Ukrainan panssarisotilaat enteilevät vastahyökkäystä, mutta välineet rapistuvat käsiin – maa menettänyt liki 500 panssarivaunua

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
"Odotamme vain marssijärjestystä ja tarkempaa suuntaa, johon lähdemme. On se sitten Bahmut, Soledar tai mitä tahansa" – Ukrainalaissotilaat sanovat olevansa valmiita vastahyökkäykseen.

Kalustotappioita julkisesti saatavilla olevan kuvamateriaalin perusteella luetteleva Oryx laskee Ukrainan menettäneen Venäjän suurhyökkäyksen aikana yhteensä 480 panssarivaunua.

Panssarivaunun päällä haastattelua antava ukrainalaissotilas ei tiedä, milloin hyökkäyskäsky tulee.

Vaikka Ukrainan todennäköisenä pidetyn hyökkäyksen yksityiskohdat ovat vain harvojen ja valittujen tiedossa, uskoo nimekseen Nimyi antava sotilas hänenkin yksikkönsä olevan osa sitä.

Sotilaat ovat valmiita vastahyökkäykseen, sanoo haastattelussa nimeä Polyot käyttävä sotilas. Kalustosta ei aina voi sanoa samaa, joskin korjaus- ja huoltotoimenpiteet ovat panssarimiehistöille rutiinitoimenpiteitä, joita vain yksinkertaisesti täytyy tehdä.

– Tankeissa, joita korjaamme, ei ole isompia ongelmia. Ne vain ovat olleet niin sanotusti poissa käytöstä hetken aikaa, Polyot kertoo.

– Korjaamme ne nopeasti, ja periaatteessa kaikki prikaatimme ajoneuvot ovat käyttökelpoisia, hän jatkaa.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Videolla Ukrainan dronen väitetään havaitsevan venäläistankin ja tekevän viimeisen syöksynsä. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Ukraina menettänyt tankkikalustonsa kertaalleen

Ukraina soti sodan alkuvaiheessa vanhemmalla panssarikalustolla kuin millä Venäjä maahan helmikuussa hyökkäsi. Tosin paljastaa, että Kremlin armeijan modernisointi on ainakin jossain määrin ollut myytti.

Sodan alussa Ukrainalla oli käytössään noin 890 kappaletta T-64 ja T-72 -panssarivaunujen eri versioita, kirjoittaa Panssari-ammattilehti.

Näistä vaunuista Panssari-lehden mukaan noin 620 oli T-64BV-mallia, joka on 1960-luvulla käyttöön otetun tankkivanhuksen päivitetty versio.

Kalustotappioita julkisesti saatavilla olevan kuvamateriaalin perusteella luetteleva Oryx laskee Ukrainan menettäneen yhteensä 480 panssarivaunua.

Todennäköisesti vaunutappiot ovat olleet korkeampia, sillä kaikki tuhoutuneet, vaurioituneet ja Venäjän sotasaaliiksi päätyneet tankit eivät varmastikaan ole kuviin päätyneet.

– Käytännössä Ukrainakin on menettänyt lähes koko panssarikalustonsa kertaalleen, Panssari-lehti kirjoittaa.

Ukraina on paikannut panssaritappioitaan lahjavaunujen lisäksi sotasaaliilla. Oryxin lukujen perusteella 553 venäläisvaunua on päätynyt Ukrainan haltuun.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys väitetyn venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

"Vanhoja ja kuluneita" varusteita

890 käytössä olevan panssarivaunun lisäksi Ukrainalla oli Venäjän suurhyökkäyksen alkaessa arviolta tuhatkunta tankkia varastoissa, Panssari-lehti kirjoittaa. Suuri osa näistä ei kuitenkaan ole ilmeisesti ollut käyttökunnossa.

Reutersin haastattelema ukrainalaissotilas Vadym ei sukunimeään antanut, mutta sen sijaan hän totesi, että ukrainalaissotilaat odottavat innolla uutta länsimaista kalustoa.

– Välineemme ovat melko vanhoja ja kuluneita. Ne hajoavat nopeasti, joten odotamme uudempia ulkomaisilta kumppaneiltamme, hän sanoo.

Tähän mennessä Ukrainalle on luvattu parisataa länsimaista panssarivaunua. Mukana on sekä Leopard 2 -, Abrams- että Challenger -tankkeja. Kaluston monipuolisuus väistämättä vaikeuttaa koulutuksen ja huollon järjestämistä.

Ukrainalla tuhat panssarivaunua

Ensimmäisten saksalaisvalmisteisten Leopard 2 -panssarivaunujen on jo raportoiduttu saapuneen Ukrainaan. Taisteluissa niitä ei todistetusti ole vielä nähty.

Odotettuun ja ennustettuun vastahyökkäykseen ensimmäisten länsitankkien arvellaan osallistuvan.

Kuluva vuosi on todennäköisesti pitkällä ennen kuin Ukrainalla on käytössään kaikki lahjoitusvaunut. Esimerkiksi Yhdysvallat on kyllä luvannut "nopeuttaa" Abrams M1A2 -tankkien toimituksia, mutta silti ne ovat saapumassa Ukrainalle vasta syksyllä.

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee väitetysti Venäjän asemiin Bakhmutissa, jossa on kuukausia käyty raskasta kulutussotaa. Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

"Tämä ei ole kevyiden aseiden sota"

Ukrainalla oli alkuvuodesta käytössään tuhatkunta panssarivaunua, Panssari-lehti arvioi. Tuhat panssarivaunua ei lehden arvion mukaan riitä kaikkien ukrainalaisjoukkojen aseistamiseen.

Heittääkseen venäläisjoukot pois Ukrainasta, tarvitsee se omien sanojensa mukaan käyttöönsä 300–400 modernia länsimaista panssarivaunua, 600–700 rynnäkkövaunua sekä 250 panssarihaupitsia ja raketinheitintä.

Tipoittaisista lahjoituksista on Ukrainalle apua, mutta mieluiten se eittämättä ottaisi uudet aseet könttänä. Näin siksi, että mahdollisimman monet yksiköt pystyttäisiin varustamaan mahdollisimman tehokkailla aseilla yhtäaikaisesti.

– Eräiden tietojen mukaan Ukrainalla on jo perustamisvaiheessa neljä mekanisoitua prikaatia ja yksi panssariprikaati, jotka olisivat saamassa länsikaluston, Panssari-lehti kirjoittaa.

– Nyt luvattu kalusto ei ole vielä riittävä kaikkien viiden prikaatin varustamiseen, lehti jatkaa.

Tämä on tykkien, tankkien ja kranaatinheittimien sota, toteaa Itä-Ukrainan Luhanskin alueen Kreminnan alueella taisteleva Volodymyr Hapun ukrainalaismedia Kyiv Postille.

– Meillä on tarpeeksi kevyitä aseita, mutta tämä sota ei ole kevyiden aseiden sota, ei varsinkaan meidän alueellamme, hän sanoo.

Suomalaiset upseerit kritisoineet Ukrainan panssarinyrkkiä

Suomessa ainakin panssariprikaatin entinen komentaja, tuleva kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) ja Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpää ovat kuluvan vuoden aikana esittäneet huolestuneita kommentteja Ukrainan panssarivaunujen toiminnasta.

Esimerkiksi Toverin mukaan ukrainalaisyksikön maaliskuun lopulla julkaisemassa panssareiden hyökkäysvideossa näkyy paljon toimintaa, jota Toveri pitää kritisoitavana.

Mitä todennäköisimmin Ukrainan dronen kuvaamalla videolla näkyy ainakin kahden T-72-panssarivaunun ja BMP2-rynnäkköpanssarivaunun hyökkäys venäläisasemiin.

Videon perusteella vastassa on juoksuhautojen suojassa olevia venäläisiä jalkaväkisotilaita. Suomen tiedustelupäällikkönäkin toimineen Pekka Toverin mukaan video osoittaa, "kuinka haastavaa panssarivaunun on puhdistaa jalkaväkeä asemista ilman oman panssarijalkaväen tukea".

– Ihmetyttää myös, miksi panssarivaunut toimivat niin kaukana toisistaan, että eivät kykene tukemaan toisiaan. Ja miksi BMP-2 jätettiin niin kauas, ettei kykene suojaamaan vaunuja?, Toveri kirjoittaa.

– Kokonaisuutena ukrainalaisilla taisi olla enemmän tuuria kuin taitoa ettei tullut tappioita, Toveri jatkaa.

Toveri kiinnittää huomiota myös siihen, että ukrainalaiset vaununjohtajat operoivat videolla panssarivaunujen luukut kiinni.

– Suomessa johdetaan luukut auki. Suurempi riski vaununjohtajalle, mutta parempi tilannetietoisuus, mikä on tärkeää taisteltaessa peitteisessä maastossa, Toveri toteaa.

Eri armeijoiden välillä on jonkin verran eroja sen suhteen, pidetäänkö panssarivaunun luukut lähtökohtaisesti auki vai kiinni.

Lisäksi itse taistelutilanteen luonne ja oletettavat uhat tuppaavat vaikuttamaan vaununjohtajien ratkaisuihin.

Yksittäiset videot eivät välttämättä ole koko totuus

Yksittäisten videoiden perusteella ei voida tehdä olettamaa, että kaikki ukrainalaiset panssarimiehistöt toimisivat taistelutilanteessa epäpätevästi.

Videot voivat kuitenkin valottaa laajempaa ongelmaa. Tankkien taktiset töpit ovat hengenvaarallisia, sillä pahimmassa tapauksessa panssarivaunujen vääränlainen käyttö lähinnä korostaa niiden heikkouksia.

Mitä paremmin ukrainalaiset panssarimiehistöt oppivat vaunujaan käyttämään, sitä enemmän Kiova voi olettaa saavansa irti myös länsimaisista panssarivaunuista.

Videolla Venäjän modernein panssarivaunu T-90M väitetysti tulittaa ukrainalaisia 1:09
Videolla Venäjän T-90M-panssarivaunu väitetysti tulittaa Ukrainan asemia. Venäjän armeijan itse julkaisemassa sotapropagandavideossa on esillä useita seikkoja, joista sen panssarivoimia on toistuvasti kritisoitu. Tankki esimerkiksi näyttää toimivan yksi ja ajaa väitettyyn taistelutilanteeseen luukut auki. Video on julkaistu helmikuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat