Venäjän tankkitappiolukujen läpivalaisu paljastaa puna-armeijan täydellisen uudistumisen olleen Kremlin satu

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Venäjän panssarivaunutappioiden lähempi tarkastelu osoittaa, että maan armeijan nykyaikaistaminen on ollut ainakin jossain määrin myytti, jota Kreml on pönkittänyt, ja jota moni länsimainen sotilasasiantuntijakin toisteli faktana ennen Venäjän suurhyökkäystä.

Venäjä on pitkin Ukrainan sotaa tuonut rintamalle yhä vanhempaa kalustoa. Viime vuonna erityisesti T-62-panssarivaunujen rintamalle kuljettaminen keräsi huomiota, sillä se oli yhdenlainen symboli Venäjän kärsimille valtaville vaunutappioille.

Neuvostoliitto tiettävästi lopetti T-62-tankkien valmistamisen vuonna 1975. Venäjä on menettänyt niitä Ukrainassa julkisesti saatavilla olevan kuva- ja videomateriaalin perusteella ainakin 73 kappaletta, raportoi Oryx.

Reilun vuoden kestäneen suurhyökkäyksensä aikana Venäjä on menettänyt Oryxin mukaan 1871 panssarivaunua, joista 550 on päätynyt Ukrainan sotasaaliiksi.

Todelliset tappiot ovat todennäköisesti suurempia, sillä kaikkia Venäjän menettämiä panssarivaunuja tuskin on saatu kuvattua. Ukraina väittää luvun olevan liki 3 574, Venäjä ei ole yksityiskohtaisesti tappioitaan juuri kommentoinut.

Oryxin panssarivaunutappiolistauksesta tekee erityisen kiinnostavan sen yksityiskohtaisuus. Oryx on nimittäin pyrkinyt tunnistamaan kaikkien Venäjän menettämien panssarivaunujen tyypin.

Aina tunnistaminen ei ole ollut mahdollista esimerkiksi siksi, että tankin kärsimät vauriot ovat olleet liian suuria tai kuva on ollut epäselvä. Kategorian "tuntematon" alle Oryx on listannut 320 Venäjän menettämää panssarivaunua.

Vaikka Oryxin listaamat panssaritappioluvut eivät ole täydelliset, ovat ne riittävän kattavat, jotta niiden avulla voidaan tehdä vähintäänkin vahvasti suuntaa antavia päätelmiä siitä, millaisella panssarikalustolla Venäjä on Ukrainassa sotinut.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Videolla Ukrainan lennokin väitetään havaitsevan venäläistankin ja tekevän viimeisen syöksynsä. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Armeijan modernisointi on osin myytti

Venäjän tankkitappioluvut osoittavat, että maan armeijan nykyaikaistaminen on ollut ainakin jossain määrin myytti, jota Kreml on pönkittänyt, ja jota moni länsimainenkin sotilasasiantuntija toisteli faktana ennen Venäjän suurhyökkäystä.

Venäjän armeijan väitetty suuri modernisaatio johtaa juurensa Neuvostoliiton romahtamiseen. Venäjän talous oli pitkään pahassa pulassa, ja tuolloin myös puolustusministeriö joutui rajulle säästökuurille.

Osa Neuvostoarmeijan kalustosta jäi entisiin itäblokin valtioihin, kuten Ukrainaan. Siitä huolimatta määrällisesti Venäjällä on ollut 1990-luvultakin lähtien paljon kalustoa.

Kaluston ylläpidon sen sijaan tiedetään olleen Venäjän armeijan nälkävuosina heikkoa, minkä vuoksi merkittävä määrä esimerkiksi panssarivaunuja on kulunut ajan saatossa ulkovarastoissa jopa korjauskelvottomiksi.

Presidentti Vladimir Putinin aikana Venäjä on syytänyt armeijan modernisointiin rutosti ruplia. Armeijan budjetti on tosin ollut ilmeisen altis korruptiolle. Joka tapauksessa lukuisissa länsiarvioissa, mukaan lukien Maanpuolustuskorkeakoulussa, uskottiin ennen suurhyökkäystä Venäjän "sotilaallisen voiman olevan valmis".

Näin tappiot ovat uusien ja vanhojen tankkien välillä jakautuneet

Nyt niihin panssarivaunutappiolukuihin.

Venäjän nykyisestä panssarikalustosta "kohtuullisen nykyaikaisiksi" voidaan nimittää T-72B3-, T-72B3M-, T-80BVM-, T-80U/UE/M, T-90A ja T-90M -tankkeja, kirjoittaa Panssari-ammattilehdessä Suomen panssariprikaatin entinen komentaja Pekka Toveri, joka on kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas.

Näitä vaunutyyppejä Venäjä on Oryxin aineiston mukaan menettänyt yhteensä 740. Näin ollen kohtuullisen nykyaikaisen panssarikaluston osa tunnistetuista menetyksistä on vain noin 48 prosenttia Venäjän kaikista tankkitappioista.

Toisin sanoen noin 52 prosenttia Venäjän menettämistä panssarivaunuista on ollut enemmän tai vähemmän vanhentuneita.

52 prosenttiin eittämättä mahtuu sekä niin sanotuille kansantasavalloille annettuja tankkeja että suuria tappioita korvanneita vaunuja. Osin uusien vaunujen vähäistä osuutta kokonaistappioista voidaan perustella myös sillä, että modernit tankit todennäköisesti selviävät taistelutilanteessa paremmin kuin vanha kalusto.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Tankkitappiolukuja läpikäymällä käy joka tapauksessa selväksi, että merkittävä osa Venäjän Ukrainassa sotineista panssarivaunuista on ollut enemmän tai vähemmän vanhempaa kalustoa. Se ei ole väitetysti onnistuneen modernisoinnin läpikäyneen armeijan merkki.

Iäkkäämpää tuhottua venäläiskalustoa on kuvattu sodan ensipäivistä lähtien, jolloin Venäjä väitetysti soti parhailla joukoillaan. Näin ollen voidaan katsoa, että jo suurhyökkäyksen alussa Venäjän käyttämä kalusto on ollut ainakin osin vanhentunutta.

Tilanne ei ole Venäjän kannalta sen parempi rynnäkköpanssarivaunujenkaan osalta. Panssari-lehdessä uudempaa kalustoa edustavaan rynnäkkövaunuryhmään lasketaan BMP-3-, BTR-82A ja BMD-4 -vaunut sekä modernisoidut BMP-2-panssarit.

Oryxin lukujen mukaan Venäjä on menettänyt näitä vaunutyyppejä yhteensä 743. Yhteensä Venäjän menettämiä rynnäkkövaunuja on kuvattu 2 226 kappaletta, joista 107 tunnistamattomia. Uudemman rynnäkköpanssarikaluston osuus tunnistetuista tappioista on siis noin 35 prosenttia.

Tätä tahtia Venäjän tankit loppuvat

Jos käytetään Oryxin kuvilla vahvistamia lukuja, on Venäjä menettänyt sodan aikana keskimäärin noin 140 panssarivaunua kuukaudessa.

Venäjän ainoa yhä toiminnassa oleva varsinainen tankkitehdas tuottaa kuukaudessa noin 20 panssarivaunua, raportoi yhteiskuntakriittinen venäläislehti Novaya Gazeta.

Kuukausittaisen 120 panssarin vajetta Venäjä pyrkii kuromaan umpeen uudistamalla varastoissa olevia panssarivaunujaan. Niitä sillä on raporttien mukaan vähintään tuhansia, jopa toistakymmentätuhatta.

Käytännössä tämä tarkoittaa vaunuvanhuksille päivitystä ase-, tähtäys- ja kommunikaatiojärjestelmiin sekä reaktiivisen panssarin asennusta. Kaikki uudistettavat vaunut eivät saa samanlaista päivityspakettia. Tiettävästi osa varastoiduista tankeista pyritään huoltamaan lähinnä käyttökuntoon.

Vanhan kaluston päivittämistä vaikeuttaa sekin, ettei Venäjällä ole länsipakotteiden vuoksi käytössään samanlaista määrää panssareiden kaipaamia komponentteja kuin aiemmin.

Uudistettuja vaunuja Venäjän ainoa tankkitehdas pystyy lähettämään rintamalle noin kahdeksan kuukaudessa, brittilehti Economist kirjoittaa. Kolme muuta vaunujen korjauspajaa uusii kukin noin 17 tankkia kuukaudessa.

Venäjän armeijan arvioidaan täten saavan tällä hetkellä kuukausittain käyttöönsä yhteensä noin 80 uunituoretta tai päivitettyä tankkia.

80 panssarin lisäys kuukausittain kattaa vain vajaat 60 prosenttia tappioista. Päätelmä on yksinkertainen: Tällä tahdilla Venäjän käyttämät panssarivaunut loppuvat.

Panssaripula näkyy jo rintamalla

Jonkin tason panssaripulaa Venäjä potee rintamalla ilmeisesti jo nyt. Venäjän jalkaväkisotilaat ovat yhä useammin alkuvuodesta valittaneet panssarituen puutetta.

Myös Venäjän armeijan uusi, pieniä rynnäkköryhmiä ja taustatukea antavia tankkeja suosiva hyökkäystaktiikka antaa viitteitä siihen, että Venäjä pyrkii säästämään äkillisesti paikka paikoin vähiin käyneitä panssarivaunujaan.

Tiedossa on, että Venäjä pyrkii kasvattamaan ase- ja ammustuotantoaan. Tilanteen vakavuudesta antanee viitteitä se, että presidentti Putin kritisoi helmikuussa Venäjän puolustusteollisuudesta vastuussa olevaa varapääministeriä Denis Manturovia televisioidussa lähetyksessä. Putin totesi Manturovin "pelleilleen".

Päiviä ennen Putinin kommenttia Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev vieraili tankkitehtaalla ja vaati tuotannon lisäämistä.

Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa 0:55
Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa. Juttu on kesäkuulta 2022.

Juttua korjattu 24.3.2023 kello 21.06: Muutettu tunnistamattomien tankkien määrä oikeaksi. 

Juttua korjattu 24.3.2023 kello 18.38: Täsmennetty tankkitappiolukuja siten, että on otettu huomioon vain ne tuhotut vaunut, jotka on tunnistettu. 

Lue myös:

    Uusimmat