Venäjän opetusministeriö tuo sotapropagandan kouluihin: "Venäläissotilaat sankareita, tätä on todellinen isänmaallisuus"

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi Ukrainan sotaa 8:10
Näin Ulkopoliittisen instituurin johtaja Mika Aaltola kommentoi Ukrainan sotaa.

Venäjän opetusministeriö on julkaissut materiaalia koulun ulkopuolisia pakollisia tunteja varten, kertoo oppositiomedia Meduza. Tunneilla on tarkoitus muun muassa opettaa, että venäläiset sotilaat ovat sankareita.

Tuntien nimi on "Puhutaan tärkeistä asioista" ja niitä järjestetään venäläisissä kouluissa 1. syyskuuta alkaen. Vaikka tunnit pidetään kouluajan ulkopuolella, käytännössä ne ovat oppilaille pakolliset.

Opetusministeriö on käyttänyt 22 miljoonaa ruplaa (yli 360 000 euroa) materiaalien kehittämiseen.

Kahden ensimmäisen luokan oppitunneilla oppilaiden on Meduzan mukaan tarkoitus omaksua rakkaus Venäjän luontoon, sillä se on "rakkauden osoitus kotimaata kohtaan". Osana oppituntia lapset katselevat maisemia, kuuntelevat luonnon ääniä ja isänmaallisia lauluja.

Opetusohjelman laatijat aikovat kouluttaa kolmas- ja neljäsluokkalaisia muun muassa "hyväksymään ajatuksen todellisesta rakkaudesta isänmaahan".

Oppilaita pyydetään erityisesti selittämään sananlasku "Isänmaan rakastaminen on isänmaan palvelemista". Opettajan tulisi antaa vihje siitä, miten sana "palvella" tulisi tulkita.

Suunnitelman laatijat ehdottavat, että sanan merkitykset voisi selittää sanoilla "suorittaa sotilastehtäviä, olla sotilaspalveluksessa".

Opetus Venäjän armeijan uroteoista

Viidennestä luokasta alkaen teini-ikäisille oppilaille kerrotaan Venäjän armeijasta, "sankareista" ja uroteoista, jotka "takaavat joukkojemme menestyksen".

Lisäksi nuoria valistetaan "Ukrainan erityisen sotaoperaation" syistä.

Opetusmateriaaleissa lukee muun muassa näin: erityisen sotaoperaation tavoitteisiin kuuluu suojella Donbassin väestöä, jota Kiovan hallinto on hyväksikäyttänyt ja sortanut, riisua Ukraina aseista sekä estää Naton sotilastukikohtien sijoittaminen sen alueelle.

Lännen antama valtava sotilaallinen ja muu apu Ukrainan viranomaisille viivästyttää vihollisuuksia ja lisää operaation uhrien määrää.

Yläkoulussa oppituntien lopussa opettajia pyydetään puhumaan siitä, mitä tarkoittaa olla isänmaanystävä ja todella rakastaa kotimaataan.

– Isänmaalliseksi ei voi tulla vain julistamalla iskulauseita. Isänmaalliset ihmiset ovat valmiita puolustamaan isänmaataan ase kädessä, opetusmateriaalissa linjataan.

Lue myös:

    Uusimmat