Venäjän ja Naton sanailu Ukrainasta kiihtyy: "Venäjä ei voi enää yllättää ketään"

Venäjän ja Ukrainan yhteenotto on jälleen kiristymässä Krimin niemimaalla – asiantuntija arvioi, mihin Venäjä pyrkii jo seitsemän vuotta kestäneellä konfliktilla 7:41
Venäjän ja Ukrainan yhteenotto on jälleen kiristymässä Krimin niemimaalla – asiantuntija arvioi, mihin Venäjä pyrkii jo seitsemän vuotta kestäneellä konfliktilla.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaatii Venäjää lopettamaan perusteettoman sotajoukkojen keskittämisen Ukrainan rajoille sekä miehittämälleen Krimille. Stoltenbergin mukaan Venäjän tulee panna loppu provokaatioilleen ja rauhoittaa tilannetta välittömästi.

Jens Stoltenberg tapasi tiistaina Brysselissä Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

–  Venäjä ei voi enää yllättää ketään. Ukraina ja meidän ystävämme ovat valppaina, Kuleba sanoi.

Hän tapaa Brysselissä myös Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin. Kahden amerikkalaisen sotalaivan on määrä siirtyä tämän viikon aikana Välimereltä Mustallemerelle.

Venäjä puolestaan syyttää Yhdysvaltoja ja muita Nato-maita Ukrainan muuttamisesta tieten tahtoen "ruutitynnyriksi". Varaulkoministeri Sergei Rjabkov perusteli syytöstä sillä, että länsimaat ovat lisänneet asetoimituksiaan Ukrainalle. 

–  Jos tilanne kärjistyy, teemme tietysti kaikkemme varmistaaksemme oman turvallisuutemme ja kansalaistemme turvallisuuden, missä he ovatkin, Rjabkov sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Monille Venäjän tukeman Itä-Ukrainan kapinallisalueen asukkaille on myönnetty Venäjän kansalaisuus.

Ukrainan asevoimat kertoi tiistaina jälleen yhden sotilaansa saaneen surmansa Itä-Ukrainassa, kun joukkojen asemiin oli isketty lennokista. Itä-Ukrainassa on kaatunut tänä vuonna jo 29 ukrainalaissotilasta.

Lue myös:

    Uusimmat