Venäjän Ruotsin suurlähettiläs: "Me paskomme lännen pakotteiden päälle"

Venäjän Ruotsin suurlähettilään mukaan maa ei voi hyväksyä Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä. Asiasta uutisoi suurlähettilästä haastatellut Aftonbladet. Lännen pakotteet ovat suurlähettilään mukaan tehneet Venäjälle myös hyvää.

Aftonbladetille antamassaan haastattelussa Venäjän Ruotsin suurlähettiläs Viktor Tatarintsev toteaa, että Venäjän asenne esimerkiksi Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä kohtaan on muuttunut.

– Jos Yhdysvallat ja Nato eivät olisi pahentaneet tilannetta, niin emme olisi valittaneet, jos Ruotsi olisi liittynyt Natoon. Olisimme kunnioittaneet Ruotsin päätöstä. Mutta nyt turvallisuustilanne tässä osassa Eurooppaa on muuttunut merkittävästi. Naton laajentuminen on suurin uhka Venäjälle, Tatarintsev sanoo Aftonbladetille.

Tatarintsev ei kuitenkaan tarkentanut haastattelussa, miten Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys uhkaisi Venäjän turvallisuutta.

– En halua spekuloida sillä. Nähdäkseni Ruotsilla ei ole aikomusta liittyä Natoon lähitulevaisuudessa, Tatarintsev arvioi.

Sen sijaan suurlähettiläs pitää huonona asiana sitä, että Ruotsilla ei ole sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa. Luottamuksen ja turvallisuuden vuoksi olisi hänen mukaansa tärkeää, että Ruotsilla olisi "hyvät suhteet molempiin puoliin".

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Millä ratkaisu Ukrainan kriisiin olisi saavutettavissa? Markku Kangaspuro luettelee vaihtoehtoja 1:25
Millä ratkaisu Ukrainan kriisiin olisi saavutettavissa? Markku Kangaspuro luettelee vaihtoehtoja.

"Anteeksi kielenkäyttöni, mutta..."

Haastattelun värikkimmät sanavalinnat Venäjän Ruotsin suurlähettiläs Tatarintsev tarjoili, kun esille otettiin Venäjää vastaan kohdistetut pakotteet.

– Anteeksi kielenkäyttöni, mutta me paskomme lännen pakotteiden päälle, Tatarintsev totesi.

Useaan otteeseen niin Yhdysvallat kuin Euroopan unioni ovat todenneet, että luvassa olisi kovia taloudellisia pakotteita, jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan.

– Meitä kohtaan on jo paljon pakotteita ja monella tavalla niillä on ollut positiivinen vaikutus talouteemme ja maatalouteemme. Olemme omavaraisempia ja olemme pystyneet lisäämään vientiä, Tatarintsev arvioi.

– Uudet pakotteet eivät ole hyvä asia, mutta ne eivät myöskään ole niin suuri uhka kuin mitä länsimaat antavat ymmärtää, Tatarintsev jatkaa.

Tatarintsevin mukaan lännessä ei ymmärretä Venäjän ajattelua.

– Mitä kovempaa länsimaat painostavat, sitä kovempi Venäjän vastareaktio on, Tatarintsev sanoo.

Lauantaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden jälleen varoitti Venäjän presidentti Vladimir Putinia, että jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, reagoivat Yhdysvallat ja sen liittolaiset nopeasti ja tavalla, joka aiheuttaa Venäjälle nopeita ja vakavia kustannuksia.

Kaikesta huolimatta suurlähettiläs Tatarintsev uskoo, että sota Ukrainassa on mahdollista välttää.

– Ilman muuta. Tämä on poliittisen johtomme syvin toive. Viimeinen asia, jota venäläiset haluavat, on sota, Tatarintsev toteaa.

Syttyykö Ukrainassa sota? Pekka Haavisto kommentoi suorassa lähetyksessä 2:49
Syttyykö Ukrainassa sota? Pekka Haavisto kommentoi suorassa lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat