Vavisuttavat luvut julki: Atlantin valtameressä lilluu kymmenen kertaa enemmän muovia kuin on luultu, määrä voi vielä kolminkertaistua 20 vuoden aikana

Kaskelotti löytyi rannalta kuolleena vatsa turpeana muovista 0:24
Video: Kaskelotti löytyi rannalta kuolleena vatsa turpeana muovista. Huom! Kuvamateriaali saattaa järkyttää herkimpiä katsojia.

Atlantin valtameressä lilluu kymmenkertaisesti enemmän muovia kuin aiemmin on arvioitu, kertoo The Guardian.

Aiemmin esitettyjen arvioiden mukaan Atlanttiin on päätynyt 17–47 miljoonaa tonnia muovia vuosien 1950 ja 2015 aikavälillä.

Uusien mittaustuloksien mukaan muovia voi olla Atlantissa jopa 200 miljoonaa tonnia.

– Atlantin pohjoisosissa on erittäin paljon hyvin pieniä mikromuovijäämiä. Niiden määrä on arvioitu totaalisen väärin, sanoo Britannian merentutkimuskeskuksen johtava tutkija Katsiaryna Pabortsava.

Muovijäämät uhkaavat eliölajeja

Pabortsavan mukaan päättäjien olisi toimittava kiireellisesti, jotta muovin päätyminen Atlanttiin saataisiin pysäytettyä.

Hän muistuttaa, että mereen päätyvät muovit uhkaavat meren eliölajeja. Ihmiset eivät Pabortsavan mukaan ole riittävän perillä asiasta.

– Ihmiset ovat kyllä huolissaan muovin päätymisestä mereen. Terveysvaikutuksista niin ihmisiin kuin eläimiinkin on herännyt huolta. Seuraukset voivat olla erittäin vakavia. Mutta meidän täytyy vielä tehdä tarkempaa selontekoa asiasta ja saada viesti menemään perille, Pabortsava sanoo.

Muovit säilyvät kymmeniä vuosia

Muovipartikkelit säilyvät merissä vuosikymmeniä ja ne hajoavat yhä pienempiin osiin ja leviävät laajoille alueille.

– Sitä ei ole määritelty riittävän tarkasti, mistä kaikkialta muovit mereen päätyvät. Meidän on tehtävä lisää selvitystyötä asiassa, Pabortsava toteaa.

Huhtikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan mikromuoveja on löydetty massiivinen määrä – enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Virtaukset ovat kuljettaneet niitä pohjaa kohden ja näin ne ovat kerääntyneet kasoihin virran painamina.

Tätä menoa muovin määrä meressä voi joka kolminkertaistua seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat