Asiantuntija Ukrainan sodasta: Eurooppa ei ole epäonnistunut, vaan herännyt – "Nyt on pakko auttaa"

Mitkä ovat Ukrainan sodan asetelmat nyt? 23:35
Aki-Mauri Huhtinen kommentoi Ukrainan sodan tilannetta 23.huhtikuuta

Yhdysvaltojen apupaketti Ukrainaan saatiin viikonloppuna vihdoin hyväksyttyä, mutta miten käy Ukrainan pyytämän Euroopan tuen?

– Poliittisesti Eurooppa ja Yhdysvallat ovat lähteneet siitä lähtökohdasta, ettei [tuella] eskaloida tätä Ukrainan sotaa. Mutta nyt ollaan siinä tilanteessa, että nyt on pakko auttaa Ukrainaa, arvioi Puolustusvoimien johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtaja, eversti Aki-Mauri Huhtinen MTV Uutisissa.

Huhtinen sanoo, että on nähty, että Ukraina tarvitsee myös kallisarvoisia asejärjestelmiä, kuten Patriot-järjestelmiä.

– Nähdään ettei Ukraina tule pelkästään kovalla taistelutahdolla pärjäämään, Huhtinen toteaa.

Viimeksi Puola on todennut, että se ei tule antamaan omia Patriot-järjestelmiään Ukrainalle, sillä maalla "ei ole omiakaan varastoja".

Onko Eurooppa epäonnistunut Ukrainan tukemisessa?

– Ei välttämättä epäonnistunut. Eurooppa on nyt herännyt. Hyvin hidastahan se on. 

Huhtinen uskoo, että seuraavassa Ramstein-ryhmän kokouksessa tullaan pohtimaan erityisesti Patriot-järjestelmien antamista Ukrainalle. 

Ukraine Defense Contact Group, eli niin sanotussa Ramstein-ryhmässä koordinoidaan aseavun toimittamista Ukrainaan. Ryhmässä on yli 50 maata ja sitä koordioi Yhdysvallat. 

Mihin USA:n apupaketti riittää?

Venäjä on viime viikkoina edennyt Bahmutin ja Avdiivkan alueilla ja saanut vallattua Ukrainassa pieniä kyliä. Ukraina taas on yrittänyt pysäyttää hyökkäyksiä.

– Venäjä on maksanut aika kovaa hintaa siellä, paljon on taistelijoita ja kalustoa tuhoutunut. Jokainen metri maksaa heille todella paljon, Huhtinen arvioi.

Ukraina ei saa nyt Venäjää kuitenkaan pysäytettyä ampumatarvikepulan vuoksi. Tähän toivotaan pikaista apua USA:n apupaketista. Huhtinen uskoo, että Ukrainaan saapuva USA:n apupaketti auttaa Venäjän hyökkäyksien torjumisessa. 

– Ukraina saa pysäytettyä ja tilkittyä Venäjän yrityksiä, kun kaikki on kiinni aseista ja ampumatarvikkeista.

Venäjän etenemistä taas vaikeuttaa Huhtisen mukaan se, että Ukrainalla on hyvä tilannekuva ja hyvää tiedustelutietoa. 

– Tällä hetkellä, kun Ukrainan keskeinen puolustus rakentuu pieniin kyliin ja asutuskeskuksiin, niin näihin Venäjä pyrkii tunkeutumaan ja saartamaan niitä, jotta jossain vaiheessa Ukraina joutuu vetäytymään pois. Ukraina pyrkii säästämään joukkoja ja aseita seuraavin taisteluihin.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi sunnuntaina MTV:lle, että paketti tullaan käyttämään juuri Venäjän hyökkäyksien torjumiseen, vastahyökkäykseen Ukrainalla tuskin on vielä voimia.

– Se, että Ukraina olisi valmis vastahyökkäykseen riippuu taas paljon lännen tuesta, ja mielestäni Ukrainalla olisi vasta ensi vuoden alussa kyky varustaa ja kouluttaa joukkoja niin, että hyökkäyksellä saadaan jotain aikaiseksi, Toveri arvioi.

Katso Aki-Mauri Huhtisen koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat