Venäjä käynnistää ensimmäisen oikeusjutun omia sotilaitaan vastaan "sotavalheiden" levittämisestä

7:20
Ukrainan sota on tankkien hautausmaa.

Kaksi venäläistä sotilasta on joutunut rikosoikeudenkäyntiin syytettyinä Venäjän armeijaa koskevien "sotavalheiden" levittämisestä, uutisoi oppositiomedia Meduza.

Asiasta kertoi Meduzan mukaan Agora-ihmisoikeusjärjestön johtaja Pavel Chikov. Hänen tietojensa mukaan kyseessä ovat ensimmäiset tapaukset, joissa sotilaita vastaan on nostettu syyte sotavalheiden levittämisestä.

Tapaukset käsitellään varuskunnan sotilastuomioistuimissa. Toinen sotilaista on tutkintavankeudessa, mutta muilta osin tapausten taustoja ei ole julkistettu. 

"Sotavalheiden levittäminen" lisättiin rikoslakiin viikko sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan helmikuun lopussa. Uuden rikoslain nojalla epäiltyjen, syytettyjen ja tuomittujen määrä on jo saavuttanut sata ihmistä.

Ihmisoikeusaktivisti Chikovin mukaan sotavalheiden levittämisestä voi saada jopa 5-10 vuotta vankeutta. Tähän mennessä tuomioistuimet ovat antaneet tuomionsa yhdeksässä sotavalheiden levittämistä koskevassa jutussa, mutta koskaan aiemmin tämän rikoslain nojalla ei ole tuomittu tai syytetty venäläissotilaita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja