Venäjän kolmikärkinen hyökkäys pyrkii leveään murtoon – tämä tilanteesta tiedetään

Mitkä ovat Ukrainan sodan asetelmat nyt? 23:35
Puolustusvoimien johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtaja, eversti Aki-Mauri Huhtinen kävi tiistaina perinpohjaisesti läpi Ukrainan sodan tilanteen.

Venäläisjoukot näyttävät pyrkivän leveään ukrainalaisrintaman murtoon Donetskin alueella, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kolmikärkinen hyökkäys on käynnissä Berdychin ja Novokalynoven välisellä alueella, joka sijaitsee Avdiivkasta luoteeseen.

Venäjä on keskittänyt alueella neljä prikaatia eli noin vahvistetun divisioonan verran taisteluvoimaa.

Kyseiset prikaatit hyökkäävät kolmella eri alueella siten, että hyökkäyskärjet tukevat toinen toistaan. Ideana on todennäköisesti murtautua ukrainalaislinjoista läpi ja saavuttaa Donetskin alueen länsiraja.

Venäläishyökkäykset ovat onnistuneet iskemään Ukrainan rintamaan kolme kiilaa, joista Ocheretynen isku on selvästi syvin. 

– Kiilat ovat kuitenkin tällä hetkellä liian pieniä, jotta niistä voitaisiin aloittaa uusia hyökkäyksiä, jotka pystyisivät piirittämään Avdiivkan länsipuolella olevan alueen, ISW arvioi.

Venäläisjoukot valtasivat Avdiivkan helmikuussa hyökkäämällä kaupungin sivustoja vastaan. Venäjä näin ollen käytännössä pakotti ukrainalaispuolustajat vetäytymään kaupungista ennen kuin ne joutuivat täysin piiritetyiksi.

Itä-Ukrainan rintamatilanne 24. huhtikuuta. Berdychin ja Novokalynoven välinen alue on punaisessa laatikossa. Punaiset hyökkäykset ovat Venäjän, siniset Ukrainan hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan rintamatilanne 24. huhtikuuta. Berdychin ja Novokalynoven välinen alue on punaisessa laatikossa. Punaiset hyökkäykset ovat Venäjän, siniset Ukrainan hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Venäjällä ei "loputtomasti aikaa"

ISW:n mukaan sekä Venäjän käyttämät joukot, niiden tiheys että taistelukentällä nähdyt liikkeet viittaavat siihen, että venäläisjoukot yrittävät työntää kaikki kolme kiilaa eteenpäin siten, että lopputulos on laajempi murtokohta Berdychin ja Novokalynoven välisellä rintamalinjalla. 

Paikkakunnat sijaitsevat noin kuuden kilometrin päässä toisistaan. Hyökkäyssuunnan keskeisyydestä Venäjälle kertonee myös se, että maan puolustusministeri Sergei Shoigu puhui siitä eilen tiistaina pitämässään puheessa.

Venäjällä ei kuitenkaan ole "loputtomasti aikaa" tavoitella tätä leveämpää murtoa, ISW katsoo. Ukrainalaisjoukot tulevat pian samaan yhdysvaltalaista ja eurooppalaista aseapua rintamalle, ja se äärimmäisen todennäköisesti kohdistetaan juuri niille alueille, joissa Venäjä tiukimmin pyrkii tällä hetkellä eteenpäin.

Venäjän sotilasjohto on todennäköisesti tietoinen aikaikkunan sulkeutumisesta, ISW toteaa. Venäjä pyrkineekin etenemään mahdollisimman pitkälle ennen kuin Ukrainan armeija saa huomattavia määriä länsiapua.

– Venäläisjoukot todennäköisesti tehostavat käynnissä olevia hyökkäysoperaatioitaan tulevina viikkoina ja pyrkivät hyödyntämään Ukrainan materiaalisia rajoitteita, ISW arvioi.

Ukrainan puolustus tukeutuu kyliin

Puolustusvoimien johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtajan, eversti Aki-Mauri Huhtisen mukaan Ukraina ei ole pystynyt pysäyttämään Venäjän hyökkäyksiä juuri ammuspulan vuoksi. 

Toisaalta Venäjän hyökkäystä hidastavat Ukrainan asiansa osaava tiedustelu ja hyvä tilannekuva.

– Tällä hetkellä, kun Ukrainan keskeinen puolustus rakentuu pieniin kyliin ja asutuskeskuksiin, niin näihin Venäjä pyrkii tunkeutumaan ja saartamaan niitä, jotta jossain vaiheessa Ukraina joutuu vetäytymään pois. Ukraina pyrkii säästämään joukkoja ja aseita seuraaviin taisteluihin.

Lisää eversti Huhtisen näkemyksiä Ukrainan sodan tilanteesta löytyy tämän jutun alusta löytyvältä videolta sekä alla olevasta jutusta.

Lue myös:

    Uusimmat