"Aiempaa luovempi tapa tapattaa kokonainen sukupolvi" – Venäjä onkii taas hyökkäysoppia ensimmäisestä maailmansodasta

Ukrainan joukot iskivät Venäjän panssarivaunuihin suoraan vauhdista 2:13
Tätä Venäjä haluaa epäilemättä jatkossa välttää: Videolla Ukraina tuhoaa monta panssaria samaan paikkaan. Video on helmikuulta 2023.

Venäjän uskotaan uudistaneen hyökkäystaktiikkaansa. Asiasta kertoo muun muassa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainalainen reserviupseeri on jakanut Twitterissä Venäjän ohjesäännön, jonka perusteella on päätelty, että Venäjä pyrkii uudistamaan toistuvasti epäonnistuneita hyökkäystaktiikoitaan.

Kyse on edelleen noin pataljoonan kokoisista yksiköistä, jotka on "optimoitu" rynnäköimään linnoitettuihin asemiin, ISW kirjoittaa.

Tällainen uusi hyökkäysyksikkö on

Uusi hyökkäysyksikkö koostuu Venäjän armeijan ohjeistuksen mukaan kuudesta T-72-panssarivaunusta, 12 panssariajoneuvosta, yksittäisten sotilaiden käyttöön soveltuvista termobaarisista raketinheittimistä, kranaatinheittimistä, panssarintorjuntaohjuksista ja tykeistä.

Kaiken kaikkiaan yksikkö jakaantuu kolmeen rynnäkkökomppaniaan ja yhteen tankkiosastoon. Jokaisella komppanialla on käytössään yksi panssarivaunu ja neljä BMP tai BMP-2-rynnäkkövaunua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rynnäkköpataljoonissa puolestaan on 12–15 sotilasta, jotka on jaettu kolmen hengen taktisiin ryhmiin.

– Rynnäkköryhmät iskevät raportin mukaan alle minuutti sen jälkeen, kun tykistö on aloittanut tulivalmistelun linnoitettuihin asemiin, ISW toteaa.

Ohjeistuksen ytimessä vaikuttaa olevan ajatus jakaa liikkuvat venäläisjoukot pienempiin ja kettärämpiin yksiköihin kuin missä ne toimivat sodan alussa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Panssarit taakse, jalkaväki tulilinjalle

Mielenkiintoista on, että ohjeistuksessa T-72-panssarivanuja käytetään pikemminkin kauempaa annettavaan tulitukeen kuin suoranaisena etulinjan taisteluyksikkönä.

ISW katsoo, että näin pyritään suojelemaan pikemminkin panssarivaunuja kuin jalkaväkeä.

Venäjä on kärsinyt sodan aikana massiivisia kalustotappioita. Hyökkäysjoukot ovat menettäneet vuoden sotimisen aikana yli 1 500 panssarivaunua, raportoi kalustotappioita kuvamateriaalin perusteella laskeva Oryx

Ukraina väittää venän tankkitappioiden olevan yli 3 400 vaunua.

– Venäjän armeija turvautuu yksinkertaisempaan versioon aselajien yhteistyöstä. Tähän on todennäköisesti päädytty siksi, että Venäjän asevoimien henkilöstön ja kaluston kyvyt ovat heikentyneet, ISW arvioi.

– Kokemattomia ja kouluttamattomia sotilaita on helpompi sijoittaa tällaisiin yksiköihin.

Hyvät taktiikat voidaan hukata

Venäjä ei ole keksimässä pyörää uudelleen. Kyse on yhdenlaisista eturintaman "soluttautumistaktiikasta", kirjoittaa Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan.

Ensimmäistä kertaa kyseistä taktiikkaa alettiin laajamittaisesti hyödyntää ensimmäisessä maailmansodassa, jossa taistelu konekiväärien ja tykkien ristitulessa jumittui asemasodasta.

Taktiikasta teki tunnetun Saksa, joka kasasi erityisiä rynnäkköjoukkoja juoksuhautojen vyörytykseen. Idean paperille kirjoitti ensimmäisenä haavoittunut ranskalaisupseeri Andre Laffargue, jonka pamfletti julkaistiin vuonna 1916.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Saksan käyttämä taktiikka ei puhunut samaa kieltä kuin muu sotakone. Käytännössä armeijalla ei ollut valmiuksia hyödyntää rynnäkköjoukoilla saavutettuja taktisia voittoja.

– Hyvät taktiikat menevät hukkaan ilman operaatiotaitoa tai hyvää strategiaa, Ryan muistuttaa.

Venäjän ei ole nyt helppo ottaa uusia taktiikoita käyttöön. Suuri osa Kremlin parhaista joukoista on joko kuollut, haavoittunut tai sotinut liki tauotta vuoden ajan.

Merkittävä osa nyt Ukrainassa taistelevasta puna-armeijasta koostuu liikekannalepanolla kootuista sotilaista. Toimivan hyökkäämisen kouluttaminen vie selvästi enemmän aikaa kuin puolustuksen perusperiaatteiden taistelijaan iskostaminen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä – ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Armeija matkii Wagneria

Ajatushautomo ISW epäilee, että Venäjän armeija saattaa pyrkiä matkimaan taktiikoita, joita Wagner-palkkasotilasryhmä on hyödyntänyt tuloksilla Bahmutin alueella.

Nämä taktiikat ovat tuottaneet Wagnerin joukoille "marginaalisia tuloksia", ISW katsoo. Venäjä on kuukausien ajan pyrkinyt valloittamaan Bahmutin kaupungin erittäin raskaista tappioita välittämättä.

– Wagner on nojannut ryhmien rynnäköihin, ja se on vähentänyt heidän riippuvuuttaan tykistöstä, jonka iskukyky on sodan mittaan vähentynyt, ISW kirjoittaa.

– Tuollaiset taktiikat todennäköisesti tuhlaavat venäläistä taisteluvoimaa, eivätkä ole tehokas vastine Ukrainan perinteisille pataljoonille ja prikaateille.

Venäjän sodankäyntitaidossa keskeistä on voimakas tykistön ja panssaroitujen joukkojen yhteispeli. "Tulijyrätaktiikka", summasi MTV Uutisille Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtajana Petteri Kajanmaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Aiempaa luovempi tapa tapattaa kokonainen sukupolvi"

Oletetaan kuitenkin hetkeksi, että Venäjän uudet rynnäkköyksiköt onnistuvat tehtävässään eli siis pystyvät puhkomaan puolustukseen aukkoja.

– Niiden hyödyntäminen vaatisi vahvaa, liikkuvaa reserviä, joka perustuisi panssaroituihin ja moottoroituihin yksiköihin, kenraalimajuri Ryan sanoo.

– Ei ole kuitenkaan selvää, onko Venäjän armeijalla kykyä ensin luoda taktisia läpimurtoja ja sitten tehdä näitä hyödyntäviä operaatioita.

Venäjällä on myös se perustavanlaatuinen ongelma, että Ukraina voisi tykistöllään häiritä moottoroitujen reservien toimintaa merkittävästi.

– He ovat siinä erittäin hyviä, Ryan toteaa.

Kaiken kaikkiaan Ryanin arvio on, että Venäjä on vain ottanut käyttöön uuden tavan tehdä pieni reikä rintamaan.

– Ilman operaatiivisen tason järjestelmää se on vain aiempaa luovempi tapa tapattaa kokonainen sukupolvi nuoria ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat