Medvedev vei hätäviestin tankkitehtaalle: Tuotantoa lisättävä – Raportin mukaan Venäjä on menettänyt puolet vaunuistaan

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeijan julkaisema video on elokuulta.

Venäjä on menettänyt helmikuussa aloittamansa suurhyökkäyksen jälkeen yli 1 500 panssarivaunua, kertoo kalustotappioita listaava Oryx.

Aggressiivisten lausuntojensa myötä viimeisen vuoden aikana runsaasti esillä ollut Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev vieraili torstaina Omskin alueella sijaitsevalla panssarivaunutehtaalla.

Medvedevin viesti oli yksinkertainen: Panssarivaunujen ja muiden aseiden tuotantoa on lisättävä. 

Ex-presidentti perusteli kantaansa länsimaiden Ukrainalle antamalla aseavulla.

– Kuten tiedämme, vihollisemme (Ukraina) on kerjännyt ulkomailta sotilaslentokoneita, ohjuksia ja tankkeja, Medvedev totesi Reutersin mukaan.

Äskettäin päättyneessä EU-johtajien Brysselin-kokouksessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toisti Ukrainan haluavan länsimaisia sotilaslentokoneita.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan sanoi juuri päättyneen EU-johtajien kokouksen yhteydessä, että "hävittäjien osalta keskustelua tullaan käymään".

Aiemmin esimerkiksi Yhdysvallat ja Saksa ovat suhtautuneet ainakin julkisesti nihkeästi hävittäjien luovuttamiseen.

Pitkään jatkunut vääntö länsimaisten panssarivaunujen lähettämisestä Ukrainalle päättyi lopulta Kiovan kannalta mieluisasti, sillä Saksa, Yhdysvallat, Britannia ja useat muut valtiot ovat päättäneet antaa Leopard-panssarivaunuja ja muita tankkeja Ukrainan käyttöön.

ISW: "Tuotannon lisäämisen taustalla tappiot"

Länsimaiden aseavun ohella Medvedevin tankkitehdasvierailua todennäköisesti vauhditti se tosiasia, että Venäjän panssarinyrkki on kärsinyt Ukrainassa valtavat tappiot.

Venäjältä on hyökkäyssotansa aikana tuhoutunut 1 012 tankkia, minkä lisäksi Ukraina on vallannut 546 venäläisvaunua, raportoi kalustotappioita avoimista lähteistä saatavilla olevan kuvamateriaalin perusteella laskeva Oryx.

– Medvedev todennäköisesti puhui vastauksesta länsimaiden aseapuun peittääkseen sen tosiasian, että tuotannon lisäämisen taustalla ovat korkeat kalustotappiot, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Puolustusvoimien ex-komentaja: ”Panssarivaunua ei toimiteta kuten rynnäkkökivääriä” 1:15
Puolustusvoimien ex-komentaja: ”Panssarivaunua ei toimiteta kuten rynnäkkökivääriä”

Oryxin arvion mukaan Venäjä on menettänyt noin puolet siitä määrästä tankkeja, joka sillä oli käyttövalmiina sen aloittaessa suurhyökkäyksensä viime vuoden helmikuussa.

Venäjä ei ole julkisesti omia kalustotappioitaan juuri kommentoinut. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on menettänyt jo yli 3 200 panssarivaunua. 

– Venäjän armeijan täytyy nopeasti korvata panssarivaunutappionsa kyetäkseen mekanisoituun ja liikkuvaan sodankäyntiin, arvioi ISW.

Kuluvalla viikolla on raportoitu Venäjän uusista hyökkäyksistä. Luhanskin kuvernöörin mukaan Venäjän operaatiot ovat lisääntyneet hänen hallintoalueellaan. Sekä ISW että Britannia ovat todenneet Venäjän käynnistäneen uuden merkittävän hyökkäyksen.

Sotataloutta käynnistellään ja jarrutellaan

Medvedevin lausunnot eivät ensimmäinen kerta, kun Venäjän johto antaa ymmärtää, että asetuotantoa on syytä kasvattaa.

Venäjällä on kuitenkin pyritty välttämään täysimittaiseen sotatalouteen siirtymistä, vaikka esimerkiksi uudet lait ovatkin vieneet sitä kohti.

Sotataloutta jarrutteleva politiikka ei ole yhteensopiva sen enempää sodan laajuuden kuin Venäjän raskaiden tappioidenkaan kanssa, ISW:n katsoo.

Torstaina Venäjän presidentti Vladimir Putin joka tapauksessa piti kokouksen, jossa hän vaati tukea miehittämättömien lennokkien tuotannolle.

Medvedevkin on aiemmin todennut, että Venäjä aikoo lisätä tiedustelu- ja hyökkäyslennokkien rakentamista. Venäjä ja Iran aikovat "lähivuosina" rakentaa Venäjälle lennokkitehtaan, kirjoittaa amerikkalaislehti The Wall Street Journal.

Iran on toimittanut Venäjälle lennokkeja Ukrainan sodan aikana.

Apulaisprofessori Antti Paronen arvioi Venäjän suurhyökkäyksen laajuutta Luhanskissa 3:18
Apulaisprofessori Antti Paronen arvioi Venäjän suurhyökkäyksen laajuutta Luhanskissa.

Lue myös:

    Uusimmat