Venäjä hyökkää erityisellä voimaryhmällä Koillis-Ukrainassa – Pekka Toveri kertoo, miksi juuri siellä: "Eivät venäläiset tyhmiä ole"

Venäjän hyökkäys Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueella on käytännössä Venäjän vastaisku Ukrainan noin kaksi ja puoli kuukautta kestäneelle vastahyökkäykselle. "Eivät venäläiset tyhmiä ole", toteaa Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri venäläisoperaatiosta MTV Uutisille.

Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi kuvailee Kupjanskin alueen tilannetta "monimutkaiseksi".

Yksi vihje siitä, miten vakavana Ukraina Venäjän hyökkäystä pitää, saatiin, kun ukrainalaisviranomaiset määräsivät tuhansia siviileitä evakuoitavaksi Kupjanskin alueelta.

– Vihollinen yrittää murtautua puolustuslinjojemme läpi joka päivä eri suunnissa rynnäkköryhmillä, jotka koostuvat pääosin vangeista. He pyrkivät piirittämään ja myöhemmin valtaamaan Kupjanskin, Syrskyi totesi Telegram-viestipalvelussa keskiviikkona.

Koillis-Ukrainan rintamatilanne 17. elokuuta. PUnaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Koillis-Ukrainan rintamatilanne 17. elokuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Toveri: "Eivät venäläiset tyhmiä ole"

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan Venäjä on keskittänyt Kupjanskin alueelle niin sanotun voimaryhmän, jossa on mukana kahden armeijakunnan joukkoja.

Ukrainan itäisen armeijaryhmän tiedotuksen apulaisjohtaja Serhii Cherevatyi väitti heinäkuussa, että Venäjällä on Lymanin-Kupjanskin suunnalla 100 000 sotilasta, yli 900 panssarivaunua ja 370 raskasta raketinheitintä. Lukuja ei ole vahvistettu.

Viime syksynä Ukraina teki menestyksekkään vastahyökkäyksen juuri Kupjanskin alueella edeten läpimurron jälkeen nopeasti enemmän tai vähemmän tyhjään tilaan.

Kupjansk on itsessään pieni, ennen sotaa 30 000 asukkaan kaupunki, mutta se on strategisesti merkittävä rautateiden risteyskohta.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen kesäkuussa julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Venäläisen voimayhtymä on tiettävästi ollut asemissa jo parin kuukauden ajan.

– Eivät venäläiset tyhmiä ole. He arvasivat, että Ukraina tekee vastahyökkäyksen etelässä. Sodassa on tärkeintä pitää aloite hallussa. Venäjän tavoite oli, että kun Ukraina hyökkää etelässä, Venäjä hyökkää pohjoisessa, Toveri arvioi MTV Uutisille puhelimitse.

– Jos Venäjä pystyisi läpimurtoon Kupjanskissa, silloin Ukrainan olisi pakko irrottaa joukkoja etelästä pohjoiseen. Ukrainan vastahyökkäys käytännössä pysähtyisi.

Toverin mukaan Venäjän hyökkäys alueella on jatkunut jo jonkin aikaa ja saavuttanut "jonkin verran menestystä". Ensimmäistä kertaa kyseisestä hyökkäysoperaatiosta uutisoitiin elokuun puolivälissä.

Yleisesti ottaen Ukraina on pystynyt pysäyttämään Venäjän hyökkäykset.

– Ilmeisesti Ukraina on siirtänyt alueella pari prikaatia, mutta ei kuitenkaan etelän joukkoja, Toveri sanoo.

– Avainasia Ukrainan kannalta on juuri se, että pystyykö se pysäyttämään Venäjän hyökkäyksen paikallisilla voimilla. Jos kyllä, se on menestys Ukrainalle. Ei ole vielä selvää, kuinka hyökkäys menee.

Kamera tallensi: Ukrainan joukot tuhoavat kaksi venäläistä tankkia ja vaurioittavat kahta muuta – "Vihollinen tuhotaan systemaattisesti" 1:35
Ukrainan armeijan elokuussa julkaisema video väitetysti näyttää, miten maan joukot tuhoavat kaksi T-80-taistelupanssarivaunua ja vaurioittavat T-90- ja T-72 -panssareita. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Toverin mukaan Venäjän voimayhtymässä on mukana myös tuoreita joukkoja, joita on koulutettu kolmen kuukauden ajan Valko-Venäjällä.

Jos Venäjä todella käyttää Ukrainan maavoimien komentajan Syrskyin väitteiden mukaisesti iskuihinsa vangeista koostuvia niin sanottuja rynnäkköryhmiä, on se mahdollisesti repäissyt sivun Wagner-palkkasotilasjärjestön pelikirjasta. 

Wagner lähetti Bahmutissa venäläisvankiloista rekrytoituja taistelijoita liki itsemurhamaisiin hyökkäystehtäviin, joiden tarkoituksena oli lähinnä uuvuttaa ja kuluttaa ukrainalaisjoukot sen suuremmin omista tappioista välittämättä. 

Ideana oli pehmittää Ukrainan puolustuslinjat, jotta vankisotilaita paremmin koulutettujen ja aseistettujen Wagner-taistelijoiden työ olisi helpompi.

“Luukkuja ei kannata jättää auki kuumalla” – Ukrainan drone teki selvää venäläistankista 0:38
Ukrainan armeija julkaisu elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten ukrainalaisdrone tiputtaa kranaatin venäläisen panssarivaunun sisään avoimesta luukusta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Useita hyviä syitä hyökkäyssuuntaan

Hyökkääminen juuri Kupjanskin suunnalla on Venäjän kannalta järkevää useastakin syystä, Toveri sanoo.

Ensinnäkin alue sijaitsee Pohjois-Ukrainassa, lähellä Venäjän Belgorodin aluetta. Venäjän on selvästi helpompi järjestää suojattu huolto Kupjanskissa kuin vaikka Etelä-Ukrainan Hersonissa.

Maantiede on Venäjän puolella myös siinä tapauksessa, jos venäläisjoukot pystyisivät puskemaan Oskiljoen tasalle eli vajaan 20 kilometrin päähän nykyisestä rintamalinjasta, tarjoaisi joki venäläisille luontaisen maantieteellisen puolustusaseman. Venäjän nykyasemista Kupjanskiin on noin kymmenkunta kilometriä.

– Lisäksi Venäjä luo hyökkäyksellään selkeän sivustauhan Donetskin alueelle, Bahmutin suunnalle.

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla näkyy, miten Ukraina todennäköisesti käyttää rypäleammuksia.

Lue myös:

    Uusimmat