Venäjällä hyökkäyksessä kuollut ainakin 15 poliisia ja useita siviilejä – synagogat tulessa

Venäjällä tuntemattomat asemiehet hyökkäsivät muun muassa synagogiin ja ortodoksikirkkoihin 1:39
Venäjällä tuntemattomat asemiehet hyökkäsivät muun muassa synagogiin ja ortodoksikirkkoihin

Kuolonuhrien joukossa oli muun muassa yksi ortodoksikirkon pappi.

Etelä-Venäjällä Dagestanissa tehdyissä hyökkäyksissä on kuollut ainakin 15 poliisia, kertoo Dagestanin johtaja Sergei Melikov. Hänen Telegram-kanavallaan julkaistuista kommenteista kertoivat muun muassa Venäjän valtio-omisteiset uutistoimistot Ria Novosti sekä Tass.

Melikovin mukaan iskuissa kuoli myös useita siviilejä, mutta hän ei avannut siviiliuhrien määrää tämän tarkemmin. Siviilikuolonuhrien joukossa oli muun muassa yksi ortodoksikirkon pappi.

Tilanne on Melikovin mukaan Dagestanissa nyt hallinnassa.

Ria Novostin mukaan Melikov sanoi poliisin surmanneen yhteensä kuusi hyökänneistä asemiehistä. Venäjällä terrorismin torjunnasta vastaava kansallinen komitea taas sanoi asemiehiä kuolleen viisi, Ria Novosti kertoo.

Tuntemattomat asemiehet tekivät Mahatshkalan ja Derbentin kaupungeissa sunnuntaina alkuillasta iskuja muun muassa synagogiin, ortodoksikirkkoihin sekä poliisin tarkastusasemalle.

Venäjän tutkintakomitea sanoi tutkivansa Dagestanin iskuja terroritekoina.

Ria Novostin mukaan Sergokalan piirin johtajaa on kuulusteltu tämän poikien mahdollisesta osallisuudesta iskuihin.

Synagogat tulessa

Venäjän juutalaisyhteisön edustaja Boruch Gorin kertoi viestipalvelu Telegramissa, että Derbentin synagoga oli sytytetty tuleen ja että Mahatshkalan synagoga oli palanut.

Gorinin mukaan kaduilla synagogan ympärillä on kuulunut laukauksia.

– Tänä iltana Derbentissä ja Mahatshkalassa tuntemattomat (hyökkääjät) yrittivät horjuttaa yhteiskunnan oloja, kirjoitti puolestaan Dagestanin johtaja Sergei Melikov Telegramissa.

Isisillä haara Pohjois-Kaukasiassa

Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin viranomaislähteen mukaan hyökkäyksen tehneet asemiehet olivat kansainvälisen terroristiorganisaation jäseniä. Viranomaislähde ei tarkentanut Tassille, mistä organisaatiosta oli kyse.

Muslimienemmistöisestä Dagestanista ihmisten tiedetään matkustaneen Syyriaan liittyäkseen äärijärjestö Isisiin. Isis on sanonut myös perustaneensa paikallishaaran Pohjois-Kaukasiaan, jossa Dagestan sijaitsee.

Huhtikuussa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB pidätti neljä ihmistä Dagestanissa. Heitä epäillään osallisuudesta Moskovan alueella tehtyyn terrori-iskuun maaliskuussa. Konserttisaliin tehdyssä iskussa kuoli yli 140 ihmistä. Sen tekijäksi ilmoittautui äärijärjestö Isis.

Venäjä on taistellut Dagestanin vieressä sijaitsevan ja niin ikään muslimienemmistöisen Tshetshenian separatisteja vastaan 1990- ja 2000-luvuilla kahdessa verisessä sodassa.

Lue myös:

    Uusimmat