Ukraina sai ehjänä sotasaaliiksi Venäjän moderneimman panssarivaunun – päällikkö WSJ:lle: "Meillä on niin paljon sotasaalista, ettemme tiedä, mitä sillä tehdä"

0:47
Näin Venäjä esittelee T-90A-panssarivaunua. Tankki on Ukrainan äskettäin sotasaaliiksi saaman T-90M-panssarin edeltäjä.

Ukrainan armeija sanoo saaneensa käsiinsä Venäjän panssarikaluston ylpeyden Koillis-Ukrainan Harkovan vastahyökkäyksen aikana.

Ukrainan armeijan varustuksesta "suuri osa" on Venäjältä sotasaaliiksi saatua kalustoa, toteaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Britannia arvioi Ukrainan todennäköisesti vallanneen Venäjältä ainakin 440 panssarivaunua ja 650 muuta panssariajoneuvoa.

– Yli puolet Ukrainan tällä hetkellä käyttämistä tankeista ovat mahdollisesti sotasaalista, ministeriö kirjoittaa.

Ukrainalaisjoukot nappasivat Venäjältä runsaasti käyttökuntoista kalustoa eritoten Harkovan alueen vastahyökkäyksessä syyskuussa.

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin keräämien tietojen perusteella Ukraina on saanut venäläisjoukoilta enemmän raskasta kalustoa kuin länsiliittolaisilta.

–  Meillä on niin paljon sotasaalista, ettemme edes tiedä, mitä sillä tehdä. Aloitimme jalkaväkipataljoonana, mutta nyt meistä on tavallaan tulossa mekanisoitu taisteluosasto, erään ukrainalaisen pataljoonan varapäällikkö Ruslan Andriyko kertoi lehdelle.

Brittitiedustelu: Huono koulutus ja kuri

Ukrainan hyökkäys Koillis-Ukrainassa yllätti harvalukuiset venäläiset täysin. Epäjärjestyksessä monin paikoin paenneet venäläiset eivät tuhonneet jälkeensä jättämäänsä raskasta kalustoa.

Yleinen toimintatapa armeijoilla on, että kaikki käyttökelpoinen kalusto tuhotaan, jos sitä ei syystä tai toisesta pystytä käyttämään tai ottamaan mukaan.

– Se, että venäläiset eivät ole ennen vetäytymistään tai antautumistaan näin tehneet, kertoo huonosta koulutuksesta ja alhaisesta taistelukurista, Britannia katsoo.

Ukrainan sota on ollut kokonaisuudessaan katastrofi Venäjän panssarivoimille.

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen jo 2 449 panssarivaunua. Kuvamateriaalin perusteella Venäjän panssaritappioita laskevan Oryxin mukaan luku on 1292.

Niin tai näin, luku vastaa merkittävää osaa Venäjän parhaasta tankkikalustosta.

Keskeinen syy suuriin tankkitappioihin on eri aselajien yhteistoiminta, joka on ollut venäläisjoukoilla surkeaa tai jopa olematonta, sanoo panssarijoukkojen everstiluutnantti evp. Olli Dahl.

– Ongelman yksi juurisyy on, että Venäjän asevoimat eivät ole noudattaneet omaa doktoriiniaan, joka on kehitetty venäläisten panssarijoukkojen käyttöön, Dahl sanoo.

Laajemmin Venäjän panssarinyrkin osoittautumisesta panssarilapseksi voi lukea täältä.

Venäjän ylpeys jäi ehjänä Ukrainan käsiin

Panssarikaluston suhteen Ukrainan sotasaaliin kruununjalokivi on Harkovan vastahyökkäyksen yhteydessä väitetysti ehjänä ukrainalaissotilaiden käsiin jäänyt T-90M-panssarivaunu.

T-90M on Venäjän armeijan modernein panssarivaunu, joka on aktiivikäytössä.

Ukrainan armeija ilmoitti tankin jäämisestä omien joukkojensa käsiin syyskuussa ja pyysi sen omistajia vitsaillen ilmoittumaan valkoisen antautumislipun kanssa.

Sinänsä T-90M ei tarjoa "käänteentekevää tekniikkaa", arvioi Panssariprikaatia komentanut entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

– Silti varmaan ihan mielenkiintoista on sekin avata ja katsoa, mitä venäläiset pystyvät kehittämään.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:25
Venäjän kehittynein panssarivaunu T-90M "Läpimurto" kohtaa voittajansa Ukrainan armeijan jakamalla videolla.

T-90M ei ole varsinaisesti uusi panssarivaunu, vaan päivitys T-90-tankkiin, jota on valmistettu 1990-luvulta lähtien. Kyse on samanlaisesta päivityskarusellista, jota myös esimerkiksi Suomen käyttämä saksalaisvalmisteinen Leopard 2 -tankki käy läpi.

Brittilehti Economistin mukaan Venäjä ei käyttänyt T-90M-panssareita suurhyökkäyksen alkuvaiheessa. Niitä uskottiin säilöttävän mahdollista Natoa vastaan käytävää sotaa varten, lehti kirjoittaa.

T-90M paraatissa toukokuussa 2022.
T-90M-panssarivaunu paraatissa toukokuussa.

Sodan pitkityttyä Venäjä kuitenkin toi T-90M-vaunuja rintamalle. Toukokuussa uutisoitiin, että Ukraina on tiettävästi ensimmäistä kertaa tuhonnut kyseisen tankin taisteluissa.

Ehjänä napatussa tankissa monien huomio on kiinnittynyt sen päällä olevaan "takkiin", joka kantaa nimeä Nakidka. Economistin mukaan se on valmistettu tuntemattomasta materiaalista, jonka väitetään vaikeuttavan tankin havaitsemista sensorien avulla.

T-90M kaapattu 1
Ukrainan armeijan jakama kuva väitetysti ehjänä sotasaaliiksi saadusta T-90M-panssarista.

T-90 kaapattu 2
Vaunun sisätilat näyttävät olevan Ukrainan armeijan jakaman kuvan perusteella hyvässä kunnossa.

T-90M kaapattu 3
Kaapatun tankin päällä oli Nakidka-"takki", jonka sanotaan vaikeuttavan tankin havaitsemista sensoreilla.

7:20
Ukrainan sota on tankkien hautausmaa – ovatko Suomenkin miljoonien eurojen panssarit romurautaa?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja