Venäjä tuohtui Helsingin panssarivaunusta – ulkoministeri Valtoselta selvä vastaus: Tankki poistuu nopeasti vain yhdestä syystä

Ikävä ilmiö venäläispanssarivaunun ympärillä Helsingissä 3:18
Tästä panssarivaunusta Venäjä raivostui: Keskelle Helsinkiä tuotiin Ukrainassa tuhottu venäläistankki.

"Tuohtuneen" Venäjän nootti ei aiheuta toimenpiteitä, kertoo ulkoministeri Valtonen MTV Uutisille.

Venäjä lähetti Suomelle nootin, jossa se paheksuu Ukrainan tuhoaman venäläisen panssarivaunun tuomista Helsingin keskustaan. Venäläisen diplomaattilähteen mukaan vaunun esillepano Kansalaistorilla heikentää entisestään Suomen ja Venäjän välisiä suhteita.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kertoo, ettei Venäjän nootti aiheuta minkäänlaisia toimenpiteitä.

– Suomessa on ensinnäkin vapaa kansalaisyhteiskunta ja meillä suomalaisilla on vahva tahto auttaa ukrainalaisia tässä puolustustaistelussa. Meillä on siihen myös YK:n peruskirjan mukainen oikeus ja jopa kansainvälinen velvollisuus, Valtonen kertoo MTV Uutisille

Valtonen sanoo, että tankki voi lähteä pois Helsingistä nopeasti yhdellä keinolla.

– Paras tapa saada tuo tankki pois on se, että lopettavat hyökkäyssotansa Ukrainassa, Valtonen toteaa Venäjän nootista.

Hallitukselta tulossa uusi rajaesitys

Hallitus valmistelee parhaillaan uutta esitystä, jolla itärajalle masinoitu turvapaikanhakijoiden tulo pyritään normalisoimaan.

– Hallitus seuraa tilannetta ja valmistelee parhaillaan uusia toimia, jos tilanne rajoilla ei hellitä. Olemme täysin valmiita huolehtimaan Suomen turvallisuudesta, ja se on meille ykkösprioriteetti. Kenenkään ei pidä olla huolissaan. Toimenpiteitä tulee sitä mukaa, kun niitä tarvitaan, Valtonen sanoo.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kertooko hallitus uusista toimista tänään.

– Katsotaan missä aikataulussa edetään. 

– On ollut erittäin hyvä huomata se, että kaikki meidän kansainväliset kumppanimme ja liittolaisemme ovat täysin Suomen puolella ja ymmärtävät minkälaisesta hybridivaikuttamisesta tässä on kyse, ja ovat tarjonneet apuaan. Se tarkoittaa sitä, että jos tilanne tästä elää, niin vastataan sitten yhteistuumin, ulkoministeri toteaa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antaa eduskunnalle torstaina kello 17 pääministerin ilmoituksen rajatilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat