Ulkoministeri Haavisto, syttyykö Ukrainan kriisistä sota? "Järki voi tässä vielä voittaa – sotilaat varmasti varustautuvat yhteenottoon"

Syttyykö Ukrainassa sota? Pekka Haavisto kommentoi suorassa lähetyksessä 2:49
Syttyykö Ukrainassa sota? Katso ulkoministeri Pekka Haaviston vastaus sanasta sanaan.

Ukrainan kriisi on ottanut merkittävästi lisää kierroksia loppuviikon aikana. MTV:n Seitsemän uutisissa vierailleen Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan diplomatian raide on yhä käytössä.

– Kehotus on annettu sen vuoksi, että sotilaalliset tiedot Ukrainan ympärillä muodostuvat yhä huolestuttavimmiksi. Nyt on vielä mahdollisuus normaaleilla kaupallisilla yhteyksillä tai maata pitkin autolla poistua Ukrainasta. Jos siellä ei koe välttämätöntä tarvetta olla, niin nyt on turvallista lähteä, Haavisto sanoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi lauantaina, että puheet Venäjän hyökkäyksestä ovat "provokatiivisia spekulaatioita", jotka voivat johtaa konfliktiin.

Yhdysvallat on puolestaan tuonut useassa eri otteessa esille näkemyksensä, jonka mukaan Venäjä voi hyökätä Ukrainaan minä hetkenä hyvänsä.

– (Venäjän) joukkojen kokoonpano Ukrainan rajalla ja yhteiset harjoitukset Valko-Venäjän kanssa tuovat toki sellaisen uhan, että joukkoja voidaan käyttää myös sotilaalliseen hyökkäykseen. Kun emme tiedä, emmekä voi tietää, niin on parasta pelata varman päälle, Haavisto arvioi.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan varoitukset Venäjän hyökkäyksestä lietsovat paniikkia, josta onkin hänen mukaansa tullut ukrainalaisten tämän hetken pahin vihollinen.

Haavisto arvioi Yhdysvalloilla olevan asian suhteen "omat lähteensä".

– Yhdysvallat seuraa sotilaallisia tapahtumia samalla tavalla kuin mekin. Totta kai Euroopan maatkin näkevät tämän, että siellä kootaan poikkeuksellisen suurta armeijaa tällä hetkellä lähelle Ukrainan rajaa, Haavisto toteaa.

Ulkoministeri Haavisto, miten arvioitte, syttyykö tästä sota?

– Sotilaat varmasti varustautuvat yhteenottoon, mutta diplomaattinen raide toimii edelleen. Tänään Yhdysvallat ja USA käyvät dialogia. Saksan liittokansleri Olaf Scholz on vielä matkalla Moskovaan ja Kiovaan. Tämä on hyvä uutinen, Haavisto sanoo.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Venäjän Putin ovat käyneet tänään pitkän puhelinkeskustelun Ukrainan kriisiin liittyen.

Oman lisämausteensa Putinin ja Bidenin keskusteluun toi varmasti se, että Venäjä kertoi lauantaina havainneensa vesillään Yhdysvaltain sukellusveneen.

– Uskon, että järki voi tässä vielä voittaa ja vältytään aseiden kalistelulta. Uskon, että siinä juuri Yhdysvallat ja Venäjä ovat aivan avainasemassa, Haavisto toteaa.

Haaviston mukaan Venäjä on toivonut dialogia nimenomaan Yhdysvaltojen kanssa. 

– EU ja Nato ovat myös osapuolia. Tämä koskee turvallisuuskysymyksenä ennen kaikkea Eurooppaa ja siksi meillä on tässä hyvin suuri intressi löytää rauhanomainen ratkaisu, Haavisto katsoo.

Lue myös:

    Uusimmat