Mainos

Venäjä uhittelee USA:n "kaikkien pommien äidille" – meilläpä on kaikkien pommien isä

Venäjän armeija sanoo, että sillä on hallussaan kaikkien aikojen termobaarinen pommi. Venäläislähteet kertovat aseen olevan neljä kertaa voimakkaampi kuin Yhdysvaltojen Afganistanissa räjäyttämä "kaikkien pommien äiti" eli kymmenen tonnin painoinen GBU-43-pommi, kertoo CNN.

Termobaarisen aseen tuhovoima perustuu sen lämpö- ja painevaikutukseen. Useiden eri lähteiden mukaan kyseinen asetyyppi on kaupunkiympäristössä tehokkaampi kuin esimerkiksi sirpalevaikutukseen perustuvat aseet.

Venäjän armeijan esiin tuomien tietojen perusteella "kaikkien pommien isä" eli FOAB saattaa todella olla kaikkien aikojen suurin termobaarinen pommi. Sitä ei ole koskaan käytetty taistelutilanteissa.

– Uskomme sen olevan aito, sanoo armeijastrategisti ja entinen Yhdysvaltain armeijan Syyrian sotilastarkkailia Rick Francona CNN:lle.

Franconan mukaan venäläiset ovat olleet termobaaristen pommien kehityksen edelläkävijöitä.

Äitipommi näkyi kilometrien päähän

"Kaikkien pommien äiti" -pommi kehitettiin Irakin sodan aikana. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan kyseistä pommia testattiin vuonna 2003, ja tuolloin sen aiheuttama valtava pilvi näkyi yli 30 kilometrin päähän.

Se on kaikkien aikojen voimakkain tavanomainen pommi, jota Yhdysvallat on käyttänyt taistelutilanteessa. Sitä tuhovoimaisempia ovat vain maan ydinaseet.

Venäläislähteiden mukaan FOAB -pommia testattiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Samana vuonna Venäjän valtiollinen televisiokanava Russia Today kertoi uutislähetyksessään FOABista. Pätkä uutislähetyksestä on nähtävissä myös YouTube-palvelussa.

Testin jälkeen silloinen Venäjän armeijan apulaisyleisesikuntapäällikkö Alexander Rukshin kertoi, että kaikkien pommien isä tuotti käytännössä atomiaseen vahvuisen sokkiaallon.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.