Venäläinen olympiavoittaja uhmakkaana Vladimir Putinin rinnalla – asiantuntijalta tylyä tekstiä taustoista: "Tätä on kuvottavaa katsoa"

Norjalais- ja venäläishiihtäjät ovat ottaneet median välityksellä tiukasti yhteen aina siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa ja Kansainvälinen hiihtoliitto sulki venäläisurheilijat kilpailutoimintansa ulkopuolelle.

Viime päivinä otsikoissa on viihtynyt erityisesti Veronika Stepanova, joka ankkuroi Venäjän naiset helmikuussa viestikultaan Pekingin olympialaisissa. Stepanova osallistui vastikään Kremlissä useiden muiden muiden venäläisten olympiaurheilijoiden tavoin Vladimir Putinin isännöimään tilaisuuteen, jossa juhlistettiin menestystä Pekingissä.

Stepanova piti tilaisuudessa uhmakkaan puheen ja julkaisi samansuuntaisen tekstin myöhemmin myös sosiaalisessa mediassa. Pääasiallinen viesti oli, että viimeaikaisten tapahtumien valossa Venäjästä on tullut taas vahva. Stepanova myös vihjasi Venäjän voittavan sodan Ukrainassa.

– Se puhe tuli hänen sydämestään, Stepanovan valmentaja Juri Borodavko sanoi Venäjän valtion uutistoimisto Ria Novostille.

Stepanovan lausunnot pantiin merkille paitsi Suomessa myös Norjassa.

– Se (lausunto) oli aika järkyttävä. Se oli melko kaukana siitä, mitä näemme ulkopuolelta käsin. On vaikea uskoa, että nuo ovat hänen omia mielipiteitään. Hän saa vähän erilaisen kuvan asioista kuin me saamme. He eivät ehkä näe samaa kuin me, norjalaishiihtäjä Lotta Udnes Weng sanoi VG:n mukaan.

– Näkisimme mieluummin, että he (venäläisurheilijat) ottaisivat etäisyyttä, mutta täytyy ymmärtää heidän tilanteensa. Niillä (venäläisillä) ihmisillä, jotka ovat olleet rohkeita, ei ole sen jälkeen ollut kovin helppoa.

Oslon yliopiston Venäjän-tutkimuksen professorin Atle Grønnin mukaan Kreml järjesti tilaisuuden olympiaurheilijoiden kanssa yrittääkseen osoittaa, että vaikka muu maailma on Venäjää vastaan, Venäjä on sisäisesti yhtenäinen.

– He näyttävät mielellään saavansa tukea oman maansa sisältä, Grønn sanoi NRK:n mukaan.

– Olemme nähneet suurempaa vastustusta älymystöltä ja taidemaailmasta. Urheilijoista on tullut tässä hyödyllisiä idiootteja. Haluaisimme nähdä rohkeita urheilijoita, jotka ovat sotaa vastaan.

Grønn nostaa kuitenkin esiin saman huomion kuin Udnes Weng edellä.

– Järjestelmä luo voimakkaan psykologisen paineen. Heidän täytyy tasapainoilla omantuntonsa ja sen välillä, menettääkö oman etuoikeutensa venäläisessä urheilussa. Monet pelkäävät saavansa sellaisen leiman, että he ovat hallintokoneistoa vastaan.

– Ulkopuolelta tätä on kuvottavaa katsoa.

Lue myös:

    Uusimmat