Venäjä väittää tuhonneensa ensimmäisen Leopard 1 -panssarin Ukrainassa

Venäjän armeija väittää tuhonneensa ensimmäisen saksalaisvalmisteisen Leopard 1A5 -taistelupanssarivaunun Ukrainassa.

Tankki tuhottiin väitetysti Kupjanskin alueella Koillis-Ukrainassa, kirjoittaa Venäjän valtionmedia Tass maan armeijan tietoihin nojaten.

Venäjän läntisen sotilaspiirin apulaiskomentajan Vladimir Lugovoin mukaan vaunun tuhosi panssarintorjuntamiehistö. Lugovoin mukaan panssarivaunu yritti murtautua venäläisjoukkojen puolustuksen läpi.

Leopard 1A5:n tuhoaminen on Venäjän valtionmedia Tassin kärkiuutinen torstainaamuna.

Venäjä on usein tehnyt suuren numeron länsimaiden Ukrainalle antaman kaluston tuhoamisesta.

Länsikaluston tuhoamisella on symbolista merkitystä Venäjän sotapropagandalle, sillä yksi sen perustarinoista on, että Venäjä käy Ukrainassa sotaa koko sotilasliitto Natoa vastaan.

Leopard 1A5:n tuhonnut sotilas palkittiin 700 000 ruplan eli noin 7 200 euron palkkiolla ja mitalilla, Tass kirjoittaa.

Saksa, Tanska, Hollanti ja Belgia ovat luvanneet antaa Ukrainalle yhteensä 178 kappaletta Leopard 1A5-taistelupanssarivaunuja.

Ensimmäiset saksalaisvalmisteiset Leopard 1 -sarjan vaunut otettiin käyttö jo vuonna 1965. Näin ollen Leopard 1:t on länsimaissa pääosin korvattu uudemmilla vaunuilla ja joko varastoitu tai muunnettu toisiin tehtäviin sopiviksi.

Kreikka on tiettävästi ainoa länsimaa, jonka Leopard 1 -vaunut ovat yhä aktiivipalveluksessa.

Venäjän julkaisemassa vahvistamattomassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu 0:40
Venäjän puolustusministeriön kesäkuussa julkaisemassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat