Mainos

VATT:n Vartiainen: Keskuspankkia tarvitaan kriisiapuun

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja odottaa Euroopan Keskuspankin väliintuloa eurokriisin ratkaisemisessa.

Juhana Vartiainen pohtii Porin Suomi Areenan aamussa, että Euroopassa tehdään paljon oikeita asioita ja suunta on oikea kriisin ratkaisemiseksi, mutta liikkeelle lähtenyttä lumipalloa ei hänen mukaansa saada pysäytettyä.

Vakuusrahasto on paisumassa todella suureksi, mutta Vartiaisen mukaan keskuspankkia tarvitaan.

- Jos sijoittajien luotto ei riitä, mikään raha ei riitä. Tämä kriisi ratkaistaan EKP:n tanakalla väliintulolla, Vartiainen sanoo.

Julkisuudessa on usein pohdittu, miksi Euroopan Keskuspankki ei ole jo tullut väliin ja ottanut roolia kriisin ratkaisussa?

- Jos EKP ilmoittaisi heti, että ei paniikkia, me hoidamme tämän, kriisimaiden omat toimet lakkaisivat. Espanja ja Italia olisivat lopettaneet reformit välittömästi.

Vartiaisen mukaan kaikki raha on kriisimaille lainaa. Lainalla pyritään hoitamaan kriisimaiden talouksia niin, että ne voivat mm. nostaa sijoittajien luottamusta omiin mahdollisuuksiinsa.

Keskuspankin tuen vastapainoksi ylijohtajan mukaan pitää saada huonolla tolalla olevat maat sitoutumaan kaikkeen kriisinhoitoon. Kriisimaiden hallituksilla on erittäin kova vastuu hoitaa asiat niin, että kaikki mahdolliset säästötoimet toteutetaan.

Vartiainen ei usko euroalueen hajoavan. Mutta jos joku maa lähtee, se on hänen mukaansa Kreikka.

(MTV3)

Katso VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 19.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.