tulee myös suojella ihmisoikeuksia, Svahn jatkoi.

Kaikki asiat sosiaalisessa mediassa eivät kuitenkaan ole Svahnin mielestä positiivista.

– Ei, tietenkään ei. Siitä olen täysin yksimielinen. Se on hengenvaarallista, jos ei ota selvää, mikä on oikeaa faktaa, Svahn totesi.

Svahnilta kysyttiin, että tuntuuko hänestä Stepanovan mielipiteen olevan se, että länsimaiden ihmiset eivät ymmärtäisi, mitä oikein on käynnissä.

– Minusta usein tuntuu, että jos joku sanoo tietävän paljon enemmän kuin muut, niin silloin tietää oikeasti paljon vähemmän. Mitä itsevarmempi on, sitä vähemmän tietoa tuppaa olemaan, Svahn päätti.

Lue myös:

    Uusimmat