Venäjä perui YK:n äänestyksen "kieroutuneesta" Ukraina-päätöslauselmasta

Venäjän harjoittama propaganda ei pure länsirintamaan 11:43
Venäjän harjoittama propaganda ei pure länsirintamaan.

Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä ei saanut päätöslauselmaluonnokselleen tukea Kiinalta ja Intialta, jotka on mielletty suurvallan läheisiksi tukijoiksi.

Venäjä on perunut YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksen Ukrainan "humanitaarisesta" päätöslauselmasta. Venäjän esittämästä päätöslauselmasta oli määrä äänestää tänään.

Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä ei saanut päätöslauselmaluonnokselleen tukea Kiinalta ja Intialta, mikä olisi merkinnyt sitä, etteivät nämä sen läheisiksi tukijoiksi mielletyt maat olisi tukeneet sitä äänestyksessä.

Venäjä toimitti päätöslauselmaluonnoksensa tiistaina ja pyysi, että asiasta äänestettäisiin jo seuraavana päivänä. Venäjä kuitenkin pyysi sittemmin äänestystä siirrettävän torstaille ja tämän jälkeen vielä perjantaille.

– Tällä viikolla, kieroutuneesti, Venäjä pöytäsi päätöslauselman, joka muun muassa peräänkuulutti siviilien, mukaan lukien naisten ja lasten, suojaamista, sanoi Britannian YK-lähettiläs Barbara Woodward.

– Tämä on kyynistä pelailua äärimmäisen inhimillisen kärsimyksen edessä, hän jatkoi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield puolestaan kuvaili Venäjän päätöslauselmaa farssinomaiseksi ja painotti sen olleen tuhoon tuomittu.

Ukrainaan hyökänneen Venäjän päätöslauselmalla ei olisi ollut mahdollisuuksia mennä läpi turvallisuusneuvostossa, sillä länsimaat olisivat vastustaneet sitä.

Äänestyksen peruuntumisen on vahvistanut sittemmin Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzia.

Venäjää syytetty siviileihin kohdistuvista iskuista

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan noin kolme viikkoa sitten ja suurvaltaa on syytetty toistuvasti siviileihin kohdistetuista sotilaallisista iskuista. Venäläisten ilmaiskuissa on esimerkiksi kerrottu kuolleen myös lukuisia naisia ja lapsia.

Viime päivinä ovat puhuttaneet muun muassa Venäjän toimet Tshernihivissä ja saarretussa Mariupolin satamakaupungissa.

Tshernihivissä Venäjän on syytetty tehneen leipäjonoon iskun, jossa kuoli useita ihmisiä. Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevan Tshernihivin viranomaiset ovat ilmoittaneet kaikkiaan yli viidenkymmenen ihmisen kuolleen venäläisten tulituksessa keskiviikkona.

Ukrainan eteläosassa sijaitsevassa Mariupolissa Venäjän on puolestaan kerrottu tuhonneen teatterin, johon oli paikallisviranomaisten mukaan hakeutunut suojaan yli tuhat ihmistä

Ranskan ja Meksikon on määrä esittää oma yhdessä laatimansa luonnos Ukrainaa koskevasta humanitaarisesta päätöslauselmasta YK:n yleiskokoukselle.

Aiemmin tässä kuussa yleiskokous hyväksyi päätöslauselman, jossa tuomittiin Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Päätöslauselma sai yleiskokouksessa 141 ääntä puolesta ja viisi vastaan, minkä lisäksi 35 jäsentä pidättäytyi ottamasta kantaa.

Lue myös:

    Uusimmat